Zahărul, tutunul şi alcoolul, puse, din nou, la zid

22 iul. Companii

Zahărul, tutunul şi alcoolul continuă să fie criticate de oamenii de ştiinţă, dar cu toate acestea consumul lor nu scade conform aşteptărilor. Cele trei produse contribuie la creşterea poverii afecţiunilor orale asupra sănătăţii publice la nivel mondial, sus­ţin oamenii de ştiinţă într-o serie de articole publicate în jurnalul medical The Lancet.

Cercetătorii susţin că prevenţia cariilor dentare, care reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice, necesită implementarea la nivel mondial a liniilor directoare ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind aportul de zahăr. OMS recomandă ca mai puţin de 10% din totalul de calorii să provină de la zaharuri libere, preferabil fiind un aport sub 5%. Comunitatea globală a cercetătorilor în domeniul sănătăţii orale are un rol important în punerea în aplicare a liniilor directoare, se arată într-o serie de articole dedicate combaterii afecţiunilor orale, publicate de The Lancet. "Stomatologia se află într-o stare de criză", a declarat profesor Richard Watt, preşedinte şi consultant onorific în domeniul sănătăţii orale la University College London, autorul principal al seriei, care a adăugat: "Asis­tenţa stomatologică actuală şi reacţiile în domeniul sănătăţii publice au fost în mare măsură inadecvate, inechitabile şi costisitoare, lăsând miliarde de oameni fără acces chiar şi la măsuri de bază de îngrijire a sănătăţii orale. Deşi această problemă în furnizarea de asis­tenţă medicală orală nu este responsabilitatea clinicienilor stomatologi, o abordare fundamental diferită este necesară pentru a combate în mod eficient povara afecţiunilor orale la nivel global''. Potrivit studiului, citat de Agerpres, în ţările cu venituri ridicate, stomatologia este din ce în ce mai mult concentrată tehnologic şi captivă într-un ciclu în care tratamentul este pus mai presus de prevenţie. Acest lucru, subliniază cercetătorii, înseamnă un eşec în abordarea cauzelor care stau la baza de declanşării afecţiunilor orale. Mulţi dintre factorii de risc ai problemelor de sănătate orală sunt prezenţi şi în cazul bolilor netransmisibile, printre aceştia numărându-se consumul de zahăr, de tutun şi al unor cantităţi nocive de alcool. Potrivit studiului, în ţările cu venituri medii, povara afecţiunilor orale este considerabilă, iar sistemele de îngrijire orală sunt adesea subdezvoltate şi inaccesibile majorităţii. În ţările cu venituri reduse situaţia este cea mai sumbră în contextul lipsei îngrijirii stomatologice de bază şi a faptului că majoritatea afecţiunilor nu sunt tratate.

Cercetătorii au subliniat că povara afecţiunilor orale este în creştere deoarece din ce în ce mai mulţi oameni sunt expuşi la principalii factori de risc. Consumul de zahăr, cauza principală a cariilor dentare, a crescut rapid în numeroase ţări cu venituri reduse şi medii. În timp ce consumul de băuturi îndulcite cu zahăr este cel mai ridicat în ţări cu venituri ridicate, vânzările acestor produse în numeroase state cu venituri mici au fost substanţiale.

Autorii seriei publicate de Lancet au făcut apel la educarea şi instruirea viitorilor profesionişti din domeniul sănătăţii orale cu accent pe prevenţie. Totodată, ei au solicitat abordări mai concrete în ceea ce priveşte politicile pentru abordarea cauzei principale a afecţiunilor orale, precum cariile dentare, boala gingivală şi cancerul oral.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

ETURIA:Cererile pentru vacanţele de iarnă au crescut cu 15% faţă de anul trecut
21 aug.


CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:2019 - posibil an record pentru piaţa de birouri din Capitală
21 aug. M.A.


Google, noi probleme cu confidenţialitatea datelor
21 aug.


DE LA 35,12 MILIOANE LEI LA 188,98 MILIOANE LEICE Oltenia şi-a crescut profitul brut de 5 ori, în primul semestru
21 aug. E.O.


ÎN PRIMELE ŞAPTE LUNI DIN 2019Piaţa auto de la noi a crescut cu 9,5%
21 aug. E.O.


STUDIUL REPATRIOT:Jumătate dintre românii din diaspora vor să se întoarcă acasă
21 aug. Melania Agiu


PRIMUL TRIMESTRU 2019Profitul brut al Complexului Energetic Oltenia a crescut de peste cinci ori
20 aug. I.I.


Google a închis un serviciu oferit operatorilor wireless la nivel global
20 aug. T.T.


SUA extinde permisiunea ca Huawei să cumpere componente de la companii americane
20 aug. T.T.


Amenzi consistente pe litoral pentru vânzarea şi depozitarea produselor alimentare
20 aug.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.