UE vrea ca tranziţia post-Brexit cu Londra să se încheie în 2020

21 dec. 2017 Jurnal de criză

Comisia Europeană propune ca perioada de tranziţie post-Brexit de după plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), pe 29 martie 2019, să se încheie pe 31 decembrie 2020, potrivit recomandărilor către statele membre UE, publicate miercuri, relatează AFP.

"Dispoziţiile tranzitorii ar trebui să intre în aplicare începând de la data intrării în vigoare a acordului de retragere şi nu ar trebui să dureze mai mult de 31 decembrie 2020", se arată în acest document, conform news.ro.

Această dată corespunde finalului "cadrului financiar plurianual" 2014-2020 al UE, adică priorităţilor financiare, prevăzute în avans, pe aceşti şapte ani.

Este vorba despre un "sfârşit logic", a insistat într-o conferinţă de presă negociatorul şef al Brexitului din partea UE Michel Barnier, în opinia căruia "această perioadă este necesar să fie scurtă şi limitată în timp".

Premierul britanic Theresa May a propus o perioadă de tranziţie de maximum doi ani, adică până pe 29 martie 2021.

Această tranziţie este necesar să le garanteze ambelor părţi un Brexit blând, şi să le dea totodată timp să-şi negocieze viitoarea relaţie, care ar urma să ia forma unui acord comercial îmbunătăţit, preconizat să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Europenii doresc ca Regatul Unit să continue să urmeze în timpul acestei tranziţii toate reglementările UE, însă fără să participe la procesul de decizie, dat fiind că va deveni oficial un stat terţ.

Londra va trebui, de asemenea, să continue să se conformeze politicii comerciale a UE, ceea ce o va împiedica, prin definiţie, să semneze acorduri de liber-schimb cu alte ţări.

Barnier a amintit că "nu va exista o tranziţie a la carte" şi că "toate noile reglementări ale UE care vor fi adoptate în cursul tranziţiei se vor aplica în Regatul Unit", în această perioadă.

El a recunoscut însă că, în anumite domenii, ca de exmplu politica comună a pescuitului, "mecanisme de concentrare specifice" cu regatul urmează să fie implementate.

Aşteptările UE par să corespundă declaraţiilor Theresei May, care a propus într-un discurs pe care l-a susţinut pe 22 septembrie la Florenţa (Italia) ca "accesul la pieţele unora şi ale celorlalţi" să continue în timpul tranziţiei "în condiţiile actuale".

"Recomandările" lui Michel Barnier cu privire la această tranziţie urmează să fie aprobate la sfârşitul lui ianuarie de către statele membre. Negocierile cu britanicii vor putea, atunci, să fie deschise oficial.

Etapa de ieri are loc la câteva zile după ce liderii europeni au dat undă verde deschiderii celei de a doua faze a negocierilor cu Londra. Acest lucru a pus capăt, după mai bine de un an, unui impas pe tema facturii Brexitului, viitorului frontierei irlandeze şi drepturilor cetăţenilor expatriaţi.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Jurnal de criză

Zona euro amână eliberarea tranşei pentru Grecia
11 iun. 2018 V.R.


ERDOGAN VREA CONTROL SPORIT ASUPRA ECONOMIEILira turcească, în cădere
16 mai. 2018


Atena iese din bailout, însă doi din zece greci trăiesc în sărăcie extremă1
14 mai. 2018 A.V.


Încrederea în zona euro, la recordul minim al ultimelor 15 luni1
09 mai. 2018 V.R.


Autorităţile australiene vor sancţiuni dure pentru bănci4
24 apr. 2018 V.R.


FMI avertizează în privinţa protecţionismului comercial
12 apr. 2018 V.R.


237 TRILIOANE DE DOLARIDatoria globală, la nivel record în 20172
11 apr. 2018 A.V.


Creşte inflaţia în zona euro
05 apr. 2018 V.R.


BCE va finaliza în aprilie testele de stres ale băncilor din Grecia
04 apr. 2018 V.R.


China impune taxe vamale la peste o sută de produse din SUA
03 apr. 2018 V.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.