VIDEOCONFERINŢA BURSA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / SEPTIMIU STOICA, MEMBRU ÎN CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE AL BRM:

"Avem dificultăţi în liberalizarea comerţului şi serviciilor în zona energiei şi promovarea serviciilor noi"

25 sep. Companii
G.M.
Septimiu Stoica
Septimiu Stoica

Excesul de rigurozitate al autorităţilor publice şi birocraţia au efecte negative asupra activităţii bursei în domeniul energiei, susţine Septimiu Stoica, membru în Consiliul de Administraţie al Bursei Române de Mărfuri.

Domnul Stoica a precizat: "Din păcate, ne întâlnim adesea cu fenomene, care impietează asupra pieţei. De exemplu, încercăm de câţiva ani să aducem produsele derivate, dar pentru a reuşi să facem acest lucru avem nevoie de înţelegerea autorităţilor din domeniu - ANRE şi ASF. Din păcate, constatăm că batem paşii pe loc şi promisiunile noastre privitoare la lansarea acestor produse nu sunt susţinute de înţelegerea, de deschiderea acestor instituţii, iar acest lucru este o problemă a întregului spaţiu economic românesc. Alt exemplu este acela al interdicţiilor, al monopolurilor. În zona energiei electrice funcţionează un singur operator de piaţă şi există interdicţia de a tranzacţiona în afara acestuia. În ultimele zile s-a aflat despre o decizie recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care confirmă că este împotriva legislaaţiei europene obligativitatea tranzacţionării pe un singur operator de piaţă. Este adevărat că decizia respectivă nu se referă la domeniul energiei, dar deschide o perspectivă şi o dezbatere cu privire la acest lucru. Sperăm ca în perioada următoare să demareze un proces de regândire şi restructurare a legislaţiei româneşti în acest domeniu şi autorităţile să iasă din pasivitate pentru a asigura în ţara noastră un mediu concurenţial real. Nu cifrele ca atare sunt problemele noastre, nu volumele tranzacţionate sau dinamica preţurilor, ci rezolvarea problemelor de fond a liberalizării comerţului şi serviciilor în zona energiei şi a promovării serviciilor noi".

Septimiu Stoica a mai arătat că, din punct de vedere cifric, activitateda Bursei Române de Mărfuri este una pozitivă şi instituţia nu a simţit, în privinţa volumelor tranzacţionate de gaze naturale şi energie electrică, "Evoluţia preţurilor a fost una pozitivă, preţurile au scăzut, iar consumatorii se pot simţi mai confortabil. Este adevărat că trendul nostru este pozitiv, că lucrăm şi încercăm să promovăm produse noi, dar nu este linişte în paradis. Problemele esenţiale, dupa 28 de ani de activitate personală în acest domeniu, mă fac să cred că instituţia bursei nu este definitIv asimilată în mediul economic, politic, legislativ, social românesc, deşi este o componentă fundamentală", a precizat domnul Stoica.

Domnia sa susţine că privitor la bursă sunt valabile patru teze. Prima se referă la faptul că bursa este bună, că funcţionează pur şi simplu în economia de piaţă şi o potenţează. A doua teză este că pentru a avea o bursă este necesar să dorim acest lucru. Începând de la autorităţi, continuând cu întregul mediu economic, cu cei care o folosesc, toţi sunt responsabili de eficienţa bursei. A treia teză arată că este necesar să înţelegem cum funcţionează bursa pentru ca să ne placă, iar ultima teză arată că bursa trebuie să fie sprijinită sau să nu fie obstrucţionată de administraţiile de stat.

Conform domnului Septimiu Stoica, imixtiunea autorităţilor publice se paote manifesta în special pe zona de protecţie a consumatorului sau consumatorului vulnerabil, iar eforturile în acest domeniu ar fi de salutat dacă s-ar menţine doar în această arie.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

Wizz Air anunţă extinderea operaţiunilor la baza de la Cluj-Napoca, prin alocarea unei noi aeronave
23 oct. A.B.


ÎN PRIMELE 9 LUNI ALE ANULUI 2020Veniturile Huawei au crescut cu 9,9% faţă de anul trecut
23 oct. S.B.


ÎN POFIDA PANDEMIEIDaimler raportează rezultate financiare trimestriale solide
23 oct. G.U.


Blue Air oferă pasagerilor săi aproape 10.000 de bilete la preţul de 9,99 de euro1
23 oct. G.U.


Hidroelectrica lansează serviciul Call Center destinat clienţilor
23 oct. S.B.


Vânzările Dacia pe plan mondial au scăzut cu 35%
23 oct. S.B.


ÎN AL TREILEA TRIMESTRU DIN 2020Renault a înregistrat o cifră de afaceri de 10,37 miliarde de euro
23 oct. G.U.


CRISTIAN PÂRVAN, SECRETAR GENERAL AOAR:"Statul nu are o strategie prin care să ajute mediul de afaceri"1
23 oct.


DAN SCHWARTZ, MANAGING PARTNER RSM ROMANIA:"Băncile şi guvernele ar trebui să susţină activitatea IMM-urilor"
23 oct.


OVIDIU NICOLESCU, PREŞEDINTE DE ONOARE CNIPMMR:Circa două treimi din IMM-uri, afectate de pandemie
23 oct.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.