URSULA VON DER LEYEN, NEMULŢUMITĂ DE PROBLEMELE DE INTEGRITATE ALE LUI NICA ŞI PLUMB

Nominalizări controversate pentru funcţia de comisar european 2

21 aug. Politică
GHEORGHE IORGOVEANU
Nominalizări controversate pentru funcţia de comisar european

Rovana Plumb şi Dan Nica nu ar fi pe placul viitorului preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care ar dori ca ţara noastră să nominalizeze alte persoane pentru ocuparea funcţiei de comisar european. Reticenţele cu privire la cei doi ar fi fost transmise, potrivit unor surse politice citate de site-ul g4media.ro, premierului Viorica Dăncilă chiar în cadrul întâlnirii pe care aceasta a avut-o cu Ursula von der Leyen, ieri, la Bruxelles.

Premierul Viorica Dăncilă i-a spus preşedintelui desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că vrea pentru comisarul european din partea României un portofoliu precum Energia, Transporturile sau Mediul, potrivit unor surse de la Bruxelles. Discuţiile cu von der Leyen s-au axat pe numele Rovanei Plumb şi a lui Dan Nica, cele două propuneri făcute de Viorica Dăncilă pentru postul de comisar european din partea României.

Cei doi au un dezavantaj major, din cauza problemelor de integritate din trecut care ar vulnerabiliza întreaga Comisie Europeană. Rovana Plumb a scăpat în octombrie 2017 de ancheta din dosarul Belina doar după ce colegii ei din Camera Deputaţilor au respins cererea DNA de avizare a urmăririi penale. Ea le-a mulţumit deputaţilor că au apărat "principiile statului de drept".

Dan Nica, în calitate de fost ministru de Interne, a fost vizat de dosarul EADS deschis de DNA, dar a scăpat de acuzaţii, alături de toţi ceilalţi foşti miniştri de Interne implicaţi, după ce procurorii anticorupţie au clasat dosarul. De asemenea, Nica a fost urmărit penal de DNA şi în dosarul Microsoft, fiind acuzat de abuz în serviciu, infracţiune care ar fi fost comisă în perioada 2000 - 2004. Din cauza tergiversării anchetei însă, faptele s-au prescris, iar Nica a scăpat şi de acest al doilea dosar.

De altfel, din comunicatul de presă emis de Guvern, reiese că premierul Viorica Dăncilă nu a obţinut nimic cu privire la cele două propuneri: "Cei doi înalţi oficiali au convenit să continue dialogul în perioada următoare". Referitor la situaţia lui Nica şi Plumb, Viorica Dăncilă a declarat recent, cu prilejul vizitei la filiala judeţeană PSD Iaşi, că poa-te să facă alte propuneri, dacă nominalizările sale nu sunt acceptate de viitorul preşedinte al Comisiei Europene.

Premierul a declarat la Iaşi: "Trebuie să vedem dacă comisarii sunt buni sau nu sunt buni, atunci când vor trece de examenul comisiei de specialitate, şi care va fi abordarea la nivel european legat de aceste două nominalizări. Dacă aceste două nominalizări nu vor fi bune, vom veni cu alte nominalizări".

În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte legate de viitorul comisar european din partea României, dar şi cu privire la priorităţile viitoarei CE şi implementarea Agendei Strategice a UE 2019-2024.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în privinţa Agendei Strategice, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat obiectivele ţării noastre în asigurarea securităţii energetice, sectorul digital, schimbările climatice şi rolul UE în plan global.


Opinia cititorului: 2
1.   Cei doi candidati sunt foarte buni
mesaj trimis de Prostu satului în data de 21.08.2019, 13:35

Cum sa nu fie buni, sunt foarte buni. Garantati Dancila.

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de Bebetto în data de 21.08.2019, 16:50

Corect.

Ca ca ei nu e nimenea. 

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

USR l-a desemnat pe deputatul Sergiu Vlad candidat al formaţiunii pentru Primăria Arad
21 sep. M.I.


RALUCA TURCAN:"De trei ani, România se află într-o stare de asediu nedeclarată"1
21 sep. M.A.


LUDOVIC ORBAN, LA CRAIOVA: "Putem câştiga alegerile prezidenţiale în toate judeţele din Oltenia"1
21 sep. I.A.


ALBA IULIA: Ioan Dîrzu - reconfirmat ca preşedinte al organizaţie judeţene a PSD
21 sep. I.A.


KLAUS IOHANNIS:"Pe scurt - PSD pentru România a fost şi este o catastrofă"3
21 sep. M.A.


VIORICA DĂNCILĂ:"Nu mergem în Parlament când spune preşedintele"2
21 sep. A.M.


PSD cheamă cetăţenii să semneze "Pactul pentru bunăstarea românilor"2
21 sep. I.A.


Kelemen Hunor şi Mircea Diaconu îşi depun astăzi candidaturile pentru alegerile prezidenţiale
21 sep. A.M.


Cristian Marius Bădescu - numit Reprezentant cu însărcinări speciale al MAE
20 sep. I.M.


KELEMEN HUNOR: "Cred că vom intra în turul doi al alegerilor prezidenţiale Paleologu şi cu mine"2
20 sep. I.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.