TOADER, DESPRE PROTESTELE MAGISTRAŢILOR:

"Magistraţii trebuie să respecte legile speciale şi Constituţia" 3

19 dec. 2017 Politică
Vlad Dobrea
Tudorel Toader(Sursa foto: Facebook)
Tudorel Toader(Sursa foto: Facebook)

Actualizare 15:39 Iordache consideră că ieşirea în stradă a magistraţilor nu este justificată

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat astăzi că ieşirea magistraţilor în stradă nu este justificată, potrivit Agerpres.

Întrebat de jurnalişti la Palatul Parlamentului dacă ieşirea magistraţilor în stradă este justificată, Iordache a răspuns: "Fără îndoială, nu".

Iordache a declarat: "Legile (legile Justiţiei - n.r.), aşa cum sunt, nu încalcă independenţa Justiţiei. Fără îndoială, nu, pentru că nu aduc atingere luptei împotriva corupţiei şi dacă ne dorim să modificăm anumite articole din legi, fie că vorbim de Coduri, fie de legi speciale, potrivit Directivei, această dezbatere are loc în Parlament. Eu vă garantez că aceste propuneri care s-au făcut (amendamentele care au stârnit nemulţumire în rândul populaţiei şi al magistraţilor - n.r.), mare parte a lor, fie vor fi modificate, fie vor fi completate, încât acea temere că îngrădim lupta împotriva corupţiei, că îngrădim activitatea unor Parchete sau că îngrădim drepturile cetăţeanului să nu mai existe", a spus Iordache.

El a adăugat că nu vor fi modificate Codurile penale peste noapte în comisie, aşa cum s-a crezut înainte de începerea dezbaterilor Directivei cu privire la prezumţia de nevinovăţie.

Acesta a mai menţionat: "În legătură cu această Directivă, s-a crezut că venim peste noapte să modificăm Codurile penale în comisie. Am spus că vom face o dezbatere transparentă şi din mediul juridic ne vin diverse amendamente sau propuneri de completare a Directivei, fie că discutăm de asociaţii profesionale, fie că discutăm de Parchete sau de Ministerul Justiţiei. Din acest punct de vedere, o dezbatere este foarte bine venită".

(C.A)

---------

Actualizare 12:00 Tudorel Toader susţine transpunerea directivei europene

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat astăzi, în faţa comisei speciale pentru legile Justiţiei că Directiva Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie trebuie transpusă, iar dacă Parlamentul nu o va face, Guvernul va fi îndreptăţit să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale.

"Indiscutabil, ea trebuie transpusă. Avem termenul aprilie 2018. Eu sunt convins că Parlamentul o va transpune (...) Faptul că dacă legea, dintr-un motiv sau altul, într-o formă sau alta, nu va trece de Parlament şi nu va fi promulgată, publicată în Monitor, astfel încât să producă efecte juridice, Guvernul este îndreptăţit să emită o ordonanţă de urgenţă pentru transpunerea directivei", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a mai spus că, dacă un proces s-a desfăşurat în lipsa făptuitorului, acesta trebuie informat, iar în acest sens trebuie transpusă garanţia constituţională prevăzută în directivă.

"În Cod (penal - n.r.) trebuie transpusă garanţia constituţională, trebuie transpusă prevederea din directivă, în sensul că nu este suficient de a ne bucura de prezumţie, trebuie ca făptuitorul să fie informat şi atunci avem termenul acela din directivă, dacă procesul s-a desfăşuat în lipsa lui, fără ştiinţa lui (a făptuitorului - n.r.), să fie informat", a mai spus Toader.

Acesta mai afirmă că este necesar ca din Codul de procedură penală să fie eliminată componenta subiectivă, iar sintagmele "dubii rezonabile" şi "suspiciuni rezonabile" conţin această componentă, relatează News.ro.

