TĂRICEANU, DESPRE RATA INFLAŢIEI:

"Creşterea salariilor poate duce la un puseu inflaţionist" 1

13 mar. 14:33 Macroeconomie
M.D
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului, a declarat, astăzi, că majorarea salariilor ar putea produce un puseu inflaţionist, dar dacă salariile rămân mici, nu vom mai exista probleme în ceea ce priveşte plecarea medicilor, profesorilor şi a muncitorilor calificaţi. De asemena, acesta a mai adăugat că rata inflaţiei reprezintă o responsabilitate ce revine BNR.

"Având în vedere că majorările salariale au fost foarte mari anul trecut, inflaţia nu are cum să anuleze aceste majorări. E punctul meu de vedere şi mă contrazic cu oricine care spune altceva", a declarat Tăriceanu.

Liderul ALDE a spus că politica monetară o face BNR şi, prin urmare, "sigur că are o responsabilitate în această privinţă."

Călin popescu Tăriceanu a mai punctat că: "Domnul Isărescu spune deseori că de inflaţie nu a murit nimeni. Dar, pe de altă parte, eu consider că România nu poate să rămână în continuare o ţară care să fie furnizoare de forţă de muncă ieftină. Deci, majorările salariale pe care le-am decis şi care se vor face urmează să rezolve o problemă acută a economiei şi a ţării, şi anume migraţia forţei de muncă. Dacă vom rămâne cu salarii scăzute, atunci nu trebuie să ne mai jelim că pleacă doctorii, că pleacă asistentele medicale, că pleacă ingineri, specialişti IT, profesori, muncitori calificaţi. Trebuie să ne hotărâm ce vrem. Sigur că o majorare a salariilor poate să ducă la un anumit puseu inflaţionist, dar noi trebuie să avem în vedere creşterea salariilor."

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna februarie la 4,72%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, în condiţiile în care citricele s-a scumpit cu 5,98% faţă de ianuarie, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de ion în data de 13.03.2018, 17:38

....Acest om ..dupa ce a fost pr.ministru..credeam ca are totusi o cultura economico/financiara. Vorbeste de crestere de salarii !! Da toata lumea este de acord sa creasca salariile ..dar pe ce baza ?? Cum actioneaza Guvernul in domeniul econom

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

Ministerul Energiei anunţă finalizarea unei investiţii de 8,9 milioane lei la depozitul Depomureş
22 mar. V.D.


Planul naţional de adoptare a monedei euro, propus spre asumare politică până la 15 noiembrie 2018
22 mar. C.P.


Ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea Comisiei Naţionale de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro, adoptată de Guvern
21 mar. V.D.


INS: Importurile de petrol, în creştere
21 mar. F.A.


SUPLIMENTAR LA LICITAŢIA DE LUNIFinanţele au atras 51 de milioane de lei de la bănci1
21 mar.


Ministerul Finanţelor a atras, astăzi, 473 milioane lei de la bănci, la un randament de 4,2% pe an
19 mar. V.D.


APAPR: "Comisia Europeană avertizează că reducerea contribuţiei pentru Pilonul II pune probleme suplimentare sistemului"
19 mar. Dragoş Ioniţă


Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, a crescut cu 1,8% în luna ianuarie
17 mar. M.D.


FMI:"Limitarea dobânzilor ar afecta stabilitatea financiară"
16 mar. V.D.


Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un excedent de 216 milioane euro în luna ianuarie
16 mar. M.D

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.