USR: "PSD abandonează sănătatea românilor la cheremul clientelei politice"

28 aug. 2017 Politică
Andrei Stan
Florian Bodog (Sursa foto: Gov.ro)
Florian Bodog (Sursa foto: Gov.ro)

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, este pe cale "să îngroape şi ultimul demers de promovare a meritocraţiei şi profesionalismului în sistemul de sănătate românesc", susţine Uniunea Salvaţi România (USR), care mai afirmă că ministrul doreşte să dea o nouă lovitură pacienţilor români, prin eliminarea reprezentanţilor acestora din Comisiile de Specialitate ale Ministerului Sănătăţii.

Într-un comunicat de presă, USR precizează: "Mai mult, Florian Bodog doreşte ca aceste comisii, extrem de importante pentru strategiile în domeniu, să redevină apanajul unor persoane din anturajul politic al partidelor aflate la putere. După ce, cu largul concurs al parlamentarilor PSD, a asistat inert la îngroparea OUG 79, menită să profesionalizeze şi să reformeze managementul spitalicesc, ministrul Bodog propune o modificare fundamentală a ordinului 1355 din noiembrie 2016, al fostului ministru Vlad Voiculescu, care statua criteriile de selecţie ale membrilor Comisiilor de Specialitate din Ministerul Sănătăţii".

Potrivit comunicatului, aceste Comisii au rolul de a elabora strategii naţionale, protocoale standardizate, priorităţi sau măsuri intervenţionale concrete pentru ameliorarea vulnerabilităţilor sistemului de sănătate din ţara noastră. Aceleaşi comisii participă la elaborarea Contractului Cadru şi a Normelor de Aplicare ale acestuia sau stabilesc competenţele dobândite şi programa de pregătire în specialitate pentru medicii rezidenţi.

"Aşadar profesionalismul şi reprezentativitatea membrilor acestor foruri deliberative este esenţială", spun reprezentanţii USR.

Deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, declară: "Ministrul Sănătăţii dovedeşte din nou că este captiv unui sistem clientelar ce păstrează în poziţii cheie persoane condamnate penal, dar care servesc cu credinţă intereselor unui clan mafiot transpartinic ce căpuşează cu cinism resursele din sănătate. Practic, ministrul Florian Bodog vrea să numească pe criterii de clan membri în Comisiile de Specialitate din Minister medici care răspund docili la comenzi politice. Ne vom opune cu toată forţa".

USR mai acuză că, prin modificarea acestui ordin, ministrul Bodog suprimă metodologia de selecţie a membrilor Comisiilor de specialitate introducând discreţionarul şi arbitrariul. Formaţiunea adaugă: "Elementele obiective de cuantificare a expertizei sunt înlocuite cu subiectivismul «notorietăţii» membrilor. Pe de altă parte, se exclude posibilitatea ca reprezentanţii Asociaţiilor de Pacienţi - elementul central în jurul căruia este clădit întregul Sistemul de Sănătate public - să ia parte la şedinţele acestor Comisii. Astfel transparenţa procesului decizional este anulată complet".

Senatorul Adrian Wiener, membru în Comisia de sănătate din Senat, afirmă: "Pentru ministrul Bodog, profesionalismul şi probitatea morală sunt criterii de mâna a doua în alegerea membrilor Comisiilor de specialitate din Minister. În schimb, domnul Bodog are în vedere popularea acestor Comisii cu oameni "înţelegători şi empatici" la perpetuarea subfinanţării Sistemului Public de Sănătate, la elaborarea de strategii neangajante şi cu o eficienţă scăzută. Practic ministrul Bodog doreşte să legitimeze prin "profesioniştii" selectaţi politica austeră a PSD în domeniul Sănătăţii din România".

O petiţie pentru respectarea drepturilor pacienţilor a fost iniţiată de societatea civilă, iar partidul Uniunea Salvaţi România susţine acest demers pentru a împiedica PSD "să abandoneze sănătatea românilor la cheremul clientelei politice", se mai arată în comunicatul citat.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

La sesiunea Adunării Generale a ONUTrump a cerut să se întâlnească cu Rohani
18 iul. R.G.


Iohannis s-a întâlnit cu ministrul Karin Kneissl2
18 iul. R.G.


Firea se laudă pentru a cincea oară10
18 iul. V.D.


Întâlnire Iohannis-Dăncilă la Palatul Cotroceni2
18 iul. V.D.


MODIFICĂRILE LA LEGEA CSM, CONSTITUŢIONALECCR ignoră Comisia de la Veneţia?
18 iul. GEORGE MARINESCU


SCENARIUL ADOPTĂRII NOII OUG 13"Azi o vedem, şi nu e"1
18 iul. GHEORGHE IORGOVEANU


ÎN CAZUL LEGII PRIVIND ÎNCHISOAREA LA DOMICILIU,CCR: "Parlamentul legiferează neclar, echivoc şi neprevizibil"
18 iul. GEORGE MARINESCU


CCR a respins sesizarea privind organizarea şi funcţionarea CSM
17 iul. R.G.


Iohannis a promulgat legeaGuvernul poate emite ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare1
17 iul. R.G.


Presa din Rusia:Summit-ul dintre Trump şi Putin, victorie a Moscovei
17 iul. R.G.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.