Miniştrii de Finanţe din UE au stabilit să elaboreze noi măsuri fiscale pentru companiile digitale

17 sep. 2017 Companii-Afaceri
ANDREI STAN
Miniştrii de Finanţe din UE au stabilit să elaboreze noi măsuri fiscale pentru companiile digitale

Miniştrii Economiei şi Finanţelor din Uniunea Europeană (UE) au stabilit ieri să înceapă să elaboreze noi măsuri fiscale care să permită impozitarea corectă a activităţii companiilor digitale şi au însărcinat Comisia Europeană să prezinte o propunere care să fie gata în primăvara lui 2018, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Am cerut experţilor statelor membre şi Comisiei Europene (CE) să încerce să găsească soluţii atât pe termen lung cât şi scurt", a afirmat ministrul Finanţe al Estoniei, Toomas Toniste, ţară care deţine preşedinţia semestrială a UE, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii miniştrilor Economiei şi Finanţelor din blocul comunitar.

Cele 28 de state membre au dezbătut ieri necesitatea găsirii de soluţii pentru ca marile companii digitale, precum "Google", "Amazon", "Facebook" şi "Apple", să plătească impozite corecte în ţările europene.

După acest consens, Comisia va elabora un referat care să conţină evaluarea problemei, provocările, modele de afaceri, sau alternative legislative disponibile, printre alte elemente, înainte de reuniunea şefilor de state şi de guverne, care va avea loc pe 29 septembrie, la Tallin, în Estonia.

Ulterior, ţările membre vor lucra pe acest subiect pentru a adopta concluziile la consiliul din decembrie, care vor marca traseul pentru ca Executivul comunitar să elaboreze o propunere legislativă definitivă în primăvara anului viitor, potrivit vicepreşedintelui CE pentru zona euro, Valdis Dombrovskis.

Franţa, Spania, Germania şi Italia au venit la dezbateri cu o propunere comună pentru stabilire a unui impozit pe cifra de afaceri a acestor companii.

La acest plan au aderat oficial alte şase ţări, Austria, Bulgaria, Grecia, Portugalia, România şi Slovenia, care au semnat declaraţia iniţiată de Paris, iar ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a subliniat că peste 20 de ţări sprijină ideea, ceea ce va genera "presiune politică" să se meargă mai departe.

"Deşi soluţia pe termen mediu ar trebui să vină via impozitul pe profit şi definirea sediului permanent, dificultăţile pentru a obţine o soluţie globală sunt de aşa natură că este nevoie să acţionăm pe termen scurt, deoarece, în acest timp, trăim în circumstanţele în care sunt companii din domeniul digital care nu plătesc impozite aproape în nicio jurisdicţie", a spus Guindos.

Ţările membre sunt de acord că soluţia finală va trebui adoptată la nivel global, în acord cu ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi G20, dar este nevoie să se lucreze la o propunere la nivel de UE, a explicat ministrul estonian.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Compania Google, amendată cu 4,34 de miliarde de euro
18 iul. V.D.


Swatch a înregistrat vânzări record în primul semestru
18 iul. V.D.


Dotări noi pentru Ministerul de Interne
18 iul. G.M.


ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUIVola.ro a înregistrat o cifră de afaceri de 4,2 milioane de euro
18 iul.


Legume din apă, seră hidroponică de 700.000 de euro2
18 iul. O.D.


EY România: Eliminarea creditului fiscal din Legea offshore pune piedici în continuarea investiţiilor
18 iul.


REPORTAJCu trenul se poate rata chiar şi întâlnirea cu... moartea!12
18 iul. Dan Nicolaie


ROPEPCA:"Cea mai bună soluţie pentru gazele autohtone, Guvernul să motiveze industria să investească în prelucrare"
18 iul.


RAPORT IEA PENTRU 2017:Investiţiile în electricitate le-au depăşit pe cele în petrol şi gaze pentru al doilea an consecutiv
18 iul.


Varta, buget de 150 de milioane euro pentru extinderea producţiei
18 iul. Ovidiu VRÂNCEANU

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.