TRAIAN BĂSESCU:

"Preşedintele va trimite legile Justiţiei la Comisia de la Veneţia înainte de a le respinge sau promulga"

11 dec. 2017 Politică
Andrei Stan
Traian Băsescu (Sursa foto: Facebook)
Traian Băsescu (Sursa foto: Facebook)

Liderul Partidului Mişcarea Populară (PMP), Traian Băsescu, şi-a exprimat convingerea, aseară, că preşedintele Klaus Iohannis va trimite legile justiţiei la Comisia de la Veneţia înainte de a le respinge sau de a le promulga, potrivit Agerpres.

Fostul şef de stat a declarat, la B1 TV: "Eu zic că până la urmă vor trebui să suporte rigorile recomandărilor Comisiei de la Veneţia, pentru că legile acestea nu vor rămâne la acest stadiu. Sunt convins că preşedintele le trimite la Comisia de la Veneţia, înainte de a le respinge sau a le promulga. 20 de zile are preşedintele la dispoziţie, dar Comisia de la Veneţia poate lucra şi foarte repede, când are situaţii de urgenţă".

Traian Băsescu susţine că, în loc să se permită ca legile Justiţiei să urmeze parcursul firesc, s-a înfiinţat o comisie specială care este condusă de Florin Iordache, fapt ce a creat neîncredere: "Din acel moment, neîncrederea a fost generalizată, inclusiv la mine, care i-am spus reprezentantului nostru: «Nu participi, nu participăm la aşa ceva, lasă-i pe liberali, lasă USR să-şi pună amendamentele, văd câte trec, dar nu vreau să fie un amendament pus de PMP, o contribuţie a PMP la această lege». (...) Ei s-au repezit să modifice trei legi: Legea 303 - Statutul magistraţilor, Legea 304/2004 de organizare şi funcţionare a justiţiei şi 317 care-i legea de funcţionare a CSM-ului (Consiliul Superior al Magistraturii, n.r.). Prostie mai mare ca asta eu nu am văzut, pentru că nu astea erau urgenţele. Dar i-a înnebunit gândul să pună mâna pe Inspecţia Judiciară şi să-l lase pe ministru să facă ce vrea el. Cheia a fost Inspecţia Judiciară şi controlul asupra procurorilor, prin autoritatea ministrului Justiţiei. (...) S-au repezit acolo unde s-ar putea crea instrumentele de punere sub control a Procuraturii, la care-i ajută Constituţia".

Fostul preşedinte a mai arătat că sunt câteva zeci de decizii ale Curţii Constituţionale care constată neconstituţionalitatea unor articole din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, însă nu s-a început cu acestea.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

TUDOREL TOADER:"Am trimis preşedintelui propunerile pentru conducerea Secţiei Judiciare"
17 oct. E.M.


LIVIU DRAGNEA:"Nu va exista o restructurare a Guvernului, doar o remaniere"
17 oct. E.M.


VIORICA DĂNCILĂ:"În România, comunităţile religioase convieţuiesc în pace"
17 oct. E.M.


LIVIU DRAGNEA:"Mă interesează ca legea offshore să fie în folosul naţiunii"
17 oct. E.M.


Camera Deputaţilor interzice publicitatea stradală a jocurilor de noroc
17 oct. V.D.


PROPUNEREA LEGISLATIVĂ ADOPTATĂ DE SENAT:Iaşul, Capitală istorică a României
17 oct. T.T.


USR sesizează Avocatul Poporului cu privire la modificarea legilor Justiţiei
17 oct. V.D.


DUPĂ DISCUŢIILE DIN CSM PRIVIND OUG PENTRU LEGILE JUSTIŢIEI:Toader: "Vreau să transmit procurorilor un mesaj de stabilitate"1
17 oct. T.T.


CAMERA DEPUTAŢILOR:OUG care prevede restituirea taxei speciale pentru autovehicule, adoptată
17 oct. V.D.


Moţiunea simplă pe Cultură a fost respinsă
17 oct. I.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.