Alianţă Sainsbury-Asda pentru a concura cu Amazon sau Lidl

30 apr. 2018 Internaţional
D.I.
Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Preşedintele Sainsbury Plc, Mike Coupe, luptă împotriva Amazon şi a lanţurilor de discount printr-o tranzacţie gigant cu Walmart, care va schimba fundamental piaţa alimentară britanică, transmite Reuters.

Sainsbury a confirmat astăzi că va plăti 7,3 miliarde de lire sterline (zece miliarde de dolari) pentru a cumpăra Asda, subsidiara britanică a Walmart. Tranzacţia va duce la crearea celui mai mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie, depăşind liderul pieţei, Tesco.

Pentru Mike Coupe, care a preluat în urmă cu patru ani funcţia de director general al Sainsbury, este cea mai dură şi mai riscantă decizie luată până acum, după ce toţi cei patru mari retaileri britanici, inclusiv lanţul Morrisons, au pierdut din cota lor de piaţă în urma intrării în Marea Britanie a lanţurilor germane de discount Aldi şi Lidl, dar şi pe fondul majorării cererii pentru cumpărături online şi a succesului Amazon.

Walmart, cel mai mare retailer mondial, va deţine 42% din entitatea combinată. Asda, pe care Walmart a achiziţionat-o în 1999 pentru 6,7 miliarde de lire sterline, este una dintre subsidiarele cel mai puţin performante ale gigantului american.

Grupul format în urma fuziunii dintre Sainsbury şi Asda va depăşi Tesco, cu o cotă de piaţă combinată de 32%, în timp ce cota de piaţă a Tesco este de 28%, conform celor mai recente date publicate de compania de cercetare Kantar Worldpanel.

Combinarea Sainsbury, a cărei capitalizare bursieră se ridică la 5,9 miliarde de lire sterline (8,1 miliarde de dolari) cu Asda va crea un gigant care va avea 2.800 de magazine, aproape 350.000 de angajaţi şi vânzări de 50 miliarde de lire sterline. În prezent, Sainsbury este al doilea mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie, urmat de Asda.

Coupe, care anterior a lucrat la Asda şi la alţi retaileri britanici, încearcă să redreseze Sainsbury, afectată de concurenţa online care a dus la dispariţia unor firme de renume, cum ar fi BHS, Maplin şi Toys "R".

Tranzacţia va duce la reduceri de costuri de cel puţin 500 de milioane de lire sterline, ceea ce va permite reducerea cu aproximativ 10% a preţurilor pentru multe produse, a anunţat Sainsbury.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Sportivii spanioli vor primi vaccinul anti-COVID înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo
22 apr. J.P.


Washingtonul prezintă Teheranului exemple de sancţiuni pe care este pregătit să le ridice în dosarul nuclear
22 apr. S.B.


Rusia şi Ucraina, la un pas de război3
22 apr. A.P.


Bursele europene au deschis în creştere
22 apr. G.U.


O fabrică din SUA care produce vaccinuri J&J are mai multe nereguli care trebuie rezolvate înainte de a-şi relua activitatea
22 apr. A.P.


Gala Brit Awards, organizată fără măşi sau distanţare socială
22 apr. A.P.


Administraţia Biden vrea să încurajeze vaccinarea împotriva COVID-19 cu un credit fiscal pentru companii
22 apr. G.U.


SUA:Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului a aprobat proiectul Legii privind parteneriatul de securitate cu Ucraina
22 apr. G.U.


Mai multe victime în urma unei explozii cu bombă în oraşul pakistanez Quetta
22 apr. A.P.


Roverul Perseverance a produs oxigen pe Marte
22 apr. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.