VLAD VOICULESCU:

"Zeci de sesizări ale medicilor şi pacienţilor, făcute în cazul medicului Lucan" 11

Mihai Lucan (Sursa foto: Facebook)
Mihai Lucan (Sursa foto: Facebook)

Zeci de plângeri privind decontări ilegale şi defavorizarea unor pacienţi de către medicul urolog Mihai Lucan au fost făcute de pacienţi, dar şi de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, afirmă fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, precizând că, după trimiterea Corpului de control la institutut, în cele şapte luni de mandat, "din fiecare plângere ieşea câte un dosar care era trimis organelor de control".

Voiculescu mai spune că medicii, colegi ai profesorului Mihai Lucan, nu au făcut dezvăluiri despre ilegalităţile comise de acesta, pentru că riscau să îşi piardă funcţiile, existând chiar o situaţie în care un medic care a pus la îndoială autoritatea lui Lucan a fost lovit, ameninţat şi i-au fost sabotate operaţiile.

"Practic, ştiam de atunci că listele de aşteptare (n.r cu pacienţi care aşteptau să primească un organ sănătos) nu sunt respectate, ştiam de atunci că mai mulţi pacienţi au avut de suferit specific, din cauza asta, ştiam de atunci că există decontări false, ştiam de atunci că banii merg către clinica privată Lukmed, în multe feluri. Pe de o parte, pacienţii erau internaţi acolo, unde plăteau grosul, banii veneau pe de o parte de la pacienţi, pe de altă parte, o bună parte din încăsările Lukmed vin de la stat, încasări care trebuiau să meargă de fapt la Institutul de stat, pe care domnul Lucan îl controla ca pe propria moşie", a declarat fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la Europa FM, reşatează News.ro.

El a spus că pacienţii şi medicii au făcut zeci de sesizări, în urma cărora a fost trimis în repetate rânduri, pentru verificări la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, Corpul de control al ministrului Sănătăţii.

"Marea majoritate a anchetelor nu sunt încă publice, dar sunt extrem de multe lucruri pe care le-am constatat. Sunt zeci de plângeri, toate foarte bine justificate. Nu sunt simple sesizări ale medicilor şi ale pacienţilor, ci din aceste sesizări, prin trimiterea Corpului de control în cele şapte luni de mandat, din fiecare ieşea câte un dosar care era trimis organelor de control. Procuratura trebuie să aibă oamenii pregătiţi şi trebuie să aibă acces la date din sistemul sanitar", a subliniat Voiculescu.

De asemenea, fostul ministru al Sănătăţii a precizat, pentru RFI, că în urma verificărilor Corpului de control nu au putut fi luate măsuri împotriva medicului Mihai Lucan, cu toate că ilegalităţile erau foarte clare, iar concluziile din rapoarte - numeroase. Voiculescu spune că la Institutul de Urologie "toată lumea ştia cine este şeful", iar medicul Lucan, chiar dacă nu era manager, avea întotdeauna căi să influenţeze lucrurile.

"Concluziile rapoartelor Corpului de Control au fost numeroase, dar ilegalităţile erau evidente. Pe de o parte, cele care priveau lista de aşteptare, care, practic, nu exista o procedură clară care să stabilească ordinea pacienţilor, prioritatea pacienţilor, ceea ce lasă loc echipei medicale sau aşa cum era cazul la Cluj - unui singur om - să facă ceea ce doreşte. Domnul Lucan nu era managerul Institutului atunci. Domnul Lucan a avut întotdeauna căi să influenţeze lucrurile, fără să aibă o funcţie. Asta a făcut tot timpul. Toată lumea ştia ce se întâmplă acolo şi toată lumea ştia cine este şeful", a spus Voiculescu.

Fostul ministru a explicat şi de ce medicii şi pacienţii tac şi nu fac publice ilegalităţile comise în spitale, spunând că aceştia ar putea plăti cu sănătatea, viaţa sau cariera lor. El exemplifică afirmaţiile prin cazul unui medic care a pus la îndoială autoritatea profesorului Mihai Lucan şi care a fost lovit şi ameninţat şi i-au fost sabotate operaţiile.

"Societatea noastră nu permite celor care vor să spună adevărul, să-l spună fără ca pentru asta să plătească un preţ mai mare sau mai mic. Pentru pacienţi, fie că vorbim de un medic sau de altul, să vorbească împotriva medicului său, preţul ar putea să fie sănătatea sau chiar viaţa acestuia. Pentru un coleg medic sau pentru o asistentă medicală sau pentru o infirmieră care decide să spună adevărul, preţul ar putea să fie cel puţin cariera, dacă nu mai mult decît atît. Asta spune ceva despre societatea noastră. Cu cât o societate merge mai mult către dictatură (...), cu atât adevărul este mai greu de aflat", a spus Vlad Voiculescu.

