ZOLTAN KAZATSAY, COMISIA EUROPEANĂ:

"România este departe de atingerea obiectivelor Europa 2020"

20 apr. 2015 Companii-Afaceri
EMILIA OLESCU
"România este departe de atingerea obiectivelor Europa 2020"

Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, lansat vineri, beneficiază de 4,3 miliarde euro  

Ţara noastră este departe de atingerea obiectivelor Europa 2020 la care s-a angajat, este de părere Zoltan Kazatsay, director general adjunct al Direcţiei Generale Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune Socială, din cadrul Comisiei Europene.

Domnia sa a făcut această afirmaţie la evenimentul de lansare a Programului Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, subliniind că "România nu-şi permite luxul să piardă nici măcar un euro".

Potrivit reprezentantului CE, scopul acestui program este reducerea disparităţilor dintre România şi celelalte ţări membre.

Abandonul şcolar este o mare problemă pentru România, subliniază domnul Kazatsay, menţionând lipsa de resurse şi facilităţi precum şi lipsa transportului public.

Domnia sa consideră necesară, printre altele, integrarea populaţiei rrome şi sfătuieşte autorităţile să-şi schimbe atitudinea de până acum, orientându-se mai mult spre inovare.

Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, a declarat că procedura de elaborare a ghidului solicitantului se află într-o etapă avansată, ghidurile solicitantului pentru toate domeniile de intervenţie ale Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020 urmând să fie lansate în consultare publică până la finalul lunii iunie.

"Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 este programul care asigură finanţarea europeană în următoarea perioadă pentru o serie de domenii socio-economice cheie, cum ar fi ocuparea, educaţia, incluziunea socială şi sănătatea. Prin urmare, aşteptăm de la acest Program un impact major atât pe piaţa muncii, cât şi în ceea ce priveşte nivelul de competenţă a populaţiei, calitatea serviciilor sociale sau de sănătate, în ansamblu, gradul de bunăstare a cetăţenilor".

Reprezentanţii ministerului de resort subliniază că POCU stabileşte priorităţile de investiţii, obiectivele specifice şi acţiunile asumate de ţara noastră în domeniul resurselor umane, continuând investiţiile realizate prin Fondul Social European în perioada de programare 2007-2013.

Programul contribuie la promovarea locurilor de muncă durabile şi de calitate şi la sprijinirea mobilităţii lucrătorilor, promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare, efectuarea de investiţii în domeniul educaţiei, al formării profesionale în vederea dobândirii de competenţe şi învăţării pe tot parcursul vieţii.

"Programul a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 25 februarie 2015, cu o alocare totală de 4,326 miliarde euro, formată din 4,2 miliarde euro din Fondul Social European (FSE) şi 105,9 milioane euro din Iniţiativa Locuri de Muncă pentru Tineri (ILMT) - noul instrument european dedicat regiunilor în care rata şomajului în rândul tinerilor este mai mare de 25%. În contextul şomajului ridicat în rândul tinerilor cu care se confruntă statele europene, abordarea prin intervenţii dedicate a tinerilor între 16-25 ani care nu sunt nici în ocupare, nici în educaţie şi nici nu urmează cursuri de formare reprezintă un element de noutate pentru perioada de programare 2014-2020", a declarat, vineri, Marius Nica.

Segmentul ocupării forţei de muncă beneficiază de o alocare de circa 1,56 miliarde euro, incluziunea socială dispune de aproximativ 1,1 miliarde euro, iar pentru educaţia şi învăţarea pe parcursul întregii vieţi au fost alocate în jur de 1,36 miliarde euro, potrivit domnului ministru.

POCU este structurat pe şapte axe prioritare - trei dedicate domeniului ocupării, două pentru incluziunea socială, una pentru educaţie şi una pentru asistenţă tehnică.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

ANCOM propune scăderea tarifelor plătite între operatori pentru portarea numerelor
23 ian. C.P.


Nicolae Demetriade candidează pentru funcţia de Preşedinte ANAT
23 ian. Adelina Toader


Directorul Losan România vrea să construiască un hotel în Centrul Civic al Braşovului
23 ian. O.VRÂNCEANU


Sanofi plăteşte 11,6 miliarde de dolari pentru achiziţia Bioverativ
23 ian.


Americanii de la JD Norman Industries au achiziţionat REGE Automotive
23 ian. Ovidiu VRÂNCEANU


GARANŢII BANCARE DE 23 MILIOANE DE DOLARI Hidroconstrucţia va executa lucrări de construcţii în Iordania, de peste 115 milioane de dolari
23 ian. A.S.


EY: "Vehiculele electrice vor deveni o opţiune de transport de bază până în 2025, în toate pieţele"
23 ian. C.P.


Tel Drum şi-a cerut insolvenţa, "falimentul" fiind materia care face obiectul cererii
22 ian. D.I


Piatraonline încheie anul 2017 cu o cifră de afaceri de 24 milioane lei
22 ian. A.C


Bogdan Oşlobeanu va prelua funcţia de Director General al Impact Developer & Contractor
22 ian. A.C

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.