VIDEOCONFERINŢA BURSA "EXPORTURILE, ÎN PRIMUL RÂND!" / MIHAI PĂSCULESCU, PREŞEDINTELE FEPAIUS:

"Guvernul nu a acordat niciun sprijin pentru salvarea acestei industrii"

26 feb. Companii
A.I.
Mihai Păsculescu
Mihai Păsculescu

Guvernul nu a acordat niciun sprijin producătorilor de textile şi confecţii în timpul pandemiei Covid-19 pentru a salva industria, a punctat Mihai Păsculescu, preşedintele Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei (FEPAIUS).

Mihai Păsculescu a declarat: "Sectorul a fost cel mai afectat de pandemia de anul trecut, pentru că au dispărut cam 30% dintre firme iar restul lucrează la o capacitate de 20% până la 50%. Problema principală este că Guvernul nu a acordat niciun sprijin ca să salvăm această industrie. Să ne dea comenzi de stat aşa cum lucrăm pentru Franţa, Germania, Italia - echipamente militare pentru jandarmerie. Au zis că nu au bani. Inclusiv echipamentele medicale pe care le facem la ora actuală le exportăm sută la sută. Este adevărat cu materia primă a clienţilor, pentru că nu avem materie primă în ţară. Statul nu a comandat absolut nimic de la aceste fabrici".

Preşedintele FEPAIUS a adăugat: "Privind programul de export (...) moda este ceva inovativ, creativ, care se schimbă de la an la an. Pentru programul de primăvară-vară, trebuie să te duci la târg în primul trimestru, pentru a avea de lucru în primul trimestru al anului următor. Dacă te duci în toamnă, ai de lucru în toamna anului viitor. Tocmai de aceea am insistat să ni se dea acele 75 de milioane (n.r. de lei) credite de angajament, care nu înseamnă cheltuieli în anul acesta, ci înseamnă că, potrivit procedurii, putem să facem licitaţiile în septembrie-octombrie pentru primul trimestru din 2021, ca să avem de lucru în 2022. Vă daţi seama că, în felul acesta, riscăm să nu avem de lucru nici în 2022 şi, efectiv, să dispară această industrie".

Un alt lucru la care preşedintele Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei a făcut referire ţine de schema de organizare de la Ministerul Economiei.

"S-au separat instrumentele de promovare, de comerţ exterior, de consilierii economici. Nu mai sunt în acelaşi departament ca până acum, şi am impresia că se vrea desfiinţarea singurului parteneriat public-privat din România, care este consiliul de export, în care de o parte a mesei stau patronatele exportatoare, iar de cealaltă, conform legii, stau miniştrii, secretari de stat (...). Refuză să vină la această şedinţă, să se informeze măcar despre ce se întâmplă în economia reală", a spus Mihai Păsculescu, adăugând: "Domnul ministru a aruncat în piaţă nişte lucruri total neadevărate. Numai în sectorul pe care-l reprezint, ca să mergi la un târg, să faci o colecţie, sunt cheltuieli de 20-25.000 de euro pe materii prime, design şi altele, iar statul vine cu 3-4.000 de euro, cât costă închirierea spaţiului. A zis că se face turism. Este o nebunie să spui aşa ceva".

De asemenea, Mihai Păsculescu s-a referit la Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Zilele acestea am început să lucrăm, cu Ministerul Economiei, cu patronatele, pentru programul de rezilienţă. Trebuie să încercăm să facem ceva strategic, care ar trebui discutat şi în CSAT, pentru a avea o filatură, o ţesătorie de lână, una de bumbac. Măcar să fie sub egida armatei, dar să fie ceva strategic", a spus Mihai Păsculescu.

Din punctul său de vedere, reabilitarea culturilor de in şi cânepă ar fi un demers care s-ar încadra perfect în programul de rezilienţă.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

Hidroelectrica a lansat licitaţia pentru retehnologizarea hidrocentralei Râul-Mare Retezat
15 apr. S.B.


DIN CAUZA CERERII SCĂZUTE DE VIN DIN PARTEA RESTAURANTELORCrama Dealul Dorului îşi îndreaptă atenţia spre zona corporate
15 apr. G.U.


consiliul concurenţei a autorizat preluarea Noack&Co de către Barentz International
15 apr. S.B.


Cushman & Wakefield Echinox oferă consultanţă în vederea obţinerii certificatelor verzi
15 apr. S.B.


STUDIU EY:Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% şi-au revizuit politica de preţuri de transfer
15 apr.


OPINIITratamentul fiscal al tranzacţiilor cu criptomonede - prevederi legate de conformare şi aspecte care necesită clarificări1
15 apr.


C.T.E. Vest a fost modernizată printr-un proiect de peste 1 milion de euro implementat de Yokogawa România
15 apr. G.U.


Consiliul Concurenţei analizează preluarea unor spaţii comerciale ale Pronto Mobile de către Profi Rom Food
14 apr. S.B.


Telekom Banking aduce noi funcţionalităţi platformei de tranzacţionare Schimb Valutar Online
14 apr. S.B.


TeraPlast a primit aprobarea Consiliului Concurenţei pentru achiziţia Somplast
14 apr. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.