"Aici, probabil, voi intra parţial în dezacord cu unii dintre dumneavostră. Nu este suficient să ai la nivel de directivă o astfel de obligaţie, nu este suficient să ai la nivel de Constituţie un astfel de principiu, este necesar ca legislaţia infraconstituţională, din care face parte şi Codul de procedură penală, să ofere suficiente garanţii pentru consacrarea prezumţiei de nevinovaţie (...) În opinia mea, pentru transpunerea directivei, ca garanţie a prezumţiei de nevinovăţie, trebuie ca din actualul Cod de procedură penală să renunţăm, acolo unde este cazul, la componenta subiectivă a actului de justiţie. Vreau să spun că avem în Codul de procedură penală, cu privire la probatorii, două sintagme cu un conţinut relativ asemănător. Procedura penală vorbeşte despre dubii rezonabile, alteori procedura vorbeşte de suspiciune rezonabilă. Prin urmare, dacă nu identificăm deosebiri majore între dubiul juridic, dubiu rezonabil şi suspiciunea rezonabilă, nu se justifică deosebirea terminologică de redactare. Şi dubiul şi suspiciunea conţin o componentă subiectivă", a mai spus ministrul.

(V.D.)

----

Actualizare 10:51 Augustin Lazăr: "Atitudinea magistraţilor, lecţie anticorupţie la nivel european"

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, spune că magistraţii îşi doresc un dialog cu cei care vor să modificle legile după care funcţionează sistemul judicar şi susţine că magistraţii care au luat poziţie faţă de modificările care ar urma să fie făcute în Parlament la aceste legi "au luat o atitudine care la nivel european cu precizie înseamnă o lecţie anticorupţie".

Lazăr a declarat, citat de News.ro: "Avem o magistratură la nivel european, o magistratură matură, care cunoaşte valorile culturii europene şi care este în măsură să apere independenţa Justiţiei. Zic că aceasta este lecţia anticorupţie la nivel european a magistraturii române. (...) Magistraţii, vă rog să observaţi, se manifestă foarte decent, se manifestă foarte conştienţi de valorile culturii juridice europene. Nu au făcut nimic ofensator, ba dimpotrivă, au arătat că nu le este indiferent faptul că Justiţia română, că independenţa Justiţiei române poate fi afectată şi în aceste condiţii magistraţii au luat o atitudine care lanivel european cu precizie înseamnă o lecţie anticorupţie".

Procurorul general a adăugat că se aşteaptă la un dialog cu cei care vor să aducă modificări legilor Justiţiei.

Augustin Lazăr a menţionat: "Ne aşteptăm la un dialog pentru că magistratura română are specialişti, CSM are experţi, Ministerul Justiţiei are două direcţii de experţi în materie de legislaţie şi acest dialog este absolut necesar pentru a realizalegi bune în acest domeniu. În niciun caz nu se poate face într-o manieră accelerată şi, aşa cum vedem noi, de azi pe mâine. Un text de lege se gândeşte îndelung, se studiază cu referire la consecinţele la impactul pe care poate să-l aibă în practică şi apoi este votat şi adoptat ca lege" .

(A.C.)

-----

Actualizare 10:04 Magistraţii de la Judecătoria Sibiu vor protesta zilnic câte o oră până pe 22 decembrie

Magistraţii de la Judecătoria Sibiu vor protesta zilnic câte o oră până în 22 decembrie, urmând să-şi suspende activitatea în intervalul 11.30 - 12.30.

Coform purtătorului de cuvânt al Judecătoriei, Ana-Maria Langtaler, protestele au loc "în contextul modificărilor preconizate ale Legilor justiţiei, cu ignorarea avizului negativ din partea CSM, a voinţei exprimate de peste 4000 de magistraţi şi a recomandărilor Comisiei Europene şi raportat la iniţiativa de modificare a legislaţiei penale, care prefigurează o justiţie penală ineficientă, pentru apărarea statului de drept şi a independenţei justiţiei", informează News.ro.

Ea a explicat că în contextul îngrijorării provocate de efectele negative ale acestor modificări, a fost decisă suspendarea activităţii de judecată în perioada 19.12.2017-22.12.2017, în intervalul orar 11.30 - 12.30.

(A.C.)

