UE este pregătită să lucreze la textul unui acord comercial post-Brexit

29 sep. 11:08 Internaţional
A.B.
UE este pregătită să lucreze la textul unui acord comercial post-Brexit

Cotidianul scrie că negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier se aşteaptă ca omologul său britanic David Frost să prezinte detalii suplimentare cu privire la cote de pescuit şi planurile Londrei cu privire la subvenţii.

Bruxellesul dă înapoi după ce a ameninţat cu o întrerupere a negocierilor în domeniile comercial şi al securităţii, dezvăluie The Times, şi este dispus de-acum să nu mai aştepte un consens asupra tuturor punctelor aflate în divergenţă pentru a redacta proiectul unui acord final.

A noua rundă de negocieri care începe marţi şi se încheie vineri este ultima din agenda celor tabere, iar dezacordurile persistă.

"ARC AL INSTABILITĂŢII"

Brexitul face parte dintr-un "arc al instabilităţii" care a apărut lângă UE, a apreciat luni preşedintele Consiliului European Charles Michel, care include decizia britanicilor de a ieşi din Uniune în categoria ameninţărilor reprezentate de Turcia, Rusia, Libia şi Siria.

"Un arc al instabilităţii s-a dezvoltat în jurul nostru", a declarat el într-o conferinţă online organizată de centrul de reflecţie Bruegel.

"Rezultatul (Brexitului) a zguduit Uniunea Europeană. Această alegere (...) a fost resimţită ca un eşec al construcţiei europene", a adăugat el.

"Adevăruleste că britanicii se confruntă cu o dilemă. Ce model de societate vor?", s-a întrebat Michel, în contextul în care liderii europeni vor ca Londra să-şi asume consecinţele alegerii pe care a făcut-o.

Marea Brtanie a părăsit UE la 31 ianuarie, însă continuă să aplice reglementările europene până la sfârşitul anului, termenul-limită al unui acord cu privire la relaţiile viitoare între cele două părţi.

Cele două tabere întârzie să ajungă la un acord, care ar permite evitarea uneirupturi dezordonate a relaţiilor comerciale la 1 ianuarie 2021.

Un proiect de lege prezentat recent de către Boris Johnson, menit să evite o diferenţă de tratament pe plan vamal între Irlanda de Nord şi celelalte provincii ale Regatului Unit, a complicat negocierile, iar UE denunţă o încălcare a Acordului Retragerii care stabileşte condiţiile divorţului, încheiat în ianuarie.

În urma unei întâlniri cu ministrul britanic de stat Michael Gove, vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic a recunoscut, luni, că dezacordurile între Bruxelles şi Londra persistă.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

FAUCI:"Până la începutul lui decembrie vom şti dacă un vaccin Covid-19 este sigur şi eficient"
26 oct. J.P.


Bursele asiatice au închis în teritoriu negativ
26 oct. S.B.


ANGELA MERKEL:"Urmează luni foarte grele pentru Germania"
26 oct. A.P.


JOE BIDEN:"Rusia reprezintă cea mai mare ameninţare pentru SUA, China este un competitor"
26 oct. A.P.


Populaţia intră în grevă generală la Belarus
26 oct. A.P.


BOOKING.COM:Reglementările UE ajută "rivalilor mai mici" să prospere
26 oct. J.P.


Ucraina critică Ungaria pentru amestec în alegerile locale
26 oct. A.P.


Vaccinul anti-COVID testat de Oxford a generat un răspuns imun bun la vârstnici
26 oct. J.P.


SĂRBĂTOARE LA SANTIAGOChilienii au votat rescrierea Constituţiei1
26 oct. A.P.


Bursele europene au deschis în scădere
26 oct. A.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.