VIOLETA ALEXANDRU:

''Agenţii economici trebuie să se implice mai mult pentru a preveni creşterea numărului de infectări'' 1

12 iul. 13:47 Politică
G.U.
Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Agenţii economici trebuie să se implice mai mult pentru a preveni creşterea numărului de cazuri de infecţie cu Covid, să ia mai multe măsuri de organizare a localurilor pentru a evita orice situaţie de îmbolnăvire, consideră ministrul Muncii, Violeta Alexandru, conform Agerpres.

"Agenţii economici trebuie să se implice mai mult pentru a preveni creşterea numărului de cazuri de infecţie cu Covid. Guvernul a făcut dovada că este alături de agenţii economici. Totuşi, cei care administrează cluburi, restaurante, terase, centre comerciale să considere guvernul un partener aşa cum şi noi îi considerăm pe dânşii. Avem nevoie să se implice mai mult şi să ia mult mai multe măsuri de organizare a localurilor pentru a evita orice situaţie de îmbolnăvire", a declarat astăzi, la Constanţa, Violeta Alexandru, potrivit Digi24.

Ea a precizat că o primă concluzie la care a ajuns în urma vizitei din weekend de pe Litoral este aceea că se fac rezervări în localuri peste numărul optim necesar. Pe de altă parte, ministrul Muncii a subliniat că, dacă se creează aglomeraţie la intrarea în localuri, se poate apela la Jandarmerie dacă persoanele sunt pe spaţiul public.

"Atunci când au situaţii de aglomerare la intrare trebuie să apeleze la Jandarmerie, dacă persoanele care aglomerează acest spaţiu sunt pe domeniul public. Atunci când văd o aglomeraţie la intrare, pe lângă faptul că trebuie să trateze puţin mai serios obligaţia de a crea culoare de acces, trebuie să apeleze la Jandarmerie şi să colaboreze cu instituţiile pentru a putea organiza spaţiul respectiv. M-a surprins că era creat acest spaţiu de aşteptare, înţeleg că programările se fac online sau prin telefon. Concluzia mea preliminară este că agenţii economici trebuie să fie puţin mai atenţi la procesul de rezervare de locuri în localuri. Pare că se preiau rezervări peste numărul optim necesar probabil în ideea în care unii dintre clienţi pleacă şi eliberează spaţiul şi atunci vor să fie pregătiţi să aibă pe altcineva imediat la intrare pentru a putea ocupa locul. Cert este că această zonă de programare, dacă tot o facem şi dacă tot ne străduim, pentru că am observat că se străduiau, niciunul dintre dânşii nu mi-a dat impresia că nu încearcă să se conformeze. Mă refer la localuri de tip terasă şi cu zona aceasta între terasă şi spaţiu închis, practic unde se desfăcuseră geamurile şi regimul era semideschis", a subliniat Violeta Alexandru.

Pe de altă parte, ministrul Muncii a solicitat managerilor şi personalului localurilor de pe Litoral să respecte regulile pentru a da un exemplu personal. În context, ea a arătat că a văzut angajaţi care purtau masca incorect.

"Am cerut managerilor şi personalului să dea un exemplu. Unii dintre dânşii stăteau cu masca pe sub bărbie, agăţată de ureche, agăţată de un nasture. Eu ştiu că este cald, este foarte mult disconfort pentru unii dintre dânşii întrucât au de lucrat un număr de ore, dar nu avem altă soluţie. Nu poţi cere unui om să poarte mască iar tu care mergi în interior să iei mâncare, care te duci către mese şi te apropii de client să nu faci acest lucru", a mai spus ministrul de resort.

Ea a mai sus că mesele din localuri ar putea fi distanţate mai mult.

