Comerţul cu ridicata a crescut în ianuarie cu 13,5%

16 mar. 2018 Macroeconomie
D.I,
Comerţul cu ridicata a crescut în ianuarie cu 13,5%

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (en gros), un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerţ, a crescut în ianuarie cu 13,5%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritm accelerat faţă de cel din decembrie 2017, arată datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat în decembrie 2017, faţă de decembrie 2016, o creştere cu 6,8%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna ianuarie 2018, comparativ cu luna ianuarie 2017, în termeni nominali, a înregistrat o creştere cu 13,5%. Pe serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, avansul a fost de 10,6%.

Potrivit specialiştilor INS, creşterea s-a datorat în principal comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+22,3%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+20,3%), comerţului cu ridicata nespecializat (+16,4%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+13,7%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+13,3%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+9,5%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+6,1%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,9%).

Totodată, comerţul en gros a scăzut în ianuarie 2018, faţă de decembrie 2017, atât ca serie brută cu 19,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,1%.

Comerţul en gros a crescut anul trecut cu 7,5%, serie brută, faţă de anul anterior, ritm încetinit faţă cel din 2016.

Statisticile publicate astăzi nu includ comerţul dintre firme cu autovehicule şi motociclete.

Comerţul cu ridicata este practicat în special de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari, pe care le revând în cantităţi mai mici altor comercianţi sau clienţi finali.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

MACRO NEWSLETTER 26 Ianuarie 2021
26 ian.


SPECIALIŞTII ATENŢIONEAZĂ:Redresarea comerţului mondial şi-a atins limita
26 ian. V.R.


Mircea UrsacheISTORICUL PRIVATIZARII IN ROMANIATrecerea la economia de piaţă (3)4
26 ian. Mircea Ursache


Călin RecheaComerţul global şi-a accelerat creşterea în ciuda noilor măsuri de combatere a pandemiei3
26 ian. Călin Rechea


Senatul şi-a adoptat bugetul pe acest an
25 ian. S.B.


APAPR:Pilonul II de pensii private obligatorii a realizat în 2020 un câştig de 6,2%
25 ian. G.U.


CLAUDIU NĂSUI:"Suntem o economie de piaţă puternic îngreunată de foarte mulţi factori care vin mai ales din zona noastră, a politicului"3
25 ian. S.B.


Călin RecheaVa rezista optimismul pieţelor în faţa celor mai mari presiuni inflaţioniste din ultimii 50 de ani?4
25 ian. Călin Rechea


MACRO NEWSLETTER 25 Ianuarie 2021
25 ian.


Economia zonei Euro reintră în teritoriul contracţiei la debutul lui 20211
25 ian. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.