De asemenea, el spune că inclusiv şeful Corpului de controal de la minister a plătit un preţ: pierderea funcţiei, fiind înlocuit imediat după preluarea ministerului de către Florian Bodog.


Opinia cititorului: 11
1.   unul din zecile de legiuni
mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2017, 00:47

hai sictir! e plin sistemul de lucani, ne **căm pe noi de parcă-l descoperirăm pe anticristul în persoană... intrați în orice spital de oriunde din românika și dacă nu găsiți o hoardă de d-ăștia merg și mă-mpușc!

1.1.   Maternitățile din Timișoara (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2017, 00:49

Pentru un bun început

2.   Ceea ce spune poate e adevarat
mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2017, 05:50

Dat asta nu e de ieri, de azi.

Daca cineva dintre doctori, asistente mergea in tribunal pierdea garantat pentru ca si tribunalele functioneaza tot asa, pe sistemul" seful din umbra". 

In multinationale e la fel. 

Doctorul s-a adaptat democratiei, de ce il condamnam?

Tara a pierdut un doctor foarte bun cu acest scandal? 

2.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2017, 06:17

Tzara nu a pierdut un doctor foarte bun ci bolnavii cu "bani shi pile" iar de imaginea acestui sistem medical ca sa mai zici?

In toate spitalele trebuie sa scoti banu sa te bage careva in seama! 

Operarea prioritara a lui Socaciu si a lui Arsinel - cazuri publtce - arata cat de putred e sistemul medical din Romanica! 

Daca si seful Corpului de control a fost dat jos cine-l tine in brate pe ministrul sanatatii?

Nerusinarea sau comlicitatea? 

2.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2017, 07:32

il tine in brate cine l-a dat jos pe seful corpului de control , ce este asa greu de inteles

2.3.   democrație??? (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2017, 12:26

asta e cleptocrație, frate!! sistemul nației de hoți, că altminteri nu poți explica de ce PESTE TOT numai hoți găsești!

2.4.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2017, 16:29

Varianta 2.

2.5.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2018, 21:38

Nu, doar un hot pensionar. 

3.   Penibil!
mesaj trimis de Gely în data de 29.12.2017, 09:11

Voiculescu asta e chiar penibil. El l-a tinut in functie pe ala desi era hot, iar acum se da mare viteaz!

3.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2017, 10:40

doar ti s-a mentionat ca lucan nu a vea nici o functie.

4.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2017, 19:29

Voiculescu stia clar cine-l tinea pe Lucan. Dar daca DIICOT nu a primit partea din spaga atunci l-a arestat pe Lucan. Baietii destepti acuma cauta o poarta spre DIICOT si DNA si imping bani sa scape numai cu 3 ani.

Stam linistiti si luam dreptate cu lingurita...pina cind vreumul din familia mea ajunge pe la vreun Lucan si in loc de spaga eu ascut bine cutitul de operat porcii. 

Articole din aceeaşi secţiune

Strategia Naţională Anticorupţie

ÎN DOSARUL DE EVAZIUNE FISCALĂ ŞI DELAPIDARE:Sechestru pe averea lui Carmen Adamescu
18 oct. I.I.


Juncker spune că noul buget al Italiei este "inacceptabil"
16 oct. V.D.


ÎN CIUDA AVIZULUI NEGATIV AL CSMAdina Florea, trimisă la Cotroceni pentru şefia DNA
16 oct. M.G.


ŞEFUL INTERPOL COSTA RICA:"Cu Udrea nu am avut niciun contact până la momentul reţinerii"
11 oct. T.I.


Începe judecarea apelului DNA în dosarul lui Toni Greblă
08 oct. E.E.


DEŞI ŢARA NOASTRĂ A FOST TRIMISĂ ÎN JUDECATĂ,Combaterea spălării banilor nu a fost încă reglementată
08 oct. Gheorghe Iorgoveanu


RAPORT DNA:Peste 36.000 de persoane interceptate în 11 ani de activitate 3
06 oct. V.D.


INTERPOL COSTA RICA:Autorităţile române au două luni să obţină extrădarea
05 oct. E.M.


Elena Udrea va fi extrădată ?82
05 oct.


Elena Udrea şi Alina Bica, reţinute de INTERPOL3
04 oct. E.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.