AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITAR-VETERINARĂ:

Pesta porcină africană produce eliminarea a peste 230.000 de porci

13 sep. 2018 Miscellanea
M.F.
Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Pesta porcină africană evoluează în 12 judeţe, în 207 de localităţi, cu un număr total de 898 de focare, fiind înregistrate şi 57 de cazuri la mistreţi, anunţă ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor). În total, au fost eliminaţi peste 230.000 de porci afectaţi de boală.

Potrivit unei informări transmise de (ANSVSA), de la data confirmării prezenţei virusului în România pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare, pesta porcină africană (PPA) evoluează în două zone geografice, Nord-Vest şi Sud-Est. Zona de Sud-Est este de departea cea mai afectată, cu sute de localităţi infectate, în vreme ce în N-V prezenţa virusului a fost confirmată în doar 13 localităţi.

Conform ANSVSA, în 13 august au fost stinse primele focare de pestă porcină africană, diagnosticate la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, iar în 24 august a fost stins un focar în localitatea Sărăuad, toate din judeţul Satu Mare.

"Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei", se arată în document.

Reprezentanţii ANSVSA precizează că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană şi că toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic, mai precizează ANSVSA.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

LIVIU IOLU, MEMBRU ÎN CONSILIUL NAŢIONAL AL PLUS:''Doar 30% dintre bătrâni şi bolnavi sunt vaccinaţi''
12 apr. G.U.


ÎNCEPÂND DE ASTĂZIElevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu vor reîncepe cursurile
12 apr. G.U.


Gheorghiţă spune că din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani3
12 apr. J.P.


CNCAV:O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte în ţară
12 apr. J.P.


Bolnavi scoşi din Spitalul Foişor la miezul nopţii - victime ale dezorganizării şi lipsei de compasiune4
12 apr. Emilia Olescu


SALVAŢI COPIII:Segregarea etnică persistă în şcoli
12 apr. O.D.


VALERIU GHEORGHIŢĂ:''Începând de marţi, vom avea circa 80.000 de persoane vaccinate zilnic''3
11 apr. G.U.


56.988 persoane vaccinate în ultimele 24 de ore în România
11 apr. G.U.


VLAD VOICULESCU:''Mai sunt şase paturi libere la Terapie intensivă în toată ţara''2
11 apr. G.U.


VLAD VOICULESCU:''Discuţiile despre includerea spitalului Foişor în circuitul COVID-19 sunt de un an''2
11 apr. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.