-----

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat astăzi, referindu-se la protestele magistraţilor, că aceştia pot protesta ca cetăţeni, dar din punct de vedere al funcţiilor pe care le ocupă, trebuie să respecte legile speciale şi Constituţia, precizând că va exprima un punct de vedere mai clar după ce se va documenta.

"În calitate de cetăţeni, magistraţii îşi pot exercita toate drepturile pe care legea le conferă. În calitate de magistraţi, au restricţiile pe care le prevede Constituţia şi pe care le prevăd legile speciale. În calitate de cetăţeni, în mod organizat sau spontan, pot protesta. În calitate de magistraţi, trebuie să respecte legea fundamentală şi legile speciale. După ce mă voi documenta, voi exprima un punct de vedere mai documentat.", a precizat ministrul Justiţiei.

Luni, magistraţii de la mai multe instanţe din ţară şi din Capitală au protestat faţa de modificarea legilor Justiţiei şi faţă de preconizatele modificări ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală, relatează News.ro.

Citeşte şi

Opinia cititorului: 3
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2017, 15:05

Si ministri vremelnici si nevolnici trebuie sa respecte Constitutia!

1.1.   Lupul paznic la stana ! (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2017, 16:58

Culmea culmelor, ca Parlamentul - Dragnea si Tariceanu - la-u pus pe Iordache seful comisiei pentru modificarea Legilor Justitiei ! ; pai nu Iordache este parintele ordonantei 13/ 2017 prin care se intentiona sa-l scape pe Dragnea si pe Tariceanu de rigorile Justitiei in dosarele ce le au - primul pt. constituirea de " grup infractional" si al doillea pt " marturie mincinoasa si declaratii incomplete" in dosarul fermei agricole Baneasa ? Este limpede ca acest Iordache nu este un demnitar de buna credinta, ceea ce se vede si prin obstructiile ce le face asupra membrilor comisiei care sunt din opozitie. Cum se poate scapa de acest Iordace si de ceilalti ca el - elemente dubioase sub aspectul cinstei si a bunei credinte - care alcatuiesc acum parlamentul ? 1. Prin reducerea numarului Parlamentarilor la 150 din care 50 de senatori. ( ce mare economie de fonduri s-ar face in acest fel si ce mult s-ar reduce numarul hotilor care alcatuiesc acum aceasta institutie !) 2. Partidele sa fie obligate prin lege, sa propuna numai oameni curati " ca lacrima cum se spune "pt. asemenea functii in stat. 3. Sa se dubleze numarul de Procurori care sa starpeasca hotia existenta acum si - in deosebi la nivelul clasei politice. 4. Sa se maresca numarul Judecatorilor in asa incat un proces sa nu dureze mai mult de un an de zile .

2.   doar o opinie
mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2017, 20:05

Magistratii ar trebui sa intre in greva japoneza pina la implementarea referendumului cu parlamentul numai din 300 de parlamentari !

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

VIORICA DĂNCILĂ:"Investitori turci vor să construiască un spital regional la Constanţa"1
18 oct. E.M.


CCR discută validarea rezultatelor referendumului pentru familie
18 oct. E.M.


Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European
18 oct. E.M.


Combaterea spălării banilor, amânată de deputaţi
18 oct. GHEORGHE IORGOVEANU


CSM ÎI DĂ "O PALMĂ" LUI TUDOREL TOADER:Prevederile OUG privind legile justiţiei nu sunt retroactive 2
18 oct. GEORGE MARINESCU


Noi taxe care afectează coşul de cumpărături al românilor
17 oct. P.A.


DENEŞ, DESPRE O POSIBILĂ REMANIERE: "Orice s-ar întâmpla, rămân acelaşi om şi coleg"
17 oct. P.E.


CIOLOŞ DESPRE AVOCATUL POPORULUI:"Ceea ce face Victor Ciorbea este o ruşine"1
17 oct. P.E.


STELIAN ION (USR):"Dragnea pierde majoritatea în Camera Deputaţilor"
17 oct. E.A.


IONEL DANCĂ (PNL):"S-a umplut paharul cu Ciorbea în funcţia de Avocat al Poporului"
17 oct. E.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.