APC solicită demiterea lui Eduardt Cozminschi de la conducerea ANPC

23 dec. 2020 Miscellanea
A.P.
sursa: Facebook
sursa: Facebook

Aseară a avut loc o emisiune la care a participat şi dl. Eduardt Cozminschi, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care a dat bir cu fugiţii la jumătatea acesteia, potrivit unui comunicat de presă al APC.

Aseară, în intervalul orar 19.00 - 20.00, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu a participat la emisiunea Medika Special de pe postul de televiziune Medika TV, emisiune moderată de dna. Dana Chera, jurnalist Medika TV. Dezbaterea din cadrul emisiunii s-a axat pe aspecte legate de conformitatea măştilor de protecţie respiratorie folosite de cetăţenii României pe perioada crizei sanitare.

În prima parte a emisiunii dl. Eduardt Cozminschi a negat vehement orice dovadă a ineficienţei instituţiei pe care o conduce - A.N.P.C. pe linia verificării măştilor de protecţie respiratorie, invocând aşa zise perioade mari de timp necesare pentru a notifica pe platforma Safety Gate mărcile de măşti de protecţie respiratorie neconforme, lucru neadevărat dacă analizăm rapoartele săptămânale ale platformei Safety Gate cu privire la produsele nealimentare periculoase pentru viaţa şi sănătatea consumatorilor români. Asociaţia Pro Consumatori a solicitat de mai multe ori Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să răspundă la o serie de întrebări legitime faţă de informaţiile care au circulat în spaţiul public în legătură cu neconformitatea măştilor de protecţie respiratorie folosite de consumatori, demersuri la care asociaţia a primit răspunsuri de genul "Solicitarea Asociaţiei Pro Consumatori - de confirmare ori de dezminţire a unei ştiri apărute în presa scrisă, depăşeşte caracterul şi limitele unei solicitări rezonabile adresate autorităţii publice, obiectul cererii fiind totalmente în contradicţie cu principiul accesului liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public în relaţiile dintre persoane şi autorităţile publice enunţat prin Legea 544/2001, precum şi cu cel al libertăţii de exprimare, statuat în Constituţia României. Având în vedere cele mai sus precizate, facem menţiunea că ANPC, prin emiterea unui răspuns negativ ori afirmativ, ar aduce atingere principiilor mai sus enunţate."

Totodată, în raportul de audit al Curţii de Conturi a României cu privire la evaluarea activităţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor s-a arătat ineficienţa acestei instituţii în domeniul combaterii comercializării de măşti de protecţie respiratorie neconforme pe piaţa din România, astfel: "ANPC a elaborat la finele lunii februarie 2020 o tematică naţională de control şi supraveghere a pieţei cu privire la modul de comercializare, de informare a consumatorilor, de afişare a preţurilor şi a modului de derulare a eventualelor promoţii pentru aceste echipamente de protecţie. La momentul finalizării prezentului audit de performanţă, controlul tematic la nivel naţional se află în desfăşurare. Pe site-ul ANPC nu a fost creată o secţiune distinctă COVID-19 care să cuprindă informaţii pentru consumatori cu privire la anumite produse precum echipamente de protecţie, dezinfectanţi astfel încât aceştia să poată identifica produsele contrafăcute."

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori a declarat: "Este incalificabil gestul preşedintelui ANPC de a da bir cu fugiţii în timpul emisiunii! În actualul context sanitar Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor are nevoie de o conducere fermă, profesionistă, formată din oameni de stat capabili să-şi asume responsabilitatea unor acţiuni de o importanţă capitală în prevenirea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. De la începutul crizei sanitare, 16 martie 2020 şi până în a doua parte a lunii noiembrie 2020, ANPC nu şi-a făcut simţită prezenţa în domeniul verificării conformităţii materialelor sanitare (măşti de protecţie respiratorie, mănuşi de protecţie şi dezinfectanţi de mâini). În toată această perioadă, ANPC a fost condusă de Eduardt Cozminschi, care nu are forţa necesară să conducă una din instituţiile cele mai importante ale statului român!"


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

56.988 persoane vaccinate în ultimele 24 de ore în România
11 apr. G.U.


VLAD VOICULESCU:''Mai sunt şase paturi libere la Terapie intensivă în toată ţara''2
11 apr. G.U.


VLAD VOICULESCU:''Discuţiile despre includerea spitalului Foişor în circuitul COVID-19 sunt de un an''2
11 apr. G.U.


CNCAV:O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte mâine în ţară1
11 apr. G.U.


China ia în considerare combinarea vaccinurilor anti-COVID-191
11 apr. G.U.


COVID-19Rata de incidenţă în Bucureşti a ajuns astăzi, 11 aprilie 2021, la 6,35 la mie
11 apr. G.U.


11 APRILIE, ÎN ROMÂNIA:Uşoară scădere a numărului de noi infectări cu SARS-CoV-2 - 3302 noi cazuri
11 apr. G.U.


11 APRILIE, PE GLOB:Infectaţi - cca. 136 milioane ; Decese - cca. 2,94 milioane
11 apr. G.U.


Primarul Sectorului 1 şi ministrul Transporturilor au discutat despre modernizarea Gării de Nord4
11 apr. G.U.


Două vagoane de la un tren de marfă au deraiat la Constanţa
11 apr. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.