ANCA HÂNCU, MEDIC NUTRIŢIONIST:

"Recomand producătorilor din industria panificaţiei să ambaleze produsele" 4

23 oct. 2020 Miscellanea
E.O.
Anca Hâncu
Anca Hâncu

Anca Hâncu: "O pâine trebuie manevrată corect, curat şi să nu treacă prin mai multe mâini" 

Toate produsele alimentare trebuie să fie ambalate, în general, dar mai ales în această perioadă de pandemie, susţine Anca Hâncu, medic nutriţionist. Specialistul recomandă cumpărătorilor să opteze pentru magazinele ce respectă cu stricteţe normele sanitare.

Doamna Hâncu ne-a precizat: "În general când alegem produse alimentare, este important să ne uităm pe etichete, pentru că este important să ştim atât caloriile, cât şi macronutrienţii pe care le conţin respectivele produse, precum şi aditivii din componenţa acestora. Nu este bine să optăm pentru alimente ultraprocesate.

În contextul pandemiei de Covid-19 recomand ca, atunci când ajungem acasă, să spălăm şi să ştergem toate alimentele ambalate, conservele etc., ca măsură suplimentară de siguranţă. În ceea ce priveşte pâinea, este bine să avem produse ambalate, pentru că este o siguranţă în plus. Am observat că în marile magazine produsele de panificaţie sunt mai acoperite, există ambalaje din hârtie pentru acestea, există rafturi unde sunt prezentate produsele.

Recomand tuturor producătorilor din domeniu ca cel puţin în această perioadă să ambaleze toate produsele. Oricum ar fi, o pâine trebuie manevrată corect, curat şi să nu treacă prin mai multe mâini

De asemenea, recomand tuturor să nu-şi aleagă magazinul alimentar în ultimul moment, astfel încât să aibă de unde alege, şi să opteze pentru varianta cea mai curată şi de calitate, ca să nu fie nevoiţi să intre în magazinele de la colţ de stradă, unde produsele sunt expuse într-un mod necorespunzător de multe ori.

Corpul meu este o prioritate pentru mine şi atunci, ca să mă menţin sănătos, trebuie să îi ofer alegeri de calitate".

Amintim că, în această perioadă, se află în dezbatere la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) textul unui ordin cu caracter normativ necesar pentru protejarea consumatorilor, persoane fizice. Acesta prevede obligaţia profesioniştilor de a asigura informaţiile privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate. Proiectul ordinului ANPC arată: "Considerăm că, prin proiectul de act normativ, se asigură o mai bună protecţie a sănătăţii şi vieţii consumatorilor din România, cât şi informarea acestora cu privire la substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă în cazul pâinii şi a produselor de panificaţie comercializate în vrac direct, informaţii menite a proteja consumatorii care suferă de diferite alergii".

Proiectul de ordin stabileşte condiţiile care trebuie respectate la comercializarea în vrac a pâinii şi a produselor de panificaţie: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. (...) La comercializarea în vrac a pâinii şi a produselor de panificaţie, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile de vânzare următoarele elemente: - denumirea sub care se vinde produsul; - denumirea furnizorului; - cantitatea netă/bucată; - preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată; - preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg; - componentele cu efecte alergene".

Iniţiativa ANPC este luată în contextul pandemiei de Covid-19.

Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea Bucureşti, transmiterea noului coronavirus se realizează pe două căi:

- pe cale aeriană (aerosoli din respiraţie, tuse, strănut);

- prin contact - prin intermediul suprafeţelor din mediul înconjurător.

Cercetarea arată, printre altele, că virusul persistă pe suprafeţe: "Coronavirusurile umane supravieţuiesc pe suprafeţe până la o săptămână, în condiţii de mediu încă neelucidate şi coronavirusurile animale pot supravieţui timp de mai multe săptămâni".

Au fost realizate cercetari experimentale în care a fost studiată viabilitatea şi cinetica de descompunere a virusului SARS-CoV-2 şi a fost comparată viabilitatea acestuia cu cea a virusului SARS-CoV-1 despre care se cunosc mai multe informaţii şi care, din punct de vedere stuctural, este cel mai apropiat de noul coronavirus uman, responsabil de pandemia actuală.


Opinia cititorului: 4
1.   JUST
mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2020, 23:39

...că pun mâna pe COVID ....bingoooo

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 24.10.2020, 02:07

Noroc ca descoperim noi roata. Pe site-ul WHO spune clar: "There is currently no confirmed case of COVID-19 transmitted through food or food packaging." Este o intreaga sectiune "Food safety and nutrition".

Ca sa nu mai spun ca e si logic: refuzam magazinul de colt care are flux mic si inghesuim lumea la Lidl ca sa traga fiecare o tuse pe acolo. 

2.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de anonim în data de 24.10.2020, 02:16

O tuse peste paine nu o infecteaza pentru ca spune clar site-ul WHO : "There is currently no confirmed case of COVID-19 transmitted through food or food packaging."

Painea este mai tare ca spirtul. 

E logic.

Mananc-o tu!  

2.2.   Efectul ambalarii painii: orbirea (răspuns la opinia nr. 2.1)
mesaj trimis de anonim în data de 24.10.2020, 09:07

Spirtul se dezinfecteaza trecandu-l prin paine si abia dupa aia se bea. Deci, painea este mai tare ca spirtul. Nu care cumva sa ambalati painea, ca ramane spirtul nedezinfectat si orbim. Ce preferi, sa iei Covid sau sa orbesti? Decat sa fii sanatos cu paine ambalata, mai bine iei Covid si orbesti, de la paine neambalata. E logic.

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

VALERIU GHEORGHIŢĂ:''Începând de marţi, vom avea circa 80.000 de persoane vaccinate zilnic''
11 apr. G.U.


56.988 persoane vaccinate în ultimele 24 de ore în România
11 apr. G.U.


VLAD VOICULESCU:''Mai sunt şase paturi libere la Terapie intensivă în toată ţara''2
11 apr. G.U.


VLAD VOICULESCU:''Discuţiile despre includerea spitalului Foişor în circuitul COVID-19 sunt de un an''2
11 apr. G.U.


CNCAV:O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte mâine în ţară1
11 apr. G.U.


China ia în considerare combinarea vaccinurilor anti-COVID-191
11 apr. G.U.


COVID-19Rata de incidenţă în Bucureşti a ajuns astăzi, 11 aprilie 2021, la 6,35 la mie
11 apr. G.U.


11 APRILIE, ÎN ROMÂNIA:Uşoară scădere a numărului de noi infectări cu SARS-CoV-2 - 3302 noi cazuri
11 apr. G.U.


11 APRILIE, PE GLOB:Infectaţi - cca. 136 milioane ; Decese - cca. 2,94 milioane
11 apr. G.U.


Primarul Sectorului 1 şi ministrul Transporturilor au discutat despre modernizarea Gării de Nord4
11 apr. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.