TVR PREZINTĂ SCUZE PENTRU MODUL ÎN CARE A TRATAT TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV

Dragoş Pătraru: "Televiziunea Română nu are procedură de intrare în breaking news"

03 nov. 2015 Companii
C.I.
Dragoş Pătraru: "Televiziunea Română nu are procedură de intrare în breaking news"

Directorul Departamentului Ştiri şi directorul interimar de Programe au demisionat, în urma protestelor apărute după ce Televiziunea Română nu a difuzat imagini în regim de breaking news privind nefericitul eveniment 

Directorul Departamentului Ştiri Raluca Stroe Brumariu şi directorul interimar de Programe şi-au înaintat demisia, ca urmare a reacţiei întârziate pe care TVR a avut-o în cazul relatării tragediei petrecute în club Colectiv din Bucureşti în noaptea de vineri spre sâmbătă, 30/31 octombrie, potrivit unui comunicat de presă al Televiziunii Publice. Decizia a fost luată în urma protestelor publice apărute după ce Televiziunea Română nu a difuzat imagini în regim de breaking news privind nefericitul eveniment. Surse din Televiziunea Publică susţin că instituţia nu are procedură de intrare în breaking news, deşi fostul şef al Ştirilor Claudiu Lucaci a cerut aprobarea unei astfel de iniţiative în mai multe rânduri.

Irina Radu, director general interimar al TVR, precizează: "După măsurile de urgenţă, începând de astăzi (n.r. ieri), TVR va putea acoperi tehnic şi editorial în cel mai scurt timp posibil evenimentele de interes public major. O procedură internă de tranziţie este aprobată începând de astăzi până la numirea unui nou Consiliu de Administraţie.

În acelaşi timp, actuala conducere TVR îşi exprimă poziţia privind necesitatea ca unul dintre canalele SRTv să se transforme în canal de ştiri cu personal care să lucreze în regim de ştiri, cu dotări şi abilităţi necesare, astfel încât să răspundă în orice moment interesului public. TVR prezintă scuze telespectatorilor pentru modul în care a tratat, insuficient şi neprofesionist, tragedia din noaptea de vineri, de la momentul în care s-au petrecut faptele şi până sâmbătă, la 7 dimineaţa, când a fost difuzat primul jurnal de ştiri. Explicaţiile sau motivele de orice fel pălesc în faţa obligaţiei noastre faţă de public. Măsurile luate şi modificările organizatorice, vă garantăm, ne vor apropia din ce în ce mai mult de televiziunea publică de care România are nevoie şi pe care nu a avut-o de ani de zile".

Raluca Stroe Brumariu a preluat conducerea Ştirilor TVR în luna mai, printr-o decizie a fostului preşedinte-director general al SRTv, Stelian Tănase. Aceasta l-a înlocuit la acel moment, în această funcţie, pe Claudiu Lucaci.

Claudiu Lucaci a scris pe contul său de Facebook: "Observ cu amărăciune că munca a sute de oameni oneşti şi dedicaţi profesiei de jurnalist de ştiri este desfiinţată printr-o decizie neinspirată. Ştirile TVR au promovat de 3 ani o procedura internă de întrerupere a emisiei pentru situaţii critice. Şi fără această s-a asigurat o multitudine de emisiuni şi ediţii speciale neplanificate. Nu absenţa procedurii este cauza eşecului, ci dezorganizarea, indiferenţa unora sau incapacitatea de anticipare sau pregătire în caz de intervenţie. Ani de zile TVR a fost prezentă peste tot, în ţară şi străinătate, acolo unde au fost evenimente de interes public (îmi aduc aminte de Charlie Hebdo, accidentul din Apuseni, tragedia din Muntenegru), în aceleaşi condiţii dificile. Nimeni nu a fost luat prin surprindere. Însă, acolo unde oamenii îşi fac datoria, te aştepţi că pasiunea lor să fie dublată şi de organizare. Pentru că o televiziune, mai ales la Ştiri, este o mică armată cu reguli, decizii şi comenzi însuşite într-o ierarhie profesională asumată intern".

