Ungaria şi Serbia, acord pentru construcţia unui interconector de gaze

14 iun. 18:40 Internaţional
I.M.
Ungaria şi Serbia, acord pentru construcţia unui interconector de gaze

Ungaria şi Serbia au semnat astăzi la Budapesta un acord interguvernamental de cooperare pentru construcţia şi operarea unui interconector de gaze naturale, transmite MTI.

După semnarea acestui acord cu ministrul Energiei din Serbia, Aleksandar Antic, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a spus că securitatea aprovizionării cu gaze naturale este o chestiune strategică şi de securitate naţională. Peter Szijjarto a mai spus că procedura de licitaţie pentru rezervarea de capacitate va începe în luna septembrie, iar capacitatea maximă a interconectorului va fi de 10 miliarde metri cubi, conform Agerpres.

Mărimea investiţiei Ungariei în acest proiect va depinde de rezervările de capacitate făcute de diferite companii de gaze, a precizat Szijjarto. Construcţia interconectorului este programată să înceapă în vara lui 2020, iar proiectul este estimat să se finalizeze până la sfârşitul lui 2021, a mai spus oficialul ungar.

Peter Szijjarto a subliniat că Rusia şi Ungaria nu au semnat încă un nou acord pentru tranzitul gazelor naturale în 2020, iar aliaţii Ungariei întârzie în a lua deciziile necesare care ar permite Ungariei să importe gaze naturale din alte surse. În opinia lui Szijjarto, pentru Ungaria cea mai realistă nouă sursă de gaze naturale este coridorul care pleacă din Turcia şi trece prin Bulgaria şi Serbia, scrie Agerpres.

Luna trecută, acelaşi Peter Szijjarto declara că Ungaria va semna un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia dacă grupul american Exxon Mobil Corp nu va lua o decizie finală, până în luna septembrie, privind investiţia în proiectul offshore Neptun. "ExxonMobil poate revoluţiona piaţa furnizării de energie în Europa. Însă ar trebui să ia o decizie finală de investiţii", a spus Szijjarto într-un interviu acordat Reuters. "Dacă nu vor lua o decizie până în luna septembrie, voi fi nevoit să semnez un nou contract pe termen lung cu ruşii", a spus atunci oficialul ungar.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

Potrivit firmei de consultanţă Deloitte, rezervele de gaze naturale ale României din Marea Neagră ar putea pune în discuţie poziţia dominantă a grupului rus Gazprom pe piaţa de furnizare de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, informează Agerpres.

La începutul lunii mai, directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a declarat că divizia OMV Petrom este într-un "dialog intensiv" cu Guvernul României pentru a putea lua o decizie finală de investiţii cu privire la proiectul Neptun.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Bernard Arnault devine al doilea cel mai bogat om din lume
17 iul. I.A.M.


Wall Street a deschis în creştere
17 iul. M.I.


Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO1
17 iul. T.T.


SUA:O carte poştală, ajunsă la destinaţie după 26 ani de la expediere
17 iul. T.E.


Verzii cer patru posturi în CE, pentru a coopera cu von der Leyen
17 iul. M.I.


Situaţia de la Chişinău, dezbătută în Parlamentul European
17 iul. T.T.


THE TIMES:Boris Johnson pregăteşte organizarea unor alegeri naţionale în Marea Britanie
17 iul. V.D.


Rusia va investi 70 de miliarde dolari pentru a creşte producţia de cereale
17 iul. I.I.


Bursele asiatice au închis mixt
17 iul. T.E.


Bursele europene au deschis în scădere
17 iul. D.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.