Tudor Pop îi cere lui Orban controale urgente privind modul de producţie, depozitare şi transport al azotatului de amoniu

05 aug. 17:14 Miscellanea
J.P.
Tudor Pop îi cere lui Orban controale urgente privind modul de producţie, depozitare şi transport al azotatului de amoniu

Deputatul USR Tudor Pop i-a cerut, miercuri, premierului Ludovic Orban să activeze Corpul de Control al Prim-Ministrului şi instituţiile abilitate ale statului pentru a desfăşura de urgenţă verificări şi controale ce ţin de modul de producţie, depozitare, manipulare şi transport al azotatului de amoniu, dar şi al altor nitraţi, conform Hotnews.ro.

"Avem la activ, din păcate, un istoric lung şi nefericit de tragedii generate de modul în care mediul politic şi instituţiile statului au eşuat în a-şi îndeplini atribuţiile. Tragedia în desfăşurare din Beirut, Liban, alături de cauzele probabile ce au condus la producerea teribilului accident, reprezintă un semnal de alarmă pentru toată lumea", afirmă Tudor Pop.

"Vă dau un exemplu de la noi, posibil îngrijorător. Fostul Combinat Chimic Amonil Slobozia, jud. Ialomiţa, actualul ChemGas Holding. În prezent proprietatea unui offshore din Insulele Belize, parte din grupul InterAgro aparţinând lui Ioan Niculae, combinatul are o istorie tumultoasă. Pe Wikipedia găsim următoarele informaţii: ...'după câteva tentative eşuate, combinatul chimic a fost pornit în luna august 2019 şi la momentul de faţă, operează normal, în ciuda aparaturii învechite, cauzate de lipsa investiţiilor' '', adaugă deputatul USR.

Tudor Pop spune că a mers mai departe şi a verificat şi presa locală. "Am descoperit ceva şi mai interesant în ediţia de pe 3 iunie 2020 a publicaţiei Independent. Conform publicaţiei, la sfârşitul lunii mai 2020 ar fi avut loc un incendiu neraportat la una din instalaţiile combinatului. În materialul prezentat, găsim mai multe declaraţii, atât de la angajaţi, cât şi de la liderul de sindicat sau prefectul local: 'Surse interne au confirmat însă faptul că incendiul a izbucnit ca urmare a acumulării de gaze la una dintre vanele care eliberează în atmosferă gazele arse din procesul de producţie al acidului azotic. Sub protecţia anonimatului, unul dintre angajaţi ne-a declarat că peretele uneia dintre incinte a cedat, fiind spulberat de suflul exploziei: S-a dărâmat un zid... Iar a doua zi, ne-au pus să-l ridicăm la loc, să se şteargă urmele... S-au speriat toţi, noroc că n-a murit nimeni!.' "

Mai şocantă, spune Tudor Pop, este o declaraţie a liderului de sindicat: " 'Ştiu mai bine decât dumneavoastră cât de vechi sunt instalaţiile şi ce se întâmplă acolo', în timp ce alţi angajaţi confirmă sub protecţia anonimatului că instalaţiile sunt 'bombă cu ceas'. Şi mai şocant e modul în care se spală pe mâini de orice responsabilitate şeful ISU local."

"Dar să zicem că poate nici publicaţia locală nu a prezentat totul ca la carte, că manipulează. De aceea, cred că este imperios necesar ca instituţiile abilitate ale statului, de la ISU la Garda de Mediu, de la Corpul de Control al Premierului până la Instituţia Prefectului să verifice cu mare atenţie ce se întâmplă în domeniul producţie, depozitare, manipulare şi transport ale azotatului de amoniu, dar şi alţi nitraţi. Domnule Orban, aveţi legătura!", încheie deputatul USR.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Greva foamei în faţa ASF, în semn de protest împotriva Autorităţii
23 sep. M.G.


Tom Cruise va zbura în spaţiu în octombrie 2021
23 sep. A.B.


Elon Musk a anunţat că o versiune mai ieftină a modelului Tesla va fi disponibilă în 3 ani
23 sep. A.P.


Facebook şi-ar putea închide operaţiunile din Europa 3
23 sep. A.P.


EUROSTAT:Guvernul român şi bulgar alocă cele mai mici cheltuieli pentru sport şi recreere
23 sep. A.P.


CCR dezbate azi sesizările pe modificările Legii privind funcţionarea Curţii de Conturi
23 sep. S.B.


China nu va aproba un acord "nedrept" privind viitorul aplicaţiei TikTok
23 sep. A.B.


GERMANIA:Percheziţii în cazul unei presupuse contrabande ilegale de muncitori din Estul Europei
23 sep. A.P.


Un Brexit fără acord, de trei ori mai scump decât pandemia pentru Regatul Unit
23 sep. A.B.


SJU Alba Iulia va primi ajutor european de 49,7 milioane euro pentru lucrări de modernizare
23 sep. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.