Dragoş Pătraru: "Televiziunea publică trebuie fie închisă, fie relansată pe cu totul alte coordonate"

Dragoş Pătraru, realizatorul "Starea Naţiei", de la TVR 1, a scris, ieri, pe blogul său că îi este ruşine că TVR nu a difuzat imagini, vineri noapte, despre tragedia din Colectiv, publicând doar informaţii pe crawl. Jurnalistul a scris: "Mi-e ruşine! E un sentiment puternic, care mă încearcă, de vineri seară, dincolo de tristeţe şi de revoltă, legat de ceea ce s-a întâmplat. Cred că mulţi dintre cei care ar trebui să tacă vorbesc mult prea mult, de trei zile. În semn de respect pentru familiile victimelor, pentru cei aflaţi încă în mare suferinţă, am tăcut până acum. Şi nu vom face emisiunea Starea naţiei nici mâine, în cea de-a treia zi de doliu naţional. Vom avea marţi o ediţie specială pe acest subiect. Poate până atunci vom avea şi ceva mai multe răspunsuri.

Am văzut lucruri extraordinare de vineri seară până acum: am văzut oameni fantastici, am văzut solidaritate, am văzut omenie. Dar am văzut şi multe lucruri groaznice. Am văzut mulţi nemernici, profitori. Neoameni. (...)

Ce simt că sunt eu dator să evidenţiez este lipsa de reacţie a unui serviciu public foarte important. Serviciul public numit Televiziunea Română. TVR nu a transmis nimic vineri noapte. N-a avut imagini, ci doar informaţii pe crawl. Jalnic! Televiziune publică fără imagini, doar cu text. Aflu, stupefiat, că nu există o procedură de intrare în breaking news. Vă puteţi închipui aşa ceva? Într-o instituţie supraaglomerată, cu atât de mulţi oameni, cu atât de multe resurse, o instituţie blocată de multă vreme în proiect, sufocată de proceduri care mai de care mai complicate, nu există o procedură de intrare în direct, de la un eveniment. Încerc să înţeleg şi nu reuşesc. Cum e posibil aşa ceva? E ca şi cum într-un spital ai duce urgenţele întâi la cantină. E ca şi cum pompierii s-ar trezi că nu au furtun, după ce au ajuns la locul incendiului. Televiziunea publică are, peste tot în lume, atribuţii foarte clare. Şi un rol foarte important îl joacă televiziunea publică în cazuri de urgenţă. Ce s-ar fi întâmplat dacă vineri seară ar fi avut loc un cutremur mare? (...) Televiziunea publică are datoria scrisă, reglementată prin lege, de a informa populaţia, toată populaţia, în cazuri de urgenţă. Bun, nu a avut loc un atac terorist sau un cutremur, dar s-a produs o nenorocire de proporţii. Iar TVR avea obligaţia de a-i informa pe cetăţeni. Alocând pentru asta toate resursele pentru care oamenii plătesc, lună de lună, abonamentul tv.

Mi-e atât de ciudă că trebuie să o spun, dar sunt nevoit: vineri seară, treaba televiziunii publice a fost făcută de televiziunile private. Zeci de jurnalişti de la televiziunile comerciale au făcut şi treaba jurnaliştilor de la TVR, plătiţi de cetăţenii României. Este inacceptabil! Şi trebuie, după toate cele întâmplate, ca televiziunea publică să ia măsurile necesare pentru ca instituţia să funcţioneze cât mai rapid aşa cum trebuie, în interesul cetăţenilor, nu în interesul partidelor aflate la putere, nu în interesul angajaţilor instituţiei. Oamenii din TVR trebuie să înţeleagă că acolo nu este raiul pilelor, nu este locul călduţ unde vremea trece, leafa merge, nu este instituţia de stat unde tu te faci că lucrezi, iar statul se face că te plăteşte. Televiziunea publică trebuie fie închisă, fie relansată pe cu totul alte coordonate. Avem de-a face cu o instituţie care de ani de zile nu este practic condusă. Da, există scuze, există explicaţii, le tot aud: trebuie schimbată legea, trebuie modificat regulamentul, asta n-avem voie, ailaltă nu se poate...

Dincolo de toate astea, televiziunea publică trebuie să îşi facă treaba de serviciu public. În primul rând, să-i informeze pe oameni. Apoi să-i educe, să-i distreze, să fie o platformă pentru ideile politice şi aşa mai departe. Vineri, TVR nu a fost televiziunea publică a României. Iar asta nu trebuie să se mai întâmple niciodată".

