Trei militari răniţi în teatrele de operaţii au primit titlul de "Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti"

01 dec. 2017 Miscellanea
Andrei Stan
Ministrul Mihai Fifor, împreună cu cei trei militari (Sursa foto: Eugen Mihai/ MApN)
Ministrul Mihai Fifor, împreună cu cei trei militari (Sursa foto: Eugen Mihai/ MApN)

Trei militari răniţi în teatrele de operaţii au primit astăzi titlul de "Cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti", în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Primăria Capitalei în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mihai Fifor.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) se arată: "Colonelul (rtr) Dorin Petruţ, plutonierul major (rtr) Daniel Porumb şi caporalul Eugen Valentin Pătru au primit acest titlu în semn de recunoaştere pentru eroismul şi dăruirea de care au dat dovadă în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan. Acordarea a fost făcută la propunerea ministrului apărării naţionale adresată Primarului General al Municipiului Bucureşti, în urma aprobării Consiliului General al Municipiului".

Ministrul apărării naţionale a precizat că cei trei militari, răniţi în misiune, merită cu prisosinţă acest titlu. "Aţi răspuns chemării sub drapelul de luptă şi prin vitejia, dragostea şi spiritul de sacrificiu probate în misiunile de luptă încredinţate aţi demostrat curaj şi determinare", a spus ministrul Fifor.

În prezent, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

Până în prezent, aproximativ 40.000 de militari au asigurat încadrarea detaşamentelor dislocate în Afganistan, Irak, Balcanii de Vest, ori în alte misiuni din Africa sau Europa. În perioada 1996-2017, Armata României a pierdut un număr de 29 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 180 au fost răniţi.

Colonelul (rtr) Dorin Petruţ, în vârstă de 54 de ani, a fost rănit în anul 2007 în misiune în Irak. Pe data de 11 septembrie, într-un atac indirect al insurgenţilor cu proiectile reactive nedirijate asupra Bazei Victory din Bagdad, a salvat viaţa unui coleg britanic, protejându-l cu propriul corp, cu preţul unor răni grave, precizează MApN. Pentru sacrificiul său, ofiţerul român a fost decorat cu Medalia "Non Article 5 NATO" de către Secretarul General Jaap de Hoop Scheffer, i s-a conferit Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de "Comandor" pentru militari cu însemn de război, a primit Emblema de Onoare a Armatei României şi Emblema de Merit "În slujba Păcii" clasa I. În anul 2011, colonelul Petruţ a fost trecut direct în retragere. Pentru activitatea desfăşurată în cadrul Ministerului Apărării Naţionale i s-a conferit Semnul Onorific "În Serviciul Patriei" pentru ofiţeri şi i s-a acordat titlul onorific de Veteran.

Colonelul Petruţ face parte din grupul INVICTUS şi a obţinut o medalie de aur la Jocurile Paralimpice Invictus Games - Toronto 2017, la proba de tir cu arc compound, şi a avut "calitatea" de strateg şi armurier al echipei.

Plutonierul major (rtr) Daniel Porumb, în vârstă de 37 de ani, a fost rănit în anul 2007 în Irak. În timpul executării unei misiuni de patrulare, transportorul amfibiu blindat în care se afla, împreună cu mai mulţi camarazi, a fost implicat într-un incident în urma căruia a fost grav rănit. Militarul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la Centrul medical regional american din Landstuhl-Germania şi a urmat un tratament de specialitate la Institutul Medical Neurologic "Hongtianji" din Republica Populară Chineză. A fost încadrat în gradul I de invaliditate şi trecut în retragere în anul 2007. A fost decorat de Ministerul Apărării Naţionale cu Emblema de Onoare a Armatei Românei, în 2010, şi de Liga studenţilor Români din străinătate, cu distincţia "Eroism, devotament şi demnitate", în anul 2014.

A fost înaintat, succesiv, de la gradul de fruntaş la sergent major în retragere, plutonier în anul 2015 şi la gradul de plutonier major cu prilejul Zilei Veteranilor, pe data de 11 noiembrie anul acesta. Este membru de onoare al Asociaţiei militarilor veterani şi veteranilor cu dizabilităţi "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir" şi al Asociaţiei de caritate a Armatei României - CAMARAZII.

Caporalul Eugen-Valentin Pătru, în vârstă de 28 de ani, a fost rănit în anul 2014 în Afganistan. Pe data de 30 martie, în timp ce participa la o misiune de patrulare în provinvia Zabul, a fost grav rănit în timpul unui atac sinucigaş cu maşină capcană. După patru luni de spitalizare la Centrul medical regional american din Landstuhl-Germania şi o perioadă petrecută pentru recuperare la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila", militarul a fost încadrat în gradul II de invaliditate, dar a decis să continue cariera militară şi a cerut să fie menţinut în activitate în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Pentru activitatea desfăşurată în MApN i s-a conferit distincţia Emblema de merit "În slujba Păcii" şi i s-a acordat titlul onorific de Veteran. Militarul s-a implicat activ în susţinerea şi ajutorul colegilor aflaţi în suferinţă şi face parte din grupul INVICTUS, fiind legitimat la Clubul Sportiv al Armatei. La prima participare sportivă la o competiţie majoră, la Campionatul Mondial Militar desfăşurat la Fontainebleau, în Franţa, a reuşit să cucerească titlul mondial la proba de tir cu arcul (arc clasic).


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Descoperire: urme de apă pe un asteroid
13 dec. O.D.


Protest contra poluării aerului în Capitală
13 dec.


Amenzi mai mari pentru responsabilii cu deszăpezirea trotuarelor
12 dec. T.A.


ÎN CADRUL GALEI PREMIILOR PIEŢEI DE CAPITAL 2018Ziarul Bursa a fost premiat pentru contribuţia la promovarea pieţei de capital1
12 dec.


ÎN CADRUL GALEI PREMIILOR PIEŢEI DE CAPITAL 2018Ziarul Bursa a fost premiat pentru contribuţia la promovarea pieţei de capital5
11 dec.


DRPCIV:Înmatriculările de autoturisme noi rămân pe trend ascendent
11 dec. A.I.


Câştigul salarial mediu net a accelerat în octombrie cu 13,7%1
11 dec. A.I.


BRĂILA:Pesta porcină africană, confirmată în alte două ferme
10 dec. V.I.


INS, TRIMESTRUL AL TREILEA:Numărul locuinţelor finalizate în România a crescut cu 1.048
10 dec. I.I.


EUROSTAT:Românii, pe ultimul loc după participarea la programele de educaţie
10 dec. I.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.