UE reface lista neagră a ţărilor acuzate de spălare de bani

21 aug. 2019 Internaţional
V.R.
UE reface lista neagră a ţărilor acuzate de spălare de bani

Autorităţile de la Bruxelles vor reface lista neagră a ţărilor din afara UE pe care le acuză de spălare de bani, după ce o încercare anterioară în acest sens a fost anulată de guvernele naţionale din blocul european, pe motiv că includea Arabia Saudită şi patru teritorii americane, conform Financial Times (FT).

Vera Jourova, comisarul european pentru Justiţie, a declarat, potrivit FT, că până în luna octombrie, Comisia Europeană va prezenta o metodologie revizuită de identificare a jurisdicţiilor externe care nu reuşesc să împiedice riscurile de spălare de bani şi finanţare a terorismului.

Astfel, noua încercare a Bruxe­lles-ului de a întocmi prima sa listă neagră independentă vine după ce 27 din cele 28 de state membre ale UE au blocat publicarea proiectului iniţial, în februarie. Guvernele, dintre care cele mai vocale au fost ale Marii Britanii, Germaniei şi Franţei, s-au plâns că lista nu este întocmită printr-un "proces transparent şi credibil".

Jourova consideră că respingerea proiectului "nu este uşor de digerat", dar Comisia va continua în demersul său privind lista neagră, folosind o metodologie nouă concepută în cooperare cu autorităţile din ţările membre UE.

"Sincer, cred că am făcut tot posibilul ca să avem o metodologie şi o evaluare corectă", a declarat Jourova, care a fost desemnată de guvernul ceh pentru al doilea mandat în funcţia de comisar UE, începând din luna noiembrie.

"Statele membre au fost critice faţă de metodologia veche din două motive: implicarea insuficientă a lor în procesul de elaborare a listei, respectiv comunicarea insuficientă cu teritoriile care ar putea fi cuprinse în listă", a spus Jourova, subliniind: "Am admis acest punct de vedere şi am stabilit că trebuie să comunicăm mai din timp cu statele care ar putea apărea pe listă. De aceea, analizăm acum metodologia".

Proiectul iniţial a inclus pe listă 23 de jurisdicţii, inclusiv Arabia Saudită, Guam, Insulele Virgine din SUA, Samoa Americană şi Puerto Rico. Niciunul dintre aceste teritorii nu este inclus pe lista neagră internaţională elaborată de Financial Action Task Force (FATF), autoritatea globală pentru combaterea spălării banilor.

Includerea teritoriilor sus menţionate a stârnit un lobby aprig asupra capitalelor statelor UE din partea Arabiei Saudite şi a atras critici puternice din partea Washington-ului.

Jourova şi-a exprimat convingerea că Executivul comunitar "a făcut bine că a inclus pe listă Arabia Saudită", dar a sugerat că lista revizuită va cuprinde, probabil, un grup diferit de teritorii. În plus, spune domnia sa, noua metodologie va permite ca anumite jurisdicţii să fie plasate pe o "listă gri", dacă acestea cooperează potrivit recomandărilor europene.

"Evaluarea folosind noua metodologie va veni cu un rezultat nou", a spus comisarul de la Bruxelles, precizând: "Un aspect problematic al primei liste a fost acela că prevedea aceeaşi măsură pentru toate statele, însă nu toate statele au un nivel de risc comparabil. Aşa că am luat în seamă toate criticile, iar acum experţii lucrează la modul de abordare a acestei probleme".

Deşi nu sunt prevăzute sancţiuni financiare pe lista neagră, băncile europene ar trebui să efectueze verificări mai amănunţite ale fondurilor din teritoriile numite, conform UE.

Jourova a mai afirmat că Europa trebuie să aibă propria listă a teritoriilor riscante - independentă de cea a FATF - pentru ca standardele pe care UE vrea să le aplice în vederea protejării sistemului financiar european să fie clare.

Parlamentul European îndeamnă Comisia Europeană să extindă lista neagră, incluzând Moscova. Parlamentul, la fel ca guvernele statelor membre ale UE, au drept de veto în privinţa acestei liste. 

Unii parlamentari europeni spun că lista neagră ar trebui să includă Rusia, Azerbaidjan şi Emiratele Arabe Unite.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

DIN CAUZA CORONAVIRUSULUI CHINEZ:Oficiali iranieni au cerut suspendarea adunărilor religioase din Qom
21 feb. M.A.


MAE a primit confirmarea că un român se află printre victimele atentatului din Germania
21 feb. M.I.


Wall Street a închis în teritoriul negativ
21 feb. I.M.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,Bursele asiatice erau în teritoriu negativ
21 feb. A.M.


ESTIMĂRI S&P PENTRU 2020:Creditele neperformante din băncile chineze, posibil să urce cu 1.100 miliarde dolari
21 feb.


Vechea clădire a Bursei din Bruxelles va deveni Muzeul Berii
21 feb. A.V.


Profit de 2,366 miliarde euro pentru BCE, în 2019
21 feb. A.V.


Moncler nu exclude o fuziune, dar nu are în plan acum vreo tranzacţie
21 feb. ALINA VASIESCU


Deutsche Bahn amână lansarea IPO pentru divizia de transport internaţional
21 feb.


BURSELE LUMII / INVESTITORII, ATENŢI LA RĂSPÂNDIREA CORONAVIRUSPieţele europene şi americane scad
21 feb. A.V.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.