Surse: "Facebook", investigată în SUA

21 mar. 2018 Internaţional
V.R.
Surse: "Facebook", investigată în SUA

Fondatorul companiei, Mark Zuckerberg, convocat în Parlamentul britanic, în ancheta privind activităţile firmei de analize politice "Cambridge Analytica", implicată în campania electorală a preşedintelui american Donald Trump şi în cea pro-Brexit 

Washington Post: Mii de dezvoltatori au obţinut cantităţi uriaşe de date despre utilizatorii Facebook

Compania americană "Facebook" Inc., care deţine reţeaua de socializare online cu acelaşi nume, este investigată de o autoritate pentru protecţia datelor personale din SUA, cu privire la utilizarea informaţiilor privind un număr de 50 de milioane de utilizatori de către "Cambridge Analytica", firma de analiză care l-a susţinut pe actualul preşedinte american Donald Trump în campania electrorală din 2016, anunţă Bloomberg.

Amintim că o anchetă realizată de New York Times şi The Observer susţine că societatea "Cambridge Analytica" a obţinut acces la datele în cauză şi le-a folosit pentru dezvoltarea unui soft care să permită previzionarea şi influenţarea votului alegătorilor în favoarea candidatului Donald Trump.

Comisia federală pentru tranzacţii din SUA (FTC) examinează dacă "Facebook" a încălcat termenii unei înţelegeri din 2011 privind transmiterea datelor utilizatorilor către "Cambridge Analytica" fără cunoştinţa acestora, potrivit unei surse citate de Bloomberg.

Purtătorii de cuvânt ai Facebook şi FTC nu au răspuns solicitărilor de declaraţii din partea Bloomberg, cu privire la anchetă.

În cazul în care constată că "Facebook" a încălcat înţelegerea menţionată, FTC poate amenda compania cu mii de dolari pe zi, pentru fiecare încălcare.

Pe de altă parte, Camera Comunelor (Parlamentul britanic) l-a convocat, ieri, pe Mark Zuckerberg, fondatorul şi directorul general al "Facebook", la audieri în ancheta privind activităţile companiei "Cambridge Analytica".

Damian Collins, membru al Camerei Comunelor, i-a trimis o scrisoare oficială lui Zuckerberg, prin care îl invită la audieri în Comisia pentru Activităţi Digitale, Cultură, Media şi Sport.

"Comisia parlamentară a formulat în mod repetat solicitări adresate Facebook privind modul în care diverse companii obţin şi utilizează datele din conturile reţelei de socializare online; principala întrebare este dacă au fost folosite date fără acceptul utilizatorilor. Răspunsurile oficiale au subestimat în mod consistent acest risc, iar Comisia parlamentară a fost indusă în eroare", se arată în scrisoarea adresată fondatorului "Facebook".

Totodată, Comisia Europeană a solicitat "clarificări" din partea "Face­book" în cazul amintit.

Compania americană susţine că a suspendat din reţeaua sa "Cambridge Analytica", acuzând-o că a colectat, fără acordul său, informaţii personale a milioane de utilizatori ai reţelei sociale. De asemenea, "Facebook" a suspendat accesul firmei-mamă a "Cambridge Analytica", "Strategic Communication Laboratories".

Potrivit The New York Times, copii ale datelor sustrase de firma "Cambridge Analytica" încă sunt online. Informaţiile au fost colectate prin aplicaţie numită "thisisyourdigitallife", care strângea şi datele din listele de "prieteni" ale celor care au acceptat testele, astfel că au fost obţinute profilurile a zeci de milioane de persoane, potrivit cotidianului The Guardian.

Washington Post scrie că mii de dezvoltatori au avut, de-a lungul anilor, acces la datele despre milioane de conturi de pe "Facebook", din cauza regulilor nu foarte clar definite ale reţelei de socializare.

Potrivit Washington Post, "Face­book" a dat acces dezvoltatorilor la listele de prieteni ale celor care au instalat aplicaţiile şi la lucrurile la care aceştia au dat "Like", confrom hotnews.ro. Un dezvoltator care a convins un user Facebook să descarce o aplicatie sau se logheze pe un site prin Facebook ar fi avut acces nu doar la preferinţele unui user, ci şi la date despre toţi prietenii lui.

Aceste informaţii sunt foarte valoroase pentru companiile de marketing şi pentru modelarea mesajelor în campaniile electorale, dar şi pentru campaniile de strângeri de fonduri. Facebook le-a permis dezvoltatorilor să păstreze pe timp nedefinit în baze de date informaţiile despre useri, însă în 2015 regulile s-au schimbat, după ce a ieşit la iveală că datele au ajuns la terţe părţi şi "Facebook" a schimbat şi strategia în legătură cu relaţiile sale cu dezvoltatorii.

Comisarul britanic pentru informaţii Elizabeth Denham a solicitat emiterea de urgenţă a unui mandat pentru percheziţionarea sediului din Londra al firmei "Cambridge Analytica", potrivit The Guardian.

Denham a spus că a mai cerut ca "Facebook" să oprească un audit de date pentru "Cambridge Analytica" pentru că ar putea influenţa ancheta în acest caz.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

LA UN AN DE LA UCIDEREA JURNALISTULUI JAN KUCIAK:Mii de persoane au mărşăluit în Slovacia împotriva corupţiei
22 feb. T.I.


MIKE POMPEO: SUA nu vor împărtăşi informaţii cu ţările care folosesc tehnologia Huawei
22 feb. T.T.


PENTRU A BLOCA AJUTOARELE UMANITARE:Maduro închide graniţa cu Brazilia
22 feb. V.T.


SĂPTĂMÂNA VIITOARE:Benjamin Netanyahu se va întâlni cu Putin la Moscova
22 feb. M.C.


POTRIVIT UNUI EXPERT MILITAR RUS:Noua rachetă hipersonică rusească poate străpunge orice sistem de apărare
22 feb. T.T.


DAN MIHALACHE, AMBASADOR:"Decizia Regatului Unit de a părăsi UE - o mare pierdere"
22 feb. V.T.


MEMORANDUMURI DE ÎNŢELEGEREStatele Unite şi China se apropie de un acord comercial
22 feb. Mihai Gongoroi


BURSELE DIN LUMEInvestitori dezamăgiţi pe pieţele din Europa
22 feb. A.V.


Un partid din Italia propune naţionalizarea Băncii Centrale
22 feb.


Bursele europene au închis în apreciere
21 feb. T.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.