SUSŢINUTE DE EXPORTURI

Antibiotice a întregistrat vânzări de 146 milioane lei, în primul semestru 1

14 aug. 14:29 Piaţa de Capital
A.I.
 Antibiotice a întregistrat vânzări de 146 milioane lei, în primul semestru

Odată cu declanşarea pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2, compania şi-a reconfigurat structura de fabricaţie şi a reintrodus produse necesare în schemele terapeutice pentru pacienţii cu Covid -19

Profit brut de 19,4 milioane lei, cu 22% sub cel de la jumătatea anului trecut

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB) a realizat, în primele şase luni ale anului curent, venituri din vânzări, respectiv venituri din vânzarea produselor farmaceutice către partenerii interni şi externi, de 146,38 milioane de lei, ceea ce reprezintă 85% din valoarea obţinută în aceeaşi perioadă a anului 2019, se arată într-un comunicat al companiei remis astăzi Redacţiei.

Este un rezultat apărut în condiţiile în care, exporturile au echilibrat veniturile prin creşterea ponderii lor la 50% în primul semestru din 2020, (comparativ cu 42%, în 2019), în contextul scăderii veniturilor obţinute din piaţa farmaceutică locală.

Antibiotice menţionează că, odată cu declanşarea pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2, la finalul primului trimestru din 2020, compania şi-a reconfigurat structura de fabricaţie şi a reintrodus produsele Paracetamol şi Novocalmin (metamizol sodic), aflate, la acea dată, pe lista produselor lipsă din farmacii, însă necesare în schemele terapeutice pentru pacienţii cu Covid -19.

Totodată, a fost accelerat proiectul de cercetare-dezvoltare a produsului Hidroxiclorochină, astfel încât să fie realizat, în timp optim, un stoc de medicamente, aflat la dispoziţia Ministerului Sănătăţii, în eventualitatea unor solicitări interne. În plus, compania a iniţiat şi finalizat cercetarea a trei produse biocide, ce pot fi reproduse pe fluxurile proprii de fabricaţie.

Per ansamblu, pentru primele şase luni ale anului, Antibiotice a raportat venituri totale de 182 milioane lei, comparativ cu 206 milioane de lei, obţinute în prima jumătate a anului 2019, ceea ce indică un grad de realizare de 88,3% a acestui indicator, comparativ cu anul 2019, arată compania.

Aferente acestor venituri totale, veniturile din exploatare sunt în valoare 179 milioane lei, comparativ cu 203 milioane lei cât s-au înregistrat în anul 2019, respectiv un grad de realizare de 88%, similar trendului cheltuielilor de exploatare, care sunt în valoare de 155,5 milioane lei, în comparaţie cu 175,2 milioane lei ale anului 2019.

În acest context, rezultatul brut al primelor şase luni obţinut de Antibiotice a fost de 19,4 milioane lei, cu circa 22% sub cel din primul semestru din 2019, de 24,9 milioane lei (ceea ce reprezintă un grad de realizare de 78%).

În primele şase luni ale anului 2020, marcate de criza noului coronavirus, compania a onorat contracte în valoare de 73,8 milioane lei pe piaţa internaţională, reuşind o creştere cu 2%, comparativ cu anul anterior, când exporturile au înregistrat valoarea de 72,7 milioane lei.

"Antibiotice a răspuns atât solicitărilor partenerilor tradiţionali, cât şi celor venite din partea sistemelor sanitare internaţionale, susţinându-le cu medicamente asociate tratamentului Covid-19, deşi condiţiile nu au fost din cele mai prielnice. Măsurile de restricţionare a vânzărilor către piaţa externă (impuse de legislaţia specifică stărilor de urgenţă şi de alertă), perturbarea transportului terestru şi aerian de mărfuri, către toate zonele lumii şi creşterea volumului de documentaţie solicitată de Ministerul Sănătăţii pentru aprobarea exporturilor, au solicitat identificare de soluţii rapide şi eficiente", se arată în comunicatul Antibiotice.

