ANUL TRECUT

Exporturile de vin ale Republicii Moldova - la cel mai ridicat nivel de după 2014

28 ian. 2020 Frăţia Vinului
F.A.
Exporturile de vin ale Republicii Moldova - la cel mai ridicat nivel de după 2014

Exporturile de vin ale Republicii Moldova au atins, anul trecut, cel mai ridicat nivel de după 2014, atât ca volum, cât şi ca valoare, potrivit cifrelor publicate, ieri, de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) din Republica Moldova, informează MOLDPRES, conform Agerpres.

În 2019, Republica Moldova a exportat 156,6 milioane de litri de vin, în creştere cu 9% (sau cu 12,607 milioane litri) faţă de 2018. Din volumul total, vinurile liniştite deţin o cotă de 94%, cognac-uri (divinuri) şi distilate 3%, vinurile fortificate 2%, iar spumantele 1%.

Ca valoare, exporturile de vin ale Republicii Moldova s-au ridicat la 3,086 milioane lei moldoveneşti, cu 9,2% (sau cu 0,26 milioane) mai mult decât în anul 2018. Vinurile liniştite au generat 74% din totalul veniturilor, divinurile 20%, iar spumantele şi vinurile fortificate câte 3%.

În ceea ce priveşte vinurile îmbuteliate, ţara noastră a continuat să fie o piaţă strategică, situându-se în fruntea clasamentului ţărilor care importă vinuri din Republica Moldova, atât după volumul exporturilor, cât şi în funcţie de veniturile generate. Anul trecut, România a importat din Republica Moldova o cantitate de 6,07 milioane litri de vin îmbuteliat, ceea ce reprezintă o cotă de 13,8% din exporturile totale de vin îmbuteliat ale Republicii Moldova. Urmează, în ordine, Polonia, Federaţia Rusă, China şi Cehia.

Exporturile de vin vrac ale Republicii Moldova au înregistrat şi ele o creştere semnificativă, anul trecut, şi au ajuns la 108 milioane litri. Principala destinaţie a exporturilor rămâne Belarus, piaţă responsabilă pentru 43% din cantitatea totală de vin vrac exportată de Republica Moldova şi 39% din venituri. Cifrele arată ca în top 10 ţări în care Republica Moldova a exportat cel mai mult vin vrac sunt Belarus, Georgia, Federaţia Rusă, Marea Britanie, Cehia, România, Germania, Ucraina, China şi Italia.

În 2019, vinurile moldoveneşti au ajuns în 67 de ţări ale lumii, unele dintre ele fiind cucerite în premieră: Afganistan, Siria, Togo, Guam. După o pauză de câţiva ani, vinul din Republica Moldova a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia şi Libia.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Frăţia Vinului

Viticultorii din Buzău şi Prahova organizează o "Evadare în Dealul Mare"
13 aug. 2020 Ana Felea


Depozitarul Central va distribui dividende pentru SOCIETATEA ENERGETICĂ ELECTRICA S.A.
25 iun. 2020 C.P.


Producţie slabă de struguri, dar vinul va fi foarte bun
02 dec. 2019 O.D.


Vinurile de Cotnari - pe lista celor 100 de indicaţii geografice protejate în China
07 nov. 2019 F.A.


Piaţa vinului european are un observator
05 nov. 2019


OENOLOGUL FRANCEZ PHILIPPE CAMBIE, CARE SEMNEAZĂ VINURILE DE LA DOMENIUL BOGDAN:"Vinul nu este un aliment, ci o pagină culturală din civilaţia şi din istoria noastră"
26 aug. 2019 Emilia Olescu


PRODUSE DE DOMENIUL COROANEI SEGARCEAVinurile "MARAMA" - lansate în sufrageria regală1
26 iun. 2019 EMILIA OLESCU


VINURI DIN LUMEA NOUĂ"În România avem combinaţia perfectă între soluri, viţă de vie şi struguri"
12 iun. 2019 Au consemnat EMILIA OLESCU şi VLAD DOBREA


WineMark, prima conferinţă dedicată vinului
05 iun. 2019 P.A.


Vinurile româneşti, promovate la Praga şi Bratislava
04 iun. 2019 P.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.