Ţara noastră cedează circa 10 milioane de euro fondului de ajutorare a ţărilor sărace

11 iun. 2015 Companii-Afaceri
C.I.

Suma reprezintă cota-parte ce ne revine în cadrul celei de-a doua runde de distribuire a profitului suplimentar, obţinut în urma operaţiunilor de vânzare de aur ale FMI  

Ţara noastră va participa la fondul de ajutorare a ţărilor sărace (Fondul Poverty Reduction and Growth Trust (PRGT), administrat de Fondul Monetar Internaţional, cu o contribuţie în sumă de 7.571.246 DST (Drepturi Speciale de Tragere - unităţi monetare de cont emise de FMI - aproximativ 9.430.630 euro - sumă calculată la cursurile anunţate de BNR în 9 iunie 2015), potrivit unui proiect de lege adoptat ieri în şedinţa de Guvern.

Suma reprezintă cota-parte ce îi revine României în cadrul celei de-a doua runde de distribuire a profitului suplimentar, obţinut în urma operaţiunilor de vânzare de aur ale Fondului Monetar Internaţional, efectuate în perioada septembrie 2009 - decembrie 2010. În data de 18 septembrie 2009, Consiliul Directorilor Executivi a aprobat vânzarea a 403,3 tone de aur, reprezentând o optime din totalul aurului deţinut de FMI. Profitul obţinut din vânzare a fost de 6,85 miliarde DST, mai mare faţă de estimarea iniţială de 4,4 miliarde DST, potrivit unui comunicat al Executivului. Astfel, profitul suplimentar de 2,45 miliarde DST a fost plasat în rezerva generală a FMI. În luna februarie 2012, Consiliul Directorilor Executivi FMI a aprobat distribuirea către ţările membre a sumei de 700 milioane DST din rezerva generală FMI (din care României i-au revenit 3,03 milioane DST), pentru restul sumei urmând să se decidă ulterior.

Comunicatul Guvernului precizează: "La solicitarea adresată României de către Directorul general al Fondului Monetar Internaţional de a sprijini finalizarea cu succes a celei de-a doua runde de distribuire a profitului suplimentar, în valoare de 1,75 miliarde DST, BNR a iniţiat consultări cu autorităţile române în privinţa oportunităţii participării ţării noastre la această iniţiativă. Banca Naţională a subliniat că sprijinirea eforturilor FMI de ajutorare a statelor sărace ar da un semnal pozitiv important în plan extern cu privire la îmbunătăţirea perspectivelor macroeconomice ale României şi, nu în ultimul rând, ar reprezenta un gest de solidaritate, în condiţiile în care ţara noastră a beneficiat de-a lungul timpului de un suport financiar consistent din partea FMI.

Totodată, contribuţia României va fi contabilizată în contul asistenţei oficiale pentru dezvoltare a României, contribuind la angajamentul ţării noastre ca volumul asistenţei pentru dezvoltare să atingă o ţintă de 0,33% din VNB (venit naţional brut) în anul 2015".

BNR a comunicat FMI reacţia favorabilă exprimată de autorităţile române în ceea ce priveşte propunerea de a contribui la finanţarea PRGT, prin cedarea cotei ce îi revine în urma celei de a doua runde de distribuire a profitului suplimentar, obţinut din vânzările de aur ale Fondului. Totodată, având în vedere necesitatea adoptării unei decizii finale pe cale legislativă, a solicitat transferul temporar al sumei respective într-un cont intermediar administrat de Fond, până la finalizarea procedurilor legislative interne. În data de 23 octombrie 2013, FMI a confirmat transferul sumei de 7.571.246 DST în contul intermediar administrat de Fond. Banca Naţională a României este însărcinată cu aducerea la îndeplinire a prevederilor Legii privind contribuţia Românie la finanţarea fondului PRGT.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Nuclearelectrica numeşte provizoriu directori executivi
23 oct. A.P.


Ford opreşte producţia în Spania timp de nouă zile
23 oct. F.B.


BMW a triplat numărul automobilelor rechemate la service
23 oct. R.V.


INACO DESPRE ROMÂNIA: Avem femei educate, dar angajate pe funcţii inferioare
23 oct. F.B.


MINISTRUL AFACERILOR, ŞTEFAN OPREA: Proiectul incubatoarelor de afaceri, în curând în dezbatere publică
23 oct. F.B.


Uber vrea să livreze mâncare cu dronele începând cu 2021
23 oct. V.D.


ÎN POFIDA SCĂDERII CIFREI DE AFACERI ÎN TRIMESTRUL AL TREILEA:Renault îşi confirmă obiectivele comerciale anuale
23 oct. I.A.


LUCIAN ANGHEL, BCR BPL:"Avem, probabil, cel mai învechit stoc de locuinţe din UE"
23 oct. Mihai Gongoroi


DUPĂ ANI DE AŞTEPTAREReparaţii provizorii la Cazinoul din Constanţa
23 oct.


"Bicicleta solară", invenţie autohtonă
23 oct. O.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.