APC solicită Parlamentului României să demită conducerea ANRE 2

08 ian. 13:04 Miscellanea
J.P.
APC solicită Parlamentului României să demită conducerea ANRE

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a luat act "cu îngrijorare" faţă de "haosul creat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei" cu privire la situaţia celor 6 milioane de români care s-au trezit peste noapte că sunt parte a unui serviciu universal în care costul energiei este cu 25% mai mare faţă de cel aferent lunii decembrie, conform unui comunicat de presă.

"Singurii beneficiari ai liberalizării pieţei energiei sunt furnizorii de ultimă instanţă: ENEL, CEZ, Electrica, EON şi TINMAR, care vor avea creşteri substanţiale a cifrei de afaceri, proporţionale cu creşterea costului energiei electrice. Conducerea ANRE a avut grijă de furnizorii de ultimă instanţă, nicidecum de consumatorii casnici, astfel că în ultimele zile a anului 2020 a pregătit un ordin prin intermediul căruia consumatorii casnici de energie electrică să rămână captivi la cei 5 furnizori de ultimă instanţă, ingineria legislativă constând în acordarea unui discount egal cu diferenţa dintre preţul serviciului universal şi cel de pe piaţa liberă consumatorilor care vor rămâne la furnizorii de ultimă instanţă şi vor semna un contract cu aceştia până la 31 martie 2021. Bineînţeles, că acest ordin este anticoncurenţial, distorsionează concurenţa şi-i dezavantajează pe ceilalţi operatori de pe piaţa energiei electrice, iar Consiliul Concurenţei ar trebui să penalizeze acest demers legislativ al ANRE", arată sursa citată.

În comunicat se arată: "Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei este o instituţie a statului român cu un buget anual de 30 de miloane de euro, din care triada formată din preşedinte şi cei doi vicepreşedinţi ridică în fiecare lună aproximativ 12.000 euro, şi unde un director câştigă 4000 de euro pe lună. În privinţa obligaţiei ANRE de a informa consumatorii prin intermediul unor campanii de informare cu privire la liberalizarea pieţei energiei electrice de la 1 ianuarie 2021, această instituţie nu a făcut mai nimic. Comparatorul de oferte tip de furnizare a energiei electrice de pe site-ul ANRE este o aplicaţie greoaie care foloseşte o terminologie de neînţeles pentru consumatori şi nu oferă predictibilitate în ceea ce priveşte realitatea rezultatelor generate în urma completării acelor câmpuri de către un consumator. Acest lucru reiese foarte clar din textul afişat în partea de jos a aplicaţiei, astfel: «Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice are un caracter exclusiv informativ. Acurateţea rezultatelor căutării depinde de informaţiile introduse de furnizorii de energie electrica în baza de date a Comparatorului, corectitudinea lor fiind în exclusivitate responsabilitatea acestora.» În concluzie, ANRE nu verifică corectitudinea informaţiilor introduse de furnizorii de energie electrică în această aplicaţie!"

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori: "Constat cu amărăciune că instituţiile statului român care ar trebui să protejeze consumatorii de energie, cum ar fi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, nu fac nimic în această direcţie, ba mai mult favorizează marii operatori de pe piaţa energiei electrice prin iniţiative legislative defavorabile consumatorilor. Această stare de fapt, ca şi altele de acest gen existente pe alte pieţe de consum arată că este nevoie mai mult ca oricând de o reformă instituţională în domeniul instituţiilor cu rol în apărarea drepturilor şi intereselor economice ale consumatorilor, reformă care poate avea şanse de izbândă doar prin desfiinţarea actualelor instituţii şi reclădirea altora noi, cu alţi manageri care să aibă în structura lor responsabilitatea funcţiei ocupate şi pregătirea corespunzătoare acesteia. Totodată, solicit convocarea în sesiune extraordinară de către Birourile permanente ale celor două camere a Parlamentului României pentru a demite actuala conducere a ANRE şi a găsi o soluţie juridică la haosul generat de ANRE pe piaţa consumatorilor casnici de energie electrică."


Opinia cititorului: 2
1.   fără titlu
mesaj trimis de Teodor în data de 08.01.2021, 23:31

Este corect articolul! Am intrat pe site-ul ANTE, am introdus datele solicitate și nu am înțeles nimic! Nu sunt cretin. Datele de la ANERE te fac sa te abții de la orice și sa accepți ce spun ei. On final prin presa am găsit totusi un furnizor ce corespunde multor romani din punct de vedere al costului energiei electrice și cred eu și seriozității. Cred ca cei de la ANTE trebuie inculpați penal ca și complici cu furnizorii tradiționali cu care au făcut înțelegerile.

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2021, 10:31

mai puneti -va o pereche de ochelari , si poate-i vedeti si pe cei de la consiliul concurentei , cu , chiritoiu in frunte , ca de asta se intampla ce se intampla , ca nu avem cocurenta reala , avem cartel !

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

MINISTRUL SĂNĂTĂŢII:''Avem în plan o reorganizare şi o eficientizare în Ministerul Sănătăţii şi în DSP-uri''1
21 apr. G.U.


IOANA MIHĂILĂ, MINISTRUL SĂNĂTĂŢII:''Vom transmite Guvernului o OUG care să faciliteze vaccinarea la medicul de familie''3
21 apr. G.U.


Italia va introduce testul de salivă în şcoli pentru elevi1
21 apr. G.U.


DSP a iniţiat un control la Spitalul Slatina, după incendiul de la Secţia de psihiatrie
21 apr. G.U.


ALEXANDRU NAZARE:''Vom face tot ce ţine de noi ca Centrul Cyber de la Bucureşti să devină operaţional cât mai curând''
21 apr. G.U.


91.778 persoane vaccinate în ultimele 24 de ore în România
21 apr. G.U.


Romanian Business Leaders semnalează nevoia urgentă a unui masterplan al ieşirii din criză1
21 apr. G.U.


CÎŢU: "Documentul semnat aseară în coaliţie are rolul de a face lucrurile să meargă mai uşor"1
21 apr. G.B.


ADR a finalizat analiza "Barierele Digitalizării mediului public şi privat din România"
21 apr. S.B.


KASPERSKY: Aproape un sfert dintre utilizatorii online permit aplicaţiilor accesul la microfoanele sau camerele de pe dispozitive
21 apr. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.