AAPR:

"Pieţele agroalimentare rămân deschise"

24 mar. 2020 Companii
(I.Ghe.)

Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România (AAPR) a decis că pieţele agroalimentare vor rămâne în continuare deschise, astfel încât producătorii agricoli români să aibă unde să îşi vândă fructele şi legumele, iar populaţia de unde să se aprovizioneze cu produse locale proaspete şi sănătoase. Reprezentanţii AAPR consideră că este important ca pieţele agroalimentare să nu se închidă, deoarece, în caz contrar, producătorii agricoli vor fi nevoiţi să-şi arunce producţia de fructe şi legume. ""Dispoziţiile Ordonanţei Militare nr. 2 trebuie înţelese şi interpretate şi în spiritul lor. Raţiunea emiterii acestei ordonanţe este prevenirea răspândirii COVID-19 prin limitarea circulaţiei persoanelor doar pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază. Pieţe agroalimentare funcţionează în mai multe zone ale marilor oraşe, astfel încât cumpărătorii pot să se aprovizioneze fără a parcurge distanţe mari, limitându-se riscul răspândirii virusului", susţine Ioan Teodor Birţ, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România, într-un comunicat remis Redacţiei.

Pe lângă spaţiile destinate producătorilor locali, vor rămâne deschise şi cele în care se desfăşoară activităţi de vânzare a produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie. Spaţiile respective vor fi dezinfectate, iar cumpărătorii sunt rugaţi să evite formarea de grupuri de persoane.

De altfel, după emiterea Ordonanţei Militare nr.2, mai multe pieţe din Capitală şi-au redus programul.

Decizia celor de la AAPR este conformă mesajului transmis de Adrian Oros, ministrul Agriculturii, care a declarat că pieţele agroalimentare trebuie să rămână deschise, cu respectarea procedurilor şi măsurilor de siguranţă din supermarketuri.

Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a precizat că producţiile interne de legume, lapte şi grâu sunt suficiente la ora actuală pentru asigurarea consumului de alimente pentru români.

Secretarul de stat a spus: "Producţia internă de legume este una sezonieră. A început primăvara, este clar că avem o parte din legumele proaspete produse în spaţiile protejate din România. Nu sunt probleme, în momentul de faţă, pe ceea ce avem bază de date la Ministerul Agriculturii pe producţia autohtonă de anumite legume. Unele dintre ele, în mod natural, veneau din import sau comerţ intracomunitar. Sunt ceva probleme cu transportul pe acele coridoare verzi, dar nu întâmpinăm probleme foarte mari în aprovizionarea cu legume (...) Pe zona de legume, fiind o activitate sezonieră, vom putea să finanţăm, cum de altfel şi o facem, pe anumite măsuri de minimis, cultivarea de legume în spaţii protejate. Putem să înlocuim foarte mult din ceea ce înseamnă marfă provenită din comerţul intracomunitar cu producţie autohtonă, prin nişte măsuri dedicate atât fiscale, cât şi măsuri de finanţare, fie din fonduri europene pe agricultură, să putem să susţinem fermierii noştri să producă pentru piaţă şi să nu avem probleme în consumul populaţiei de alimente de bază".

Emil Dumitru a menţionat că, deşi au rămas puţine canale de comercializare a laptelui produs în ţara noastră, există suficiente stocuri: "Pe piaţa laptelui, România produce suficient pentru consumatori. Problema este că, în momentul de faţă, avem canale de comercializare puţine. Practic, hypermarketurile sunt principala sursă de achiziţionare a produselor alimentare. Aici, datorită unei emoţii generate de coronavirus, s-au făcut cozi, dar avem stocuri şi suntem pregătiţi, cel puţin pentru moment. Avem ceva probleme pe ceea ce înseamnă carnea de porc, urmare a evoluţiei pestei porcine africane şi nu doar în România, ci şi în alte state membre, dar încercăm să asigurăm consumul de alimente pentru români".

Amintim că ţara noastră a înregistrat la finalul anului trecut un deficit de 1,225 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu peste 8% faţă de 2018. Cantitatea totală de produse agroalimentare exportate în perioada ianuarie-decembrie 2019 în ţările intra şi extra comunitare a fost dublă faţă de cea a importată, dar ţara noastră a continuat să exporte cu precădere materii prime la preţuri scăzute şi a importat produse procesate cu valoare adăugată mare.

Din datele Ministerului Agriculturii, reiese că anul trecut au fost exportate 19,9 milioane de tone de produse agroalimentare şi au fost importate 9,09 milioane de tone.

Primele cinci produse agroalimentare importate de ţara noastră în 2019 sunt cele de patiserie şi biscuiţi (169.173 tone), ciocolata şi alte preparate alimentare care conţin cacao (90.276 tone), preparatele alimentare nedenumite (71.282 tone), carne de porc şi preparate din carne de porc (288.417 tone) şi preparatele pentru hrana animalelor(416.666 tone).


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

IULIU STOCKLOSA, VICEPREŞEDINTE CCIB:"Exportul, prioritate pe termen lung"
21 apr. S.B.


ASBIS Romania prezintă Prestigio Click&Touch 2, o nouă tastatură inteligentă
21 apr. S.B.


STUDIU HORVATH&PARTNERS:Circa 97% dintre proiectele de infrastructură mare din România întârzie din cauza relaţiei deficitare cu autorităţile
21 apr.


ÎN ANUL 2020Tohani România a produs 1 milion de sticle de Fetească Neagră
21 apr. S.B.


OPINIIDigitalizarea ANAF, esenţială pentru protejarea contribuabililor şi pentru reducerea presiunii pe bugetul de stat
21 apr.


Daily Mail a dat în judecată Google pentru publicitatea online
21 apr. S.B.


Apple a anunţat o gamă de computere iMac slim cu procesor propriu
21 apr. S.B.


CDA CONFORT STEEL a cerut insolvenţa societăţii STEEL STANDARD
21 apr. J.P.


A & G COMUNICATION PREST şi-a cerut insolvenţa
21 apr. J.P.


Producătorul de smartphone-uri vivo îşi face loc pe piaţa din România
21 apr.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.