"Am observat de asemenea că pot fi luate măsuri suplimentare pentru distanţarea meselor. Nu m-am dus cu metrul să măsor. Nu acesta a fost scopul. Avem nevoie să facem echipă Guvern - agenţi economici pentru că fără aceste măsuri suplimentare mă tem că ne putem aştepta la creşterea numărului de cazuri de persoane infectate şi asta înseamnă închiderea lor. Nu ne dorim, de aceea i-am şi ajutat, de aceea i-am şi înţeles. A venit momentul să se implice mai mult şi să-şi gestioneze corespunzător activitatea în interior", a subliniat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a mai spus că a văzut şi clienţi iritaţi de prezenţa autorităţilor în aceste localuri şi a făcut apel la la responsabilitate atât din partea agenţilor economici cât şi din partea oamenilor care intră în cluburi şi care trebuie să se dezinfecteze şi să păstreze distanţa corespunzătoare.

"Erau puţine zone clasice în care se dansa. Un singur club avea o zonă în care persoanele se apropiaseră mai mult pentru că îndepărtaseră chiar dânşii mesele. În mod evident am avut o discuţie în care managerul spaţiului respectiv s-a justificat că le spune în continuu să rămână în grupuri mai mici şi să păstreze distanţa dar despărţiseră chiar dânşii mesele respective. De aceea spun că este un apel la responsabilitate şi din partea agenţilor economici care ar fi trebuit să intervină imediat şi să le repoziţioneze astfel încât să nu se creeze spaţiul respectiv. Dar şi un apel către fiecare dintre noi. Nu o să poată sta câte un agent de poliţie, către un angajat după fiecare persoană. Trebuie să fim fiecare responsabili. În momentul în care ai cerut redeschiderea trebuie să îţi asumi responsabilitatea", a adăugat sursa citată.

Ea a mai spus că ţinta autorităţilor nu este aceea de a închide localurile însă este nevoie de mai multă responsabilitate în organizarea spaţiilor din partea reprezentanţilor HoReCa.

"Ţinta Guvernului nu este să închidă agenţii economici. Ţinta noastră este să le transmitem nevoia pe care o resimţim de a se implica mai mult în organizarea spaţiului, de a se organiza de aşa manieră încât să evităm mici scăpări. Impresia mea generală a fost că ei sunt conştienţi de acest lucru, se vedea că făcuseră eforturi, erau zone marcate pe podea astfel încât să creeze culoare de acces, nu prea se respectau. Justificarea era că verificaseră cu ceva timp în urmă. Trebuie făcut în continuu.

Avem nevoie să vedem reacţia celor din turism, din HoReCa, ca urmare a mesajului pe care îl dau. Mai multă responsabilitate", a încheiat ministrul Muncii.


Opinia cititorului: 1
1.   Cu cântec
mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2020, 16:50

Îs buni și agenții, dacă, dacă savanții-s duși cu vaca la Taur și scroafa la ver .....

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

Hotărârea CEDO, în cazul Kovesi, definitivă
06 aug. G.M.


NOI CU CINE VOTĂM?Traseismul politic - legiferat de PSD şi preluat de PNL
06 aug. George Marinescu


KLAUS IOHANNIS: "Majoritatea parlamentară pesedistă se opune reformelor justiţiei"
06 aug. G.M.


Principalele partide, salvate de datorii de peste 70 de milioane de lei de banii publici2
05 aug. A.P.


PONTA:"Alegerile locale trebuie organizate în condiţii de maximă siguranţă"
05 aug. J.P.


DAN BARNA:"Trebuie să fim alături de statul şi de cetăţenii libanezi"5
05 aug. A.P.


Marcel Ciolacu anunţă plângere penală împotriva PNL3
05 aug. A.P.


Gabriela Firea, replică la acuzele premierului în legătură cu blocajele licitaţiei pentru măşti
05 aug. A.P.


NICOLAE ROBU:"Curtea de Apel va stabili dacă voi fi trimis în judecată sau nu"
05 aug. S.B.


Iohannis se va întâlni azi cu premierul Ludovic Orban şi alţi membri ai Guvernului3
05 aug. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.