Apicultorii români solicită sprijin financiar cu 42% peste plafon

16 sep. 2018 Fonduri Europene
M.F.
Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Apicultorii români au solicitat în acest an, prin Programul Naţional Apicol (PNA), un sprijin financiar de circa 48,5 milioane de lei, în creştere cu 42% faţă de plafonul prevăzut pentru anul 2018, iar numărul solicitanţilor a crescut cu aproape o mie, au anunţat reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) la Târgul Naţional al Mierii.

"Ultima zi de depunere a cererii pentru sprijinul financiar prin PNA a fost 1 august, iar numărul solicitanţilor a crescut cu aproape o mie faţă de anul trecut. Avem 5.300 de apicultori, care au solicitat 48,5 milioane de lei, iar bugetul pentru anul în curs este de 34 milioane de lei din cele două fonduri, buget naţional şi bugetul UE", a declarat Cristina Şurlea, consilier superior în cadrul APIA, la ediţia de toamnă a Târgului Naţional al Mierii de la Bucureşti.

Ea a precizat că 2019 este ultimul an din acest program, iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu formele asociative din sector vor începe pregătirea viitorului program care trebuie depus la Comisia Europeană până la sfârşitul lunii aprilie 2019.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a precizat că sunt informaţii la nivelul Uniunii Europene referitoare la creşterea sprijinului european pentru programele naţionale destinate apiculturii cu peste 50%, începând din 2020.

Creşterea numărului de cereri depuse de apicultori pentru obţinerea sprijinului financiar din PNA va reduce proporţional plăţile, astfel încât toţi apicultorii cu cereri eligibile să poată primi banii.

Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru Programul Naţional Apicol, în perioada 2017 - 2019, este de 99,34 milioane de lei, din care suma de 49,67 milioane de lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale.

Programul Naţional Apicol 2017 - 2019 se adresează atât apicultorilor care deţin până la 75 de familii de albine cât şi celor care deţin peste 75 de familii de albine, dar cu condiţii diferite de eligibilitate, şi vizează măsuri precum achiziţia de medicamente, de familii de albine, de mătci ori de utilaje pentru apicultori.

În 2017, prin PNA, apicultorii au depus 4.587 de cereri eligibile, iar sumele solicitate au depăşit 45 de milioane de lei, în condiţiile în care plafonul anului trecut a fost de 32,5 de milioane de lei.

Cu o producţie anuală de circa 22.000 de tone de miere, România se clasează pe locul trei în Europa, acelaşi loc fiind ocupat şi la efectivele de albine, care au atins un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Fonduri Europene

CRISTIAN BUŞOI, SCRISOARE CĂTRE URSULA VON DER LEYEN:"Paşaportul de vaccinare nu trebuie să împiedice libera circulaţie a cetăţenilor"
15 mar. A.P.


Edilii din teritoriu avertizează asupra fraudării fondurilor europene
08 mar. George Marinescu


PROIECT COMUN CNIPMMR-PRIMĂRIA CAPITALEIBucureşti, viitorul hub antreprenorial
04 mar. G.M.


UE cere Ungariei să modifice legislaţia privind achiziţiile publice pentru a împiedica fraudele cu fonduri europene
08 feb. G.U.


Strategia "De la fermă la consumator", o primă dezbatere comună în Parlamentul European
26 ian. A.P.


300 milioane euro, pentru susţinerea centrelor de vaccinare1
21 ian. I.Ghe.


Contractări de aproape 23 miliarde lei pe POCU
15 ian. I.Ghe.


Proiectul Diaspora ReStart a ajuns la final
13 ian. G.M.


AFIR:Fondurile europene pentru achiziţionarea abatoarelor de capacitate mică în zona montană, disponibile până la 31 martie 2021
29 dec. 2020 G.U.


PARLAMENTUL EUROPEAN A APROBATRespectarea statului de drept - criteriu în deblocarea fondurilor europene9
17 dec. 2020 I.Ghe.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.