ASOCIAŢIA CRESCĂTORILOR DE ALBINE:

"Producţia de miere va scădea la jumătate în acest an"

08 dec. 2019 Companii
I.M.
 "Producţia de miere va scădea la jumătate în acest an"

Producţia de miere la nivel naţional va scădea la jumătate în acest an, din cauza ploilor şi a temperaturilor scăzute, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, care apreciază că preţul mierii nu va creşte, pentru că ţara noastră importă multă miere ieftină, care ajunge la 20% din total consum, informează News.ro.

"Din datele pe care le avem de la apicultori până în prezent, producţia de miere din acest an va fi cu 50-55% sub producţia medie anuală. Ea diferă pe regiuni, de exemplu în Moldova producţia a fost mai bună decât în restul ţării, aici scăzând cu aproximativ 40%. Estimăm că producţia de miere la nivel naţional va fi de 15-17.000 tone, faţă de 30.000 tone", a explicat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Domnia sa a adăugat: "De exemplu, rapiţa nu a răsărit, dar nu a fost semănată nici măcar jumătate faţă de anul anterior. Iar la floarea-soarelui a fost secetă. În plus, din cauza temperaturilor scăzute, salcâmul a îngheţat parţial. A plouat, a fost vânt, ce mai, a fost un an calamitat din acest punct de vedere".

Acesta menţionează că, cel mai proabil, apicultorii vor avea nevoie de spriin financiar de la Guvern, ca să poată supravieţui.

"Apicultura s-a dezvoltat până acum din activitate proprie, fără spijin financiar. Din păcate, se pare că acum vom deveni dependenţi de sprijin financiar", a precizat reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.

În ţara noastră, din datele oficiale, rezultă că există peste 1,8 milioane familii de albine. Apicultorii au primit în această toamnă un ajutor de minimis de 37 milioane lei, respectiv 20 de lei pe familia de albine, pentru a recupera din cheltuielile făcute cu hrănirea albinelor, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile.

El cere totodată autorităţilor ca apicultorii să fie feriţi de introducerea de hibrizi de albine, pentru a proteja rasa internă de albine.

Românii nu sunt mari consumatori de miere, spune el. Suntem codaşi în Europa, cu un consum de 550 - 600 grame pe cap de locuitor, pe an.

"Se importă circa 15-20% din consum, care înseamnă 4-5.000 tone de miere. Cel mai mult din Ucraina, China, Argentina, Mexic şi Uniunea Europeană. Atâta timp cât se importă miere mai ieftină, nu cred că va creşte preţul. De exemplu, mierea din Ucraina este la jumătate de preţ. Nu putem concura cu ei. Însă calitatea nu este aceeaşi, mierea românească este mult mai bună, este de calitate", a precizat Fetea.

Acesta cerea totodată ca pe etichetele borcanelor cu miere să fie menţionată ţara exactă de provenienţă.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

DUMITRU NANCU, FNGCIMM:"În primul trimestru din 2021 s-au vândut în Bucureşti 5.000 de locuinţe, prin Noua Casă"
22 apr. M.G.


ARTHUR RĂDULESCU, CEO MERCHANTPRO:"eCommerce-ul devine canalul principal pentru achiziţiile în siguranţă ale românilor"
22 apr. A consemnat Adelina Toader


Alstom, pregătit să furnizeze trenuri cu hidrogen în România
22 apr. M.G.


Vaccinul românesc anti-Covid, în faza de testare pe cobai
22 apr. George Marinescu


Facebook intenţionează să lanseze un stablecoin care va concura cu dolarul
22 apr. Adelina Toader


Airbus îşi va transforma structura europeană în domeniul aerostructurilor
21 apr. G.U.


IULIU STOCKLOSA, VICEPREŞEDINTE CCIB:"Exportul, prioritate pe termen lung"1
21 apr. S.B.


ASBIS Romania prezintă Prestigio Click&Touch 2, o nouă tastatură inteligentă
21 apr. S.B.


STUDIU HORVATH&PARTNERS:Circa 97% dintre proiectele de infrastructură mare din România întârzie din cauza relaţiei deficitare cu autorităţile
21 apr.


ÎN ANUL 2020Tohani România a produs 1 milion de sticle de Fetească Neagră
21 apr. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.