Toamna se numără şcolile noi: 500 pe hârtie, 15 pe teren!

20 oct. 2017 Cultură
OCTAVIAN DAN
Toamna se numără şcolile noi: 500 pe hârtie, 15 pe teren!

Ministerul Educaţiei a anunţat finalizarea a 13 grădiniţe şi 2 şcoli în perioada 1 iulie - 20 septembrie. Distanţa de la promisiune la realizare rămâne, în continuare, uriaşă, în ciuda unor programe de guvernare seducătoare pentru electorat.

Ultimii doi miniştri ai Educaţiei au vorbit despre construirea a 2.500 de unităţi de învăţământ până în 2020, "norma" pentru acest an fiind de 500. Faptul că s-au construit 15 clădiri noi şi au fost reabilitate alte 3 în această vară este pozitiv, dar până la îndeplinirea completă a promisiunilor este în continuare o cale foarte lungă.

Ministerul Educaţiei a anunţat care sunt proiectele realizate în ultima perioadă şi care sunt programele în derulare: "În cadrul Proiectului Reforma Educaţiei Timpurii în România (P.R.E.T.), derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare (UMPMRSU), a fost finalizată, în intervalul 1 iulie - 20 septembrie 2017, construcţia a 13 grădiniţe. Recepţia lucrărilor a vizat grădiniţe construite în judeţele Arad (Grădiniţa cu program normal nr. 1 Ineu şi Grădiniţa cu program prelungit Sântana), Bacău (Grădiniţa cu program normal Palanca şi Grădiniţa cu program normal Urecheşti), Buzău (Grădiniţa cu program normal nr. 1 Pârscovul de Sus), Gorj (Grădiniţa cu program normal Bustuchin), Maramureş (Grădiniţa cu program prelungit Fărcaşa), Mehedinţi (Grădiniţa cu program normal nr. 24 Drobeta Turnu Severin), Olt (Grădiniţa cu program normal Crâmpoia), Satu Mare (Grădiniţa cu program normal Negreşti Oaş), Vâlcea (Grădiniţa cu program normal Călimăneşti şi Grădiniţa cu program normal Băbeni) şi Vrancea (Grădiniţa cu program normal Angheleşti).De asemenea, în aceeaşi perioadă, în cadrul Proiectului Reabilitarea Infrastructurii Şcolare (P.R.I.S.) a fost finalizată construcţia a două unităţi de învăţământ: Şcoala cu clasele I - VIII din Păun (judeţul Iaşi), respectiv Şcoala cu clasele I - VIII din Şinca Veche (judeţul Braşov). Concomitent s-a realizat şi reabilitarea a alte trei unităţi de învăţământ gimnazial: Şcoala cu clasele I - VIII nr. 2 din localitatea Nicolae Călinescu şi Şcoala cu clasele I - VIII nr. 4 din Storeşti (ambele în judeţul Botoşani) şi Şcoala cu clasele I - VIII nr. 3 din localitatea Ciprian Porumbescu (judeţul Constanţa). Precizăm în context că Ministerul Educaţiei Naţionale (prin UMPMRSU) implementează două proiecte privind construcţia de şcoli şi grădiniţe: Proiectul Reabilitarea Infrastructurii Şcolare (P.R.I.S.) şi Proiectul Reforma Educaţiei Timpurii în România (P.R.E.T.). Proiectul privind Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.), cofinanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Guvernul României, are ca obiective principale construirea a 380 de grădiniţe noi şi dotarea lor cu mobilier. Data de finalizare: 31 decembrie 2019".

În luna iulie, ministrul Educaţiei, Liviu Pop anunţa care sunt planurile sale pe termen scurt în ceea ce priveşte construirea de şcoli şi grădiniţei: "Vom construi 2500 de şcoli şi grădiniţe pentru ca în toată ţara copiii să funcţioneze într-un singur schimb. Să vină la opt dimineaţa la şcoală, să ia masa, să îşi facă şi temele, iar la ora patru şi jumătate după-amiaza să plece acasă şi să nu mai aibă teme de vacanţă. Ăsta este idealul pe care vrem să îl introducem în următorii trei ani de zile".

Practic, conform ministrului se vor construi aproximativ 800 de şcoli pe an până în 2020. Predecesorul lui Pop, Pavel Năstase a avansat aceleaşi cifre, extrase din programul de guvernare al PSD care, la momentul câştigării alegerilor, prevedea construirea, în următorii patru ani, a peste 2.500 de şcoli, creşe şi grădiniţe, dintre care 500 în 2017.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

Vicepreşedinţii Academiei Române au fost aleşi1
20 apr. M.D.


Scandal universitar cu substrat politic
13 apr. Octavian Dan


Cursă cu obstacole: înscrierile la grădiniţă şi clasa pregătitoare
11 apr. O.D.


Avocatul Aurel Lazăr şi Marea Unire2
05 apr. Mircea Maliţa


ACADEMIA ROMÂNĂ: Trei candidaţi înscrişi în cursa pentru funcţia de preşedinte
04 apr. Mihaela Dan


Academia Română sărbătoreşte 152 de ani de la înfiinţare, miercuri
03 apr. M.D.


EDUCAŢIEParteneriat pentru... grupurile sanitare1
02 apr. Octavian Dan


Cursuri pentru 55.000 de profesori în valoare de 42.000.000 de euro
30 mar. Octavian Dan


LA 25 DE ANI DE CARIERĂCuplul Rednic - un show de 100.000 de euro
29 mar. A consemnat EMILIA OLESCU


CENTENARPreşedintele nu vrea festivism inutil - ministrul culturii, speriat de lipsa viziunii1
19 mar. O.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.