Comerţul cu ridicata a crescut în ianuarie cu 13,5%

16 mar. 2018 Macroeconomie
D.I,
Comerţul cu ridicata a crescut în ianuarie cu 13,5%

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (en gros), un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerţ, a crescut în ianuarie cu 13,5%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritm accelerat faţă de cel din decembrie 2017, arată datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat în decembrie 2017, faţă de decembrie 2016, o creştere cu 6,8%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna ianuarie 2018, comparativ cu luna ianuarie 2017, în termeni nominali, a înregistrat o creştere cu 13,5%. Pe serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, avansul a fost de 10,6%.

Potrivit specialiştilor INS, creşterea s-a datorat în principal comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+22,3%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+20,3%), comerţului cu ridicata nespecializat (+16,4%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+13,7%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+13,3%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+9,5%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+6,1%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,9%).

Totodată, comerţul en gros a scăzut în ianuarie 2018, faţă de decembrie 2017, atât ca serie brută cu 19,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,1%.

Comerţul en gros a crescut anul trecut cu 7,5%, serie brută, faţă de anul anterior, ritm încetinit faţă cel din 2016.

Statisticile publicate astăzi nu includ comerţul dintre firme cu autovehicule şi motociclete.

Comerţul cu ridicata este practicat în special de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari, pe care le revând în cantităţi mai mici altor comercianţi sau clienţi finali.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

ÎN MARTIE 2021Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de CFA Romania a crescut 1
22 apr. S.B.


MACRO NEWSLETTER 22 Aprilie 2021
22 apr.


MIRELA CĂLUGĂREANU, PREŞEDINTELE ANAF: "Măsurile fiscale adoptate în 2020 au ţinut în viaţă sectoarele afectate de pandemie"
22 apr. A.V.


DANIEL DĂIANU:"Consiliul Fiscal estimează un deficit bugetar cash sub 7% din PIB"1
22 apr. Mihai Gongoroi


FLORIN CÎŢU DESPRE DISCUŢIILE DIN COALIŢIE: "Constituţia face distincţie între deciziile politice şi deciziile guvernamentale"
22 apr. G.M.


SPECIALIŞTII AVERTIZEAZă:Risc de criză iminentă în construcţii
21 apr. Mihai Gongoroi


MACRO NEWSLETTER 21 Aprilie 2021
21 apr.


Marea Britanie a înfiinţat un grup de lucru pentru studierea posibilităţii emiterii unei monede digitale
20 apr. M.G.


PRIMA LICITAŢIE DUPĂ ANUNŢUL S&PMinisterul de Finanţe a împrumutat 533 milioane de lei de pe piaţa internă
20 apr. Mihai Gongoroi


MACRO NEWSLETTER 20 Aprilie 2021
20 apr.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.