USR acuză Guvernul că blochează accesul experţilor UNESCO în galeriile de la Roşia Montană

27 sep. 2017 Companii-Afaceri
Andrei Stan
USR acuză Guvernul că blochează accesul experţilor UNESCO în galeriile de la Roşia Montană

Guvernul blochează accesul grupului de evaluatori UNESCO în cea mai spectaculoasă componentă a sitului de la Roşia Montană - ansamblul de galerii subterane antice, medievale, moderne şi contemporane din Masivul Cârnic, susţine Uniunea Salvaţi România (USR), într-un comunicat de presă.

"Într-un răspuns pe care senatorul USR Mihai Goţiu l-a primit la o scrisoare transmisă săptămâna trecută miniştrilor Culturii şi Economiei, preşedintelui ANRM şi Minvest Deva (reprezentantul statului român în proiectul minier), se spune că pentru a vizita galeriile în discuţie ar fi nevoie de... acordul companiei RMGC (Roşia Montană Gold Corporation, n.r.)!", se arată în comunicat.

Potrivit USR, în această săptămână, Roşia Montană este vizitată de un expert evaluator al ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), prestigiosul organism raportor UNESCO, cel mai cunoscut şi reprezentativ for al specialiştilor internaţionali din domeniul patrimoniului cultural.

În cadrul acestei vizite, reprezentantul ICOMOS, prof. dr. Helmuth Albrecht, de la Universitatea Tehnică din Freiburg, este însoţit de specialişti români şi internaţionali în patrimoniu cultural, scopul vizitei fiind evaluarea sitului cultural Roşia Montană în vederea admiterii dosarului depus pentru includerea UNESCO.

Mihai Goţiu a declarat, citat în comunicat: "Vreau să le transmit domnului premier şi domnilor miniştri, precum şi celorlalţi reprezentanţi ai statului român: compania minieră NU este proprietarul Masivului Cârnic şi nici al galeriilor din Roşia Montană. Licenţa pe care compania minieră o deţine (obţinută într-un mod care ar merita mai multă atenţie de la DNA) nu-i dă absolut niciun drept asupra patrimoniului cultural de la Roşia Montană, cu atât mai mult cu cât după aproape 20 de ani de la obţinerea licenţei, RMGC nu a reuşit să facă un proiect care să respecte legile româneşti! România NU şi-a vândut şi nici nu şi-a concesionat istoria şi cultura companiei miniere! Şi, cel puţin teoretic şi ţinând cont de jurământul depus, Guvernul şi miniştrii, agenţiile şi alte instituţii publice au o datorie faţă de cetăţenii români să promoveze istoria şi cultura României, ca părţi relevante ale istoriei şi culturii europene şi universale. Răspunsul pe care l-am primit şi, în sine, blocarea accesului echipei de experţi internaţionali şi români la cunoaşterea istoriei şi culturii României reprezintă abdicarea de la această datorie şi, fără vreo exagerare, e o trădare a intereselor cetăţenilor români".

Senatorul USR a detaliat: "Pretextele invocate în răspuns sunt praf în ochi. Cum am arătat, istoria şi cultura României NU sunt proprietatea companiei miniere. Galeriile din Cârnic pe care echipa de experţi şi-a manifestat intenţia să le evalueze pot fi vizitate în siguranţă. Le-am vizitat chiar eu în urmă cu câţiva ani! Nu e cu nimic mai periculos sau mai greu decât o plimbare pe un drum de munte! Mau mult, din echipa de experţi internaţionali face parte şi d-na Beatrice Cauuet, care a cercetat ani la rând galeriile din Cârnic şi sunt absolut convins că nu ar fi propus un traseu periculos. La fel cum sunt cât se poate de sigur că în România se poate forma în mai puţin de jumătate de zi o echipă de salvatori minieri care să însoţească, pentru orice eventuală problemă, grupul de experţi. Cu o singură condiţie să se dorească acest lucru! Asta presupune, desigur, ca reprezentanţii Guvernului să lucreze pentru cetăţenii României!".

Reprezentanţii USR amintesc că dosarul Roşia Montană a fost înscris pe Lista Tentativă a UNESCO la începutul acestui an la Paris. "Înscrierea Roşiei Montane în UNESCO este una dintre principalele revendicări ale zecilor de mii de români care au ieşit în stradă, în toamna lui 2013, într-un şir de proteste întinse pe durata a trei luni şi jumătate", conchide USR.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

IMEDIAT CE GIGI DRAGOMIR A FOST REPUS ÎN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE,ANRM a lansat o consultare publică asupra calculului preţului de referinţă pentru gaze1
24 ian. A.A


IMEDIAT CE GIGI DRAGOMIR A FOST REPUS ÎN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE,ANRM a lansat o consultare publică asupra calculului preţului de referinţă pentru gaze
23 ian. A.A


ANCOM propune scăderea tarifelor plătite între operatori pentru portarea numerelor
23 ian. C.P.


Nicolae Demetriade candidează pentru funcţia de Preşedinte ANAT
23 ian. Adelina Toader


Directorul Losan România vrea să construiască un hotel în Centrul Civic al Braşovului
23 ian. O.VRÂNCEANU


Sanofi plăteşte 11,6 miliarde de dolari pentru achiziţia Bioverativ
23 ian.


Americanii de la JD Norman Industries au achiziţionat REGE Automotive
23 ian. Ovidiu VRÂNCEANU


GARANŢII BANCARE DE 23 MILIOANE DE DOLARI Hidroconstrucţia va executa lucrări de construcţii în Iordania, de peste 115 milioane de dolari
23 ian. A.S.


EY: "Vehiculele electrice vor deveni o opţiune de transport de bază până în 2025, în toate pieţele"
23 ian. C.P.


Tel Drum şi-a cerut insolvenţa, "falimentul" fiind materia care face obiectul cererii
22 ian. D.I

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.