SUA impun sancţiuni ruşilor acuzaţi de amestec în alegerile din 2016

16 mar. 2018 Jurnal de criză
V.R.

Statele Unite ale Americii au impus sancţiuni unui număr de 19 cetăţeni ruşi, acuzaţi că au avut un amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi în presupuse atacuri cibernetice, conform presei străine, care menţionează că în rândul celor sancţionaţi se află 13 persoane şi companii la adresa cărora procurorul special al Departamentului de Justiţie Robert Muller a formulat acuzaţii oficiale.

Sancţiunile împotriva ruşilor reprezintă prima utilizare a noilor puteri pe care Congresul le-a adoptat anul trecut în vederea pedepsirii Moscovei pentru ceea ce americanii consideră amestec în procesul electoral din 2016. Printre persoanele de pe listă se află şi oficiali care lucrează pentru agenţia de informaţii militare ruse, GRU.

Totodată, sunt vizate cinci companii ruse, inclusiv Internet Research Agency (IRA), acuzată că a orchestrat o campanie online de dezinformare în masă în vederea influenţării alegerilor cu scopul ca republicanul Donald Trump să o învingă pe democrata Hillary Clinton.

Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, a declarat că GRU şi armata rusă au intervenit în alegerile americane, fiind totdată "direct responsabile" de atacul cibernetic NotPetya care a lovit mai multe afaceri de pe teritoriul Europei în iunie 2017. Conform lui Mnuchin, sancţiunile fac parte dintr-un efort mai amplu de rezolvare a atacurilor "abjecte" în curs de desfăşurare, care provin din Rusia.

Administraţia Trump a acuzat, ieri, Rusia de o operaţiune concertată - în curs - de pătrundere şi de spionare a reţelei energetice americane şi a altor infrstracturi.

Reprezentanţi ai securităţii americane au declarat că Poliţia federală (FBI), Departamentul Securităţii Interne şi agenţii americane din domeniul informaţiilor au stabilit că servicii ruse informaţii şi alţii se află în spatele acestor atacuri în sectorul energetic, potrivit news.ro.

Potrivit acestor oficiali, ruşii au ales în mod deliberat ţinte din industria energetică americană, au obţinut acces în sisteme informatice şi apoi au efectuat o "recunoaştere în reţea" a sistemelor de control industrial care gestionează întreprinderi americane şi reţeua electrică.

Departamentul Trezoreriei din SUA: "IRA a spart, alterat sau a provocat deturnări de informaţii cu scopul de a se amesteca sau submina procese electorale sau instituţii. IRA a creat şi gestionat un număr vast de profiluri online false care s-au prezentat ca fiind persoane americane legitime, cu scopul de include organizaţii de bază, grupuri de interes şi un partid politic de stat pe reţele de socializare. Prin aceste activităţi, IRA a postat mii de anunţuri plătite, care au ajuns la milioane de persoane online".


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Jurnal de criză

Zona euro amână eliberarea tranşei pentru Grecia
11 iun. 2018 V.R.


ERDOGAN VREA CONTROL SPORIT ASUPRA ECONOMIEILira turcească, în cădere
16 mai. 2018


Atena iese din bailout, însă doi din zece greci trăiesc în sărăcie extremă1
14 mai. 2018 A.V.


Încrederea în zona euro, la recordul minim al ultimelor 15 luni1
09 mai. 2018 V.R.


Autorităţile australiene vor sancţiuni dure pentru bănci4
24 apr. 2018 V.R.


FMI avertizează în privinţa protecţionismului comercial
12 apr. 2018 V.R.


237 TRILIOANE DE DOLARIDatoria globală, la nivel record în 20172
11 apr. 2018 A.V.


Creşte inflaţia în zona euro
05 apr. 2018 V.R.


BCE va finaliza în aprilie testele de stres ale băncilor din Grecia
04 apr. 2018 V.R.


China impune taxe vamale la peste o sută de produse din SUA
03 apr. 2018 V.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.