SUA AU RELAŢII TENSIONATE CU ANKARA ŞI MOSCOVA

Rubla şi lira turcească, în declin puternic 3

10 aug. Internaţional
A.V.
Rubla şi lira turcească, în declin puternic

Rubla rusească şi lira turcească s-au depreciat semnificativ ieri, pe pieţele externe, după ce Statele Unite ale Americii au anunţat noi măsuri împotriva celor două ţări.

Lira turcească a coborât cu peste 3%, ajungând la un nou minim istoric de 5,44 lire/dolar. De la începutul anului, moneda Turciei a pierdut aproximativ 43%, conform Financial Times.

Tot ieri, rubla a scăzut cu 1%, fiind cotată la 66,24 unităţi/dolar - cel mai redus curs din noiembrie 2016 până acum. Această scădere a venit după ce, miercuri, rubla s-a depreciat cu 3% raportat la dolar. De la începutul anului curent, rubla a pierdut 15% faţă de moneda SUA, în condiţiile în care, în 6 aprilie, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva unor oameni de afaceri, companii şi oficialităţi din Rusia.

Ieri, SUA au informat că vor impune noi sancţiuni Rusiei la finele lunii august, după ce au stabilit că Moscova a folosit o substanţă neurotoxică împotriva unui fost agent rus şi a fiicei sale, în Marea Britanie. Ca răspuns, Maria Zaharova, ministrul rus de Externe, a declarat că autorităţile din Rusia au început să lucreze la măsuri de retorsiune împotriva Statelor Unite, respectiv că nu există nicio dovadă că Rusia ar fi vinovată de atacul neurotoxic.

În cazul lirei turceşti, declinul a venit după ce un înalt oficial de la Ankara a fost primit miercuri la Departamentul de Stat din Washington, în încercarea de a rezolva criza diplomatică dintre cele două ţări, apărută după detenţia pastorului american Andrew Brunson în Turcia. Departamentul de Stat a informat doar că cei doi "au discutat despre o serie de probleme bilaterale, inclusiv cea privind pastorul Brunson".

Întâlnirea a avut loc după ce, săptămâna trecută, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva a doi miniştri turci, iar Ankara a reacţionat prin măsuri similare.

Dinamica lirei a fost influenţată şi de unele date care arată că economia Turciei dă semne de supraîncălzire, inflaţia urcând la aproape 15%. În situaţia dată, unii analiştii sunt de părere că Turcia ar trebui să apeleze la ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI) sau la altă susţinere externă.


Opinia cititorului: 3
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 07:35

E clae ca SUA, prin intermediari (banci si/sau fonduri de invvestitii, etc) au procedat la atacuri speculative asupra lirei turcesti pentru a determina Ankara cu perspectiva destabilizarii economice si politice sa danseze dupa cum ii canta. Dar daca Turcia face rost de dolari din lichidarea activelor americane detinute de banca centrala sau/si de la chinezi sau altii si stabilizeaza cursul pe la 2,5-3 lire/$ castigurile spotentiale ale speculatorilor se transforma peste noapte in pierderi masive.

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 07:46

Erdogan ii lasa pe tampiti sa urce cursul cat mai sus, iar cand trendul va obosi va interveni si va corecta cursul lirei in viitorul apropiat cu 5-7%

2.1.   Deștept turcul! !!!! (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de Costin în data de 10.08.2018, 09:58

Au mai fost deștepți ca el în istoria Turciei și în cele două falimente când dacă nu trimiteau americanii fmi-ul erau varza acum ,deci Erdogan se da cocos dar în curând va trece la statutul de"gaina"

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Amsterdam a pierdut unul dintre simbolurile turistice
13 dec. T.A.


JUSTIŢIA EUROPEANĂ:Taxa radio-tv obligatorie din Germania este legală
13 dec. I.I.


ÎNAINTEA SUMMITULUI UE: "Discuţii de ultim moment" între Tusk şi May
13 dec. M.I.


Bursele asiatice au închis în creştere
13 dec. M.I.


UE susţine Ucraina după incidentul armat din Strâmtoarea Kerci
13 dec. M.I.


MINISTERUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI: România beneficiază de sprijinul SUA pentru aderarea la OCDE
13 dec. E.A.


Cherif Chekatt, presupusul autor al atacului de la Strasbourg
13 dec. E.A.


Bursele europene au deschis în creştere
13 dec. M.I.


GIUSEPPE CONTE:Italia a redus ţinta de deficit pe 2019
13 dec. P.E.


ÎN PARTIDUL CONSERVATOR:May învinge votul de neîncredere
13 dec. P.E.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.