TREI ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE

Dan Şova, condamnat definitiv de Înalta Curte 1

Dan Şova, condamnat definitiv de Înalta Curte

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat, ieri, definitiv pe fostul senator social-democrat Dan Şova. Acesta va efectua trei ani de închisoare, pedeapsă pe care a primit-o în dosarul CET Govora, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, potrivit ICCJ.

În acceaşi speţă, judecătorii ÎCCJ au decis ca Mihai Bălan, fostul director al CET Govora, să execute muncă în folosul comunităţii.

Procurorii DNA au solicitat la ultimul termen al procesului ca Şova să fie condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, deoarece sentinţa de la fond ar fi fost "nejustificat de blândă".

Instanţa de fond l-a condamnat, în luna septembrie 2017, pe Dan Şova, la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Prin aceeaşi sentinţă, fostul director CET Govora, Mihai Bălan, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare. Banii ar fi fost daţi în schimbul traficării influenţei reale pe care Şova o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură. Contractele urmau să fie de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Şova ar fi pretins de la persoa-na denunţătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică ce urma să se încheie între CET Govora şi casa de avocatură respectivă.

Decizia penală nr. 108/2018 pronunţată ieri de ÎCCJ a fost luată de majoritatea membrilor completului de judecată. Unul dintre magistraţi a avut o opinie separată, susţinând că Dan Şova trebuia achitat conform dispoziţiilor art. 16 lit. b din Codul de Procedură Penală, text care prevede că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.

Perioada pe care Şova o va petrece în detenţie poate fi scurtată în funcţie de ce vor face colegii lui din PSD care sunt aleşi în Parlamentul României. Zilele trecute, comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil iniţiativa legislativă a social-democratului Cătălin Rădulescu prin care se dezincriminează o parte din infracţiunile prevăzute la art. 12 din Legea nr.78/2000.

Şova a fost condamnat tot pe baza acestei legi, dar pe baza articolului 6. Dacă deputaţii social-democraţi s-ar răzgândi în şedinţa de plen şi ar modifica şi acest articol, până la sfârşitul anului 2018, fostul lor coleg ar putea fi liber, pentru că ar acţiona legea penală mai favorabilă.

Opinia cititorului: 1
1.   So va lua la mititica
mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2018, 22:47

Hmm !....Si cand te gandesti ce tanar vajnic si de nadejde al partidului ne era prezentat infractorul Sova!. 

Articole din aceeaşi secţiune

Strategia Naţională Anticorupţie

Alin Şimota, trimis în judecată de DNA
10 sep. V.D.


JUSTIŢIEBorcea, acuzat că a "jucat" mai mult în deplasare cât a fost încarcerat
05 sep. D.N.


MINISTERUL COMUNICAŢIILOR ŞI SOCIETĂŢII INFORMAŢIONALE:Domeniile ''.ro'' vor fi şterse dacă mentenanţa nu este plătită 1
30 aug. V.D.


PÎCCJ a publicat trei protocoale de colaborare6
24 aug. F.C.


CERERE DE EXTRĂDARE FĂRĂ REZULTAT POZITIVMinisterul Justiţiei l-a favorizat pe inculpatul Sebastian Ghiţă12
24 aug. GEORGE MARINESCU


Gabriel Oprea, audiat la Parchetul General
23 aug. F.C.


SRI: Atacuri cibernetice de amploare în perioada iunie - august
19 aug. A.M.


MApN continuă programul de înzestrare a armatei
08 aug. GHE. I.


Listă deschisă pentru şefia DNA
07 aug. G.M.


ÎN AL TREILEA DOSAR DE CORUPŢIEMihail Vlasov, condamnat la 9 ani şi 10 luni de închisoare
06 aug. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.