Tăriceanu: "Mi-aş fi dorit o reformă mai curajoasă a legilor Justiţiei" 1

21 dec. 2017 Politică
S.A.
Călin Popescu-Tăriceanu (Sursa foto: Facebook)
Călin Popescu-Tăriceanu (Sursa foto: Facebook)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, astăzi, că şi-ar fi dorit "o reformă mai amplă, mai cuprinzătoare şi mai curajoasă" a legilor Justiţiei, domnia sa apreciind că Parlamentul a făcut "un minim necesar", în condiţiile unei presiuni mediatice şi a unei presiuni publice, care denotă puţină cunoaştere a conţinutului.

Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat, potrivit news.ro: "Eu consider că noi am avut de rezolvat câteva probleme extrem de serioase care au fost subiecte pe care le-am discutat şi le-am dezbătut în campania electorală, cu electoratul. Am văzut personal că sunt probleme de interes şi de preocupare majoră în rândul magistraţilor, în timpul lucrărilor comisiei speciale pentru legile Justiţiei. Cele patru chestiuni importante pe care le-am analizat, le-am dezbătut şi votat sunt: în primul rând, răspunderea magistraţilor şi aici cred că toată lumea este de acord că trebuie să existe, ca pentru toate categoriile socio-profesionale, o anumită răspundere şi bine definită. Iar în cazul magistraţilor, este vorba de reaua credinţă şi de grava neglijenţă, nu de erori judiciare. Există totodată problema reglementată a locului unde se găseşte Inspecţia Judiciară şi cum funcţionează, pentru ca ea să-şi poată îndeplini rolul pentru care a fost gândită. Al treilea element pe care l-am abordat a fost crearea acelei secţii în cadrul procuraturii care să ancheteze din punct de vedere al legii încălcările potenţiale făcute de magistraţi şi, nu în ultimul rând, modul în care scoatem de sub influenţa sau de sub incidenţa factorului politic numirea procurorilor la parchete".

Întrebat dacă este mulţumit de cum au fost modificate legile Justiţiei, preşedintele Senatului a răspuns negativ: "Nu sunt mulţumit. Eu mi-aş fi dorit o reformă mai amplă a legilor Justiţiei, mai cuprinzătoare şi mai curajoasă. Parlamentul a putut să facă ceea ce vedeţi în condiţiile unei presiuni mediatice, unei presiuni publice care denotă puţină cunoaştere a conţinutului. Şi ceea ce s-a reuşit să se facă e măcar un minim necesar".

Liderul ALDE a afirmat că îşi doreşte ca aceste legi să pună mai mult accentul pe protejarea cetăţenilor şi pe diminuarea funcţiei represive a statului.

Tăriceanu a precizat: "Dacă aş începe pentru cele trei legi să vă fac o listă exhaustivă a modificărilor, ar fi foarte greu să o fac acuma. De principiu, spre deosebire de foarte mulţi pe care îi văd astăzi şi care îşi doresc întărirea statului represiv şi nu ţin cont de necesitatea apărării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Din contră, calcă în picioare cu o nepăsare totală aceste drepturi fundamentale caracteristice unei societăţi democratice şi liberale. Mi-aş fi dorit ca aceste legi să pună mai mult accent pe apărarea acestor drepturi, pe protejarea cetăţenilor şi pe diminuarea funcţiei represive a statului, pentru că asta înseamnă în esenţă un stat liber, un stat democratic".

Oficialul a subliniat că "nu poate să funcţioneze justiţia în condiţiile în care procurorul este atotputernic şi nu are niciun fel de responsabilitate".


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de MIHAI în data de 21.12.2017, 19:17

Si eu. Pentru mafioti de gradul 1(vezi declaratile lui BASESCU ,despre statul mafiot),reforma justitiei trebuia sa fie una serioasa ,cu pedepse pentru magistratii,care te baga la inchisoare si apoi esti achitat( de ex., fapta nu exista) ,pana la detentia pe viata(distrugere de destine)Mai bine scapi 10 vinovati ,decat sa condamni un nevinovat,(n-am spus-o eu)

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

KLAUS IOHANNIS, DESPRE FORMAREA GUVERNULUI:"Părerea mea despre persoanele cercetate penal o cunoaşteţi - n-au ce căuta în fruntea statului"
24 ian. D.I


VICTOR PONTA:"În fiecare lună, un miliard de euro pleacă din România"
23 ian. D.I


VIORICA DĂNCILĂ:"Modul de abordare din Parlamentul European ar trebui implementat şi aici"
23 ian. D.I


LIVIU DRAGNEA:"Răspund la orice invitaţie a preşedintelui pe tema profilului miniştrilor"
23 ian. D.I


Călin Dobra, preşedinte interimar al PSD Timiş
23 ian. F.C.


Ponta, opozantul numărul 1 al lui Liviu Dragnea5
23 ian. Octavian Dan


Tăriceanu consideră oportună cooptarea UDMR la guvernare
23 ian.


LIVIU DRAGNEA:"Depunerea Declaraţiei 600, amânată până în martie"
23 ian.


ŞEDINŢA EXTRAORINARĂ A CGMB CONVOCATĂ DE PNL ŞI USR, SUSPENDATĂ DIN LIPSĂ DE CVORUMPNL va cere informaţii despre companiile înfiinţate de Primăria Capitalei, în instanţă
23 ian. Bianca Ciocotişan


Mihai Fifor confirmă existenţa unei anchete cu privire la incidentele de sâmbătă
22 ian. D.I

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.