Toate statele UE ne depăşesc în clasamentul bunăstării

13 nov. 2019 Macroeconomie
Toate statele UE ne depăşesc în clasamentul bunăstării

Bunăstarea nu este un punct forte al ţării noastre, care ocupă locul 45 din 149, fiind depăşită de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene în studiul "Indicele de Progres Social 2019", privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială. Studiul este realizat de organizaţia nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte.

Anul acesta pe primele locuri în clasament sunt Norvegia, Danemarca şi Elveţia, iar pe ultimele, Ciad, Sudanul de Sud şi Republica Centrafricană.

Statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Bulgariei şi a ţării noastre, se găsesc în primele două categorii de ţări din clasament, având un nivel ridicat al calităţii vieţii. Ţara noastră coboară astfel o poziţie faţă de anul trecut şi se regăseşte, conform scorului înregistrat, în rândul ţărilor din a treia categorie din clasament, după Argentina, Bulgaria şi Mauritius. Printre ţările care au înregistrat cel mai mare declin privind indicele de progres social se numără Statele Unite ale Americii, Nicaragua, Sudanul de Sud şi Brazilia. Indicele de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieţii şi bunăstarea socială a cetăţenilor din 149 de ţări, în baza analizei a trei dimensiuni principale. Metodologia presupune acordarea unui punc-taj pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de bază - şi anume hrană şi îngrijire medicală de bază, apă şi salubritate, locuinţă şi siguranţă personală -, pentru cele care ţin de bunăstare - accesul la educaţie de bază, accesul la comunicaţii şi informaţii, sănătatea şi bunăstarea, calitatea mediului - şi pentru elementele care ţin de oportunităţi - drepturile personale, libertatea personală şi de alegere, incluziunea, accesul la educaţie avansată.

În baza punctajului acordat, ţările din clasament sunt grupate în şase categorii, în mod descrescător.

Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România şi Moldova a vorbit despre această poziţionare în clasament: "În ciuda unei creşteri economice stabile, printre cele mai mari din Europa, a creşterii puterii de cumpărare şi a scăderii şomajului la un minim istoric, Româ-nia a înregistrat, în ultimul an, o uşoară scădere a indicelui privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială. Cu o serie de capitole la care înregistrăm punctaje modeste, cum ar fi sănătatea, accesul la educaţie de bază, apa şi salubritatea, devine evident şi din această perspectivă că, pentru a genera progres social, resursele publice trebuie dirijate spre investiţii care generează dezvoltare economică şi implicit creşterea nivelului de trai".

Coordonatele la care ţara noastră a obţinut cele mai slabe punctaje sunt serviciile de apă şi de salubritate (locul 83), sănătatea şi bunăstarea (locul 74) şi accesul la educaţie de bază (locul 73). Printre coordonatele la care ţara noastră a obţinut cel mai bun punc-taj se află siguranţa personală (locul 36), calitatea mediului (locul 40), hrana şi îngrijirea medicală de bază (locul 47), drepturile personale (locul 48).

Dintre statele din regiunea Europei Centrale şi de Est, cel mai bun loc este ocupat de Slovenia (21), fiind urmată de Cehia (24), Estonia (25), Lituania (32), Polonia (33), Slovacia (35), Letonia (36), Croaţia (38), Ungaria (39), Bulgaria (43). Din 2014 până în prezent, coordonatele care s-au îmbunătăţit la nivel global sunt accesul la informaţii şi comunicaţii, accesul la educaţie avansată, apă şi salubritate, adăpost, nutriţie şi servicii medicale de bază, calitatea mediului, libertate şi alegeri personale şi sănătate şi bunăstare. Nivelul global al drepturilor personale a scăzut de-a lungul celor şase ani analizaţi cu 4,17 puncte, în urma evoluţiei sale negative în 77 de ţări din cele 149 din clasament. Printre cele mai stabile coordonate se află incluziunea socială, accesul la cunoştinţe de bază şi siguranţa personală.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

PLANUL DE RELANSARE:Dezvoltarea sectorului TIC va duce la o creştere a PIB de 13%
02 iul. A.P.


Călin Rechea DIVERGENŢA DINTRE PIEŢELE FINANCIARE ŞI ECONOMIA REALĂ DIN SUA ESTE TOT MAI MARECreştere explozivă a indicilor bursieri, creştere impresionantă a numărului falimentelor3
02 iul. Călin Rechea


Valentin M. IonescuPLANUL NAŢIONAL DE INVESTIŢII ŞI RELANSARE ECONOMICĂCum plănuiesc liberalii să relanseze economia5
02 iul. Valentin M. Ionescu


PLANUL NAŢIONAL DE INVESTIŢII ŞI RELANSARE ECONOMICĂMicroîntreprinderile solicită intervenţia imediată a Guvernului4
02 iul. George Marinescu


ESTIMARE INGEconomia României va creşte cu 7,1% în 2021, după contracţia de 5,5% din acest an2
02 iul. Mihai Gongoroi


MACRO NEWSLETTER 2 Iulie 2020
02 iul.


Ministerul Finanţelor a programat pentru iulie împrumuturi de peste 5,3 miliarde de lei de la bănci
01 iul. M.G.


"Relaxare cantitativă" (QE) în economii emergente?2
01 iul. DANIEL DĂIANU


COTAR:Propunerile pentru noua Lege RCA sunt neconforme cu directivele europene1
01 iul. A.P.


Măsurile pe care le prevede Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică2
01 iul. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.