Transelectrica a crescut cu 28% tariful pentru serviciile tehnologice de sistem

24 dec. 2017 Piaţa de Capital
M.B.
sursa foto: Facebook/Transelectrica
sursa foto: Facebook/Transelectrica

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anunţat vineri că a majorat tariful pentru serviciile tehnologice de sistem cu 28%, adică cu 2,67 lei/MWh, până la 12,06 lei/MWh, iar creşterea în factura finală către populaţie va fi de circa 0,6%.

"În conformitate cu documentul publicat de ANRE ce a însoţit propunerea de emitere a Ordinului ANRE nr. 122/2017, majorarea tarifului reglementat pentru servicii de sistem conduce la o creştere de circa 0,6% în preţul final al energiei electrice livrate consumatorului casnic", conform unui comunicat de presă.

Oficialii companiei spun că modificarea grilei tarifare Transelectrica a avut loc la nivelul tarifului pentru serviciile tehnologice de sistem, iar preţul privind serviciul de transport al energiei electrice şi cel privind serviciile funcţionale de sistem rămân neschimbate.

"Factorul principal care a stat la baza creşterii tarifului a fost reprezentat de reconsiderarea ipotezelor de preţ aferente achiziţionării de către Transelectrica a rezervelor de sistem de pe piaţa concurenţială, pentru funcţionarea sigură a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN). Ipotezele de preţ aferente pieţei concurenţiale reprezintă o componentă importantă în economia tarifului reglementat, având în vedere că achiziţiile de pe piaţa concurenţială asigură cea mai mare parte din necesarul de servicii de sistem achiziţionat de Transelectrica în exercitarea rolului de operator de sistem al SEN", spun oficialii companiei.

Aceştia mai susţin că, pe lângă reconsiderarea ipotezelor de preţ aferente achiziţiei serviciilor de sistem pe piaţa concurenţială, noua valoare a tarifului reflectă şi suplimentarea cantităţilor de rezerve de sistem pe combustibil alternativ stabilite conform HG 760/2017 privind aprobarea programului de iarnă în domeniul energetic, ce urmează a fi achiziţionate de Transelectrica în regim reglementat pe parcursul sezonului de iarnă începând cu luna ianuarie 2018.

Transelectrica a consemnat în primele nouă luni ale anului un profit net de 65 de milioane de lei, în scădere cu 69,63% faţă de cel raportat în perioada similară din 2016, la venituri operaţionale de 2,414 miliarde de lei, în urcare cu 27,2%, potrivit unui comunicat de presă remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Conform raportului prezentat de companie, profitul net a scăzut de la 213 milioane de lei, în primele nouă luni din 2016, la 65 de milioane de lei în aceeaşi perioadă din anul în curs în principal pe fondul diminuării veniturilor din serviciul de transport al energiei electrice.

De asemenea, profitul brut (EBT) a înregistrat o scădere, de 66,33%, de la 258 milioane de lei în ianuarie - septembrie 2016 la 87 milioane de lei în ianuarie - septembrie 2017.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 5,3 milioane de euro pe BVB
22 ian. D.I


Indicii BVB au deschis în creştere
22 ian. A.C


BROKERII:"Continuarea distribuirii dividendelor suplimentare ameninţă capacitatea companiilor energetice de a investi"4
22 ian. Andrei Iacomi


ROMCAPITAL, SUSPENDATĂ DIN PIAŢĂ TIMP DE DOUĂ LUNISurse: "Suspendarea Romcapital înseamnă blocarea conturilor clienţilor"10
22 ian. A.A.


ALEGERILE, CONTESTATE ÎN INSTANŢĂGabriel Dumitraşcu cere anularea actelor juridice încheiate de noua conducere "Electrica"
22 ian.


ÎN VEDEREA PARTICIPĂRII LA PROCESUL DE ACHIZIŢIE A 66% DIN DESFA, Acţionarii Transgaz au aprobat asocierea cu Regasificadora del Noroeste
22 ian. A.I.


BVBPeste 43% din rulaj, realizat cu BRD - Groupe Societe Generale
22 ian. Andrei Iacomi


DRAGOŞ NEACŞU, ERSTE ASSET MANAGEMENT: "Trebuie să ne bazăm pe mediul privat, ca să devenim piaţă emergentă"
22 ian. Andrei Iacomi


CONSILIERUL GENERAL PNL, CIPRIAN CIUCU:"Primăria Capitalei rostogoleşte pe 20 de ani împrumutul din 2015 din obligaţiuni, deşi nu este necesar"3
22 ian. A consemnat Adina Ardeleanu


Indicii BVB au închis în teritoriu negativ, pe un rulaj de 10,2 milioane euro
19 ian. A.C

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.