URSULA VON DER LEYEN, NEMULŢUMITĂ DE PROBLEMELE DE INTEGRITATE ALE LUI NICA ŞI PLUMB

Nominalizări controversate pentru funcţia de comisar european 2

21 aug. 2019 Politică
GHEORGHE IORGOVEANU
Nominalizări controversate pentru funcţia de comisar european

Rovana Plumb şi Dan Nica nu ar fi pe placul viitorului preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care ar dori ca ţara noastră să nominalizeze alte persoane pentru ocuparea funcţiei de comisar european. Reticenţele cu privire la cei doi ar fi fost transmise, potrivit unor surse politice citate de site-ul g4media.ro, premierului Viorica Dăncilă chiar în cadrul întâlnirii pe care aceasta a avut-o cu Ursula von der Leyen, ieri, la Bruxelles.

Premierul Viorica Dăncilă i-a spus preşedintelui desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că vrea pentru comisarul european din partea României un portofoliu precum Energia, Transporturile sau Mediul, potrivit unor surse de la Bruxelles. Discuţiile cu von der Leyen s-au axat pe numele Rovanei Plumb şi a lui Dan Nica, cele două propuneri făcute de Viorica Dăncilă pentru postul de comisar european din partea României.

Cei doi au un dezavantaj major, din cauza problemelor de integritate din trecut care ar vulnerabiliza întreaga Comisie Europeană. Rovana Plumb a scăpat în octombrie 2017 de ancheta din dosarul Belina doar după ce colegii ei din Camera Deputaţilor au respins cererea DNA de avizare a urmăririi penale. Ea le-a mulţumit deputaţilor că au apărat "principiile statului de drept".

Dan Nica, în calitate de fost ministru de Interne, a fost vizat de dosarul EADS deschis de DNA, dar a scăpat de acuzaţii, alături de toţi ceilalţi foşti miniştri de Interne implicaţi, după ce procurorii anticorupţie au clasat dosarul. De asemenea, Nica a fost urmărit penal de DNA şi în dosarul Microsoft, fiind acuzat de abuz în serviciu, infracţiune care ar fi fost comisă în perioada 2000 - 2004. Din cauza tergiversării anchetei însă, faptele s-au prescris, iar Nica a scăpat şi de acest al doilea dosar.

De altfel, din comunicatul de presă emis de Guvern, reiese că premierul Viorica Dăncilă nu a obţinut nimic cu privire la cele două propuneri: "Cei doi înalţi oficiali au convenit să continue dialogul în perioada următoare". Referitor la situaţia lui Nica şi Plumb, Viorica Dăncilă a declarat recent, cu prilejul vizitei la filiala judeţeană PSD Iaşi, că poa-te să facă alte propuneri, dacă nominalizările sale nu sunt acceptate de viitorul preşedinte al Comisiei Europene.

Premierul a declarat la Iaşi: "Trebuie să vedem dacă comisarii sunt buni sau nu sunt buni, atunci când vor trece de examenul comisiei de specialitate, şi care va fi abordarea la nivel european legat de aceste două nominalizări. Dacă aceste două nominalizări nu vor fi bune, vom veni cu alte nominalizări".

În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte legate de viitorul comisar european din partea României, dar şi cu privire la priorităţile viitoarei CE şi implementarea Agendei Strategice a UE 2019-2024.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în privinţa Agendei Strategice, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat obiectivele ţării noastre în asigurarea securităţii energetice, sectorul digital, schimbările climatice şi rolul UE în plan global.


Opinia cititorului: 2
1.   Cei doi candidati sunt foarte buni
mesaj trimis de Prostu satului în data de 21.08.2019, 13:35

Cum sa nu fie buni, sunt foarte buni. Garantati Dancila.

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de Bebetto în data de 21.08.2019, 16:50

Corect.

Ca ca ei nu e nimenea. 

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

Ministrul Muncii confirmă creşterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie
21 feb. M.A.


VIOLETA ALEXANDRU, DESPRE AUDIERI:"Parlamentul din 2020 este dominat de foarte multă ură şi de foarte multă adversitate"1
21 feb. I.M.


CSM, o instituţie ignorată de preşedintele ţării
21 feb. George Marinescu


Klaus Iohannis consideră "ciudată" atitudinea PSD de boicotare a votului de învestire4
20 feb. D.B.


LUDOVIC ORBAN, DESPRE GREEN DEAL: "Va trebui să ne facem un plan care să prevadă toate domeniile afectate"5
20 feb. B.D.


CSEKE ATTILA, UDMR: "OUG privind anticipatele este în totalitate neconstituţională, cu modificări ce ar produce mari probleme"
20 feb. D.F.


USR: "Într-o Românie normală, procurorii-şefi nu pot fi numiţi fără avizul CSM"2
20 feb. M.I.


LUDOVIC ORBAN:"Dacă nu va exista cvorum la şedinţa pentru votul de învestitură, responsabilitatea aparţine PSD"3
20 feb. M.A.


MARCEL BOLOŞ: "Începând cu 15 mai, lansăm apelul de proiecte privind implementarea Programului naţional de introducere a gazelor naturale"
20 feb. D.B.


PSD consideră că este obligaţia premierului să demonstreze că are susţinerea Parlamentului pentru a forma Guvernul
20 feb. M.A.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.