BCR: Sistemul bancar a înregistrat, în martie, un deficit de lichiditate de 2 miliarde lei

09 apr. Bănci-Asigurări
M.G.
BCR: Sistemul bancar a înregistrat, în martie, un deficit de lichiditate de 2 miliarde lei

Sistemul bancar a înregistrat un deficit de lichiditate de 2 miliarde de lei în luna martie, arată analiştii BCR Cercetare într-un raport de analiză. Trecerea pe deficit vine după două luni cu exces de lichiditate în ianuarie şi februarie, singurele luni din ultimele 12 în care poziţia sistemului bancar în raport cu Banca Naţională a României (BNR) a fost de surplus. Deficitul de lichiditate al sistemului bancar faţă de BNR a rămas constant în ultimele două luni din 2020, la circa -0,6 miliarde de lei.

"Sistemul bancar a înregistrat în luna martie un deficit de lichiditate mediu zilnic de -2 miliarde lei în raport cu BNR, de la un excedent de +2,4 miliarde lei în februarie. Banca centrală a reluat achiziţiile de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară în luna martie şi a cumpărat obligaţiuni de 112,7 milioane lei. Presiunea de depreciere a leului parţial atenuată de BNR explică parţial scăderea lichidităţii din piaţă şi creşterea dobânzilor pe termene scurte", arată specialiştii BCR.

Luna martie a reprezentat prima lună din ultimele trei în care BNR a injectat lichiditate prin operaţiunile bilaterale repo. Raportul lunar al băncii naţionale arată că BNR a injectat în piaţă în, în martie, suma de 2,26 miliarde de lei în medie zilnică după ce în decembrie 2020 împrumuturile bilaterale de la BNR scăzuseră la 2,19 miliarde de lei în medie zilnică de la 2,6 miliarde de lei în noiembrie 2020. BNR realizează operaţiunile pentru a asigura lichiditatea necesară finanţării în bune condiţii a sectorului public, firmelor şi populaţiei.

În martie, Ministerul de Finanţe a împrumutat 3 miliarde de lei şi 230 de milioane de euro de pe piaţa internă, sub volumul programat pentru a treia lună din an, în condiţiile unor licitaţii cu cerere mai scăzută din partea băncilor şi randamente în creştere. Împrumuturile sunt contractate pentru finanţarea deficitului bugetar estimat la 80 de miliarde de lei (7,16% din PIB) şi pentru refinanţarea datoriei publice. De notat şi faptul că pe 22 martie a ajuns la scadenţă o obligaţiune a Ministerului de Finanţe de 9,1 miliarde lei.

De asemenea, prin facilitatea permanentă de credit Lombard, pe o zi, pusă la dispoziţie de BNR băncilor care nu găsesc bani în piaţa interbancară şi au deficit la sfârşitul zilei, suma împrumutată în martie a fost de 637,6 milioane de lei, în creştere puternică de la 43,9 milioane de lei în februarie şi 79,4 milioane de lei în ianuarie. Totodată, sumele depuse la BNR de băncile cu exces de fonduri au continuat să scadă în a treia lună din 2021 după maximul ultimelor cel puţin 12 luni din ianuarie, la 908 milioane de lei de la 8,41 miliarde de lei. În februarie, sumele depuse la BNR de bănci au fost de 1,3 miliarde de lei.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

BNR a cumpărat titluri de stat în valoare de 134,7 milioane lei, în aprilie
11 mai. Mihai Gongoroi


PIAŢA VALUTARĂ Euro a scăzut la 4,9259 lei
11 mai. Pandi Julia


PIAŢA MONETARĂDobânda la depozitele overnight a scăzut la 1,14%
11 mai. Pandi Julia


"Relaţia cu CSALB ne-a ajutat să economisim timp, bani, resurse umane şi ne-a readus încrederea pierdută a clienţilor"
11 mai.


ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2021AVBS Credit a intermediat credite bancare în valoare de peste 15 milioane euro
10 mai. G.U.


Euro a scăzut la 4,9259 lei
10 mai. J.P.


ROBOR la 3 luni a stagnat la 1,59%
10 mai. G.U.


"Pandemia a generat un salt uriaş privind adoptarea online-bankingului"1
10 mai. A consemnat Emilia Olescu


PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a depreciat la 4,9262 lei
10 mai. Ana-Gabriela Ungureanu


PIAŢA MONETARĂDobânda la depozitele overnight a scăzut la 1,23%
10 mai. Ana-Gabriela Ungureanu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.