Miniştrii de Finanţe din UE au stabilit să elaboreze noi măsuri fiscale pentru companiile digitale

17 sep. 2017 Companii-Afaceri
ANDREI STAN
Miniştrii de Finanţe din UE au stabilit să elaboreze noi măsuri fiscale pentru companiile digitale

Miniştrii Economiei şi Finanţelor din Uniunea Europeană (UE) au stabilit ieri să înceapă să elaboreze noi măsuri fiscale care să permită impozitarea corectă a activităţii companiilor digitale şi au însărcinat Comisia Europeană să prezinte o propunere care să fie gata în primăvara lui 2018, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Am cerut experţilor statelor membre şi Comisiei Europene (CE) să încerce să găsească soluţii atât pe termen lung cât şi scurt", a afirmat ministrul Finanţe al Estoniei, Toomas Toniste, ţară care deţine preşedinţia semestrială a UE, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii miniştrilor Economiei şi Finanţelor din blocul comunitar.

Cele 28 de state membre au dezbătut ieri necesitatea găsirii de soluţii pentru ca marile companii digitale, precum "Google", "Amazon", "Facebook" şi "Apple", să plătească impozite corecte în ţările europene.

După acest consens, Comisia va elabora un referat care să conţină evaluarea problemei, provocările, modele de afaceri, sau alternative legislative disponibile, printre alte elemente, înainte de reuniunea şefilor de state şi de guverne, care va avea loc pe 29 septembrie, la Tallin, în Estonia.

Ulterior, ţările membre vor lucra pe acest subiect pentru a adopta concluziile la consiliul din decembrie, care vor marca traseul pentru ca Executivul comunitar să elaboreze o propunere legislativă definitivă în primăvara anului viitor, potrivit vicepreşedintelui CE pentru zona euro, Valdis Dombrovskis.

Franţa, Spania, Germania şi Italia au venit la dezbateri cu o propunere comună pentru stabilire a unui impozit pe cifra de afaceri a acestor companii.

La acest plan au aderat oficial alte şase ţări, Austria, Bulgaria, Grecia, Portugalia, România şi Slovenia, care au semnat declaraţia iniţiată de Paris, iar ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a subliniat că peste 20 de ţări sprijină ideea, ceea ce va genera "presiune politică" să se meargă mai departe.

"Deşi soluţia pe termen mediu ar trebui să vină via impozitul pe profit şi definirea sediului permanent, dificultăţile pentru a obţine o soluţie globală sunt de aşa natură că este nevoie să acţionăm pe termen scurt, deoarece, în acest timp, trăim în circumstanţele în care sunt companii din domeniul digital care nu plătesc impozite aproape în nicio jurisdicţie", a spus Guindos.

Ţările membre sunt de acord că soluţia finală va trebui adoptată la nivel global, în acord cu ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi G20, dar este nevoie să se lucreze la o propunere la nivel de UE, a explicat ministrul estonian.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Blue Air a depăşit pragul de 5 milioane de pasageri, în 2017
22 ian. A.C


Telekom România încheie colaborarea cu Poşta Română
22 ian. D.I


Amenzi de peste un milion de euro pentru trei companii care comercializează echipamente de măsurarea curentului
22 ian. V.D


MEDIUConfirmare: temperatura la suprafaţa Pământului este în creştere
22 ian. O.D.


Preluarea Covi Construct 2000 SRL de către Ligatne Limited, în atenţia Consiliului Concurenţei
22 ian. A.S.


PETRE DAEA, MINISTRUL AGRICULTURII:"Avem un ritm de creştere bun în agricultură, deşi suntem departe de nivelul european"
22 ian. T.I.


Petre Daea: "Guvernul caută soluţii pentru ca fabrica Zahărul din Oradea să nu se închidă"
22 ian.


PASCAL CASSECUELLE, DIRECTORUL BAYER ROMÂNIA:"Întotdeauna avem în plan investiţii, pentru că inovaţia este activitatea noastră principală"1
22 ian. Alina Vasiescu


China National Petroleum Corporation şi-a deschis sucursală la Bucureşti
22 ian. A.S.


P3 COMMUNICATIONS:"Reţeaua Vodafone România a primit certificarea «Best in Test»"
22 ian.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.