Şi un membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, Valentin Jucan, a criticat pe Facebook faptul că TVR nu a difuzat vineri noapte informaţii în regim de breaking news despre tragedia din Colectiv: "Vineri, de la ora 23.30, ştirea dezastrului din clubul Colectiv băga televiziunile în regim «breaking news». TVR habar nu avea. Pe parcursul nopţii, majoritatea televiziunilor şi-au chemat reporterii şi prezentatorii de acasă. TVR dormea. De dimineaţă, toate televiziunile prezentau pe larg ce se întâmpla, cu care şi oameni la faţa locului. TVR încă dormea. Totuşi, au fost jurnalişti de la TVR care au mers la locul dezastrului din proprie iniţiativă, unii dintre aceştia sunându-şi şefii. Degeaba, TVR nu şi-a modificat programul. Să vă fie ruşine! Voi încă nu înţelegeţi rolul special pe care îl aveţi faţă de români! Probabil vă veţi scuza public că nu aţi avut oameni plătiţi care să vină, cel puţin acesta este mesajul care răzbate. Asta nu este scuză. Pot înţelege că TVR se află într-o situaţie financiară grea. Pot înţelege că nu poate acoperi evenimente importante, cu frecvenţă medie. Dar nu pot înţelege de ce TVR nu se poate mobiliza într-o situaţie de dezastru, ca aceasta! Sunteţi obligaţi să aveţi o procedură de urgenţă pentru astfel de momente care, uitaţi, îndoliază naţiunea! Sunteţi post public, plătit din bani publici, cu obligaţii speciale faţă de români! Treziţi-vă sau plecaţi toţi acasă!".

Marius Ruşitoru, editor de imagine în TVR, şi-a pierdut viaţa în incendiul din clubul Colectiv  

Marius Ştefan Ruşitoru, în vârstă de 27 de ani, care lucra ca editor de imagine în TVR, s-a numărat printre victimele incendiului de vineri seară din clubul Colectiv, informează site-ul stiri.tvr.ro.

Marius Ruşitoru era pasionat de muzică şi s-a dus, vineri seară, în clubul Colectiv, împreună cu câţiva prieteni, după cum a declarat fratele acestuia, Alex Ruşitoru.

"În seara respectivă, după ce a terminat orele de lucru, şi-a dat întâlnire cu prietenii şi au plecat pentru lansarea acestui album ("Mantras of War', al trupei Goodbye to Gravity, n.r.). Vestea a venit în miez de noapte. După miezul nopţii, de la una dintre persoanele cu care a fost acolo, rudele acesteia au aflat că este internată în stare gravă la spital, am fost şi noi anunţaţi şi am început să căutăm prin oraş.Am luat spitalele la rând", a mai spus Alex Ruşitoru, citat de Mediafax. Marius Ruşitoru lucra de doi ani în Televiziunea Română şi era foarte bun în activitatea sa, potrivit coordonatorului Serviciului Postproducţie TVR, Virginia Stanca.

"Am sperat tot timpul că nu este vorba despre el. Era foarte tânăr. Împlinea în decembrie 28 de ani. La noi era numai de doi ani. Era foarte bun. Era mai retras, nu era foarte expansiv. Dar era un editor foarte bun. L-am tot căutat de când am aflat", a mai spus Virginia Stanca, conform stirile.tvr.ro.

În urma incendiului izbucnit vineri seară în clubul Colectiv din Capitală, la un concert, şi-au pierdut viaţa 30 de oameni, cei mai mulţi tineri, şi sunt internaţi 137, între care 57 în stare critică, gravă sau intubaţi.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

ERIC STAB (ENGIE):Peste 90% din locuitorii satelor izolate nu îşi permit costurile de racordare la gaze1
21 apr. I.M.


STB vrea să cumpere piese de schimb pentru autobuzele Mercedes Benz Citaro
20 apr. T.M.


Divizia de vehicule autonome a Uber - finanţare privată de 1 miliard dolari
20 apr. T.I.


Acţionarii OMV Petrom au aprobat un buget de investiţii de 4,17 miliarde de lei în 2019
20 apr. I.M.


iCEE.fest anunţă zeci de speakeri pentru ediţia 2019, noi linii de conţinut şi un nou brand
19 apr. A.L.


ADVERTORIAL:Sfaturi pentru deschiderea cu succes a unui magazin
19 apr.


Reprezentanţi a 6 fabrici din grupul InterAgro cer audienţă la premierul Dăncilă
19 apr. M.I.


Nissan îşi reduce producţia pe plan mondial cu 15%
19 apr. T.I.


Google permite utilizatorilor sistemului Android din Europa să îşi aleagă browserele
19 apr. T.E.


LA DEBUTUL DE LA BURSA DIN NEW YORK:Acţiunile Pinterest au crescut cu 25%
19 apr. T.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.