Au fost astfel adjudecate licitaţii în SUA, Marea Britanie şi Ungaria pentru aproximativ 2,5 milioane flacoane injectabile şi a fost gestionată corespunzător dublarea cererii de peniciline sterile din ţările scandinave (Danemarca, Norvegia), conform companiei.

Totodată, au fost realizate exporturi de primă urgenţă, solicitate de guvernele din Lituania, Letonia şi Olanda şi au fost mobilizate resurse pentru a răspunde pozitiv cererii de ajutor pentru medicamente destinate tratamentului în spitalele din ţări în curs de dezvoltare ca Irak şi Yemen.

În ce priveşte exportul de Nistatină - produs pentru care compania este recunoscută ca lider mondial - a fost înregistrată o creştere medie cu 6% a consumului, la principalii clienţi din America de Nord, Europa, Australia, Asia şi Africa.

Valoarea vânzărilor obţinute, la şase luni, la export, pentru medicamentele în formă finită şi substanţa activă Nistatină a reuşit să susţină cifra de afaceri a companiei astfel încât, în această perioadă marcată de efectele de bumerang ale pandemiei, exporturile au reprezentat 50% din afacerile primului semestru.

În contextul măsurilor luate în anul 2020, la nivel naţional, pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2, prin limitarea mobilităţii fizice, reducerea internărilor în spitale şi a contactului cu cadrele medicale în primul semestru al anului 2020, consumul de medicamente, marca Antibiotice, pe piaţa internă, a atins valoarea de 152,3 milioane de lei, care reprezintă 91,2% din valoarea consumului înregistrată la jumătatea anului trecut, de 167 milioane lei.

Pentru a-şi derula activitatea în mod continuu, protejând sănătatea şi siguranţa salariaţilor, compania a luat măsuri de protecţie încă de la finele lunii februarie, se arată în raportul producătorului de medicamente.

Antibiotice şi-a regândit structural activitatea, pe trei scenarii de lucru, corespunzătoare înaintării, gradual, în pandemie. Astfel, s-a reuşit, ca printr-o gestionare atentă a tuturor activităţilor şi riscurilor potenţiale de contaminare, niciunul din cei 1400 de salariaţi ai fabricii să nu fie infectat în primul semestru al anului 2020, iar activitatea să decurgă neîntrerupt.

Acţionarul majoritar al producătorului de medicamente este Statul Român care, prin Ministerul Sănătăţii, deţine 53,02% din Antibiotice, în timp ce SIF Oltenia are 18,9% din capitalul social al companiei.

Opinia cititorului: 1
1.   performanta ca la stat...
mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2020, 17:38

ATB, ca firma reprezentativa pentru ceea ce poate Statul, reuseste contra-performanta de a avea scaderi pe linie in conditiile in care alte firme producatoare de medicamente si chiar suplimente nutritive (vezi articol recent despre Forever Living Products) raporteaza cresterea incasarilor si profitului, in aceeasi perioada.

In schimb avem in presa articole elogioase despre dir. Ioan Nani.

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

Indicii BVB au închis în scădere
25 sep. G.U.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 9,30 milioane de euro pe BVB
25 sep. J.P.


ÎN PRIMELE ŞASE LUNI DIN 2020Profit net de 28,82 milioane de lei pentru SIF Oltenia2
25 sep. M.G.


ÎN S1 2020 FAŢĂ DE S1 2019Cifra de afaceri a Chimcomplex a scăzut cu 182 milioane de lei pe fondul pandemiei Covid-19
25 sep. M.G.


Indicii BVB au deschis în creştere
25 sep. J.P.


Activele nete ale fondurilor deschise locale au crescut în luna august cu 0,3%
25 sep.


BVBSesiune negativă pentru indici
25 sep. A. I.


S.I.F. OLTENIA-RAPORT CURENT
25 sep.


LA DATA DE 29 OCTOMBRIE SIF5 convoacă acţionarii pentru aprobarea unui program de răscumpărare reprezentând 5% din societate15
24 sep. A.B.


Indicii BVB au închis în scădere
24 sep. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.