Consultanţă juridică

DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT / INTERVIU CU RĂZVAN HORAŢIU RADU:"Nivelul de coerenţă a legislaţiei lasă mult de dorit"

04 dec. 2020
Rãzvan Horaþiu Radu a fost avocat al Guvernului României la CEDO ºi CJUE ºi adjunct al procurorului general. În prezent, este procuror la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, cadru didactic universitar la Facultatea de Drept a Universitãþii din Iaºi ºi membru al Comitetului European pentru Prevenirea Torturii ºi al Comitetului Consultativ al Procurorilor Europeni.

Reporter: Suntem la 25 de ani de servicii notariale şi avocaţiale moderne. Ce presupune acest lucru?

Răzvan Horaţiu Radu: Vorbim de un sfert de secol care a dus la modernizarea celor două profesii liberale. Au fost elaborate noi baze legale care să fundamenteze atât organizarea şi exercitarea profesiei de avocat cât şi pe cea notarială.

DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT"Piaţa avocaturii este caracterizată, în ultima perioadă, de prudenţă"

04 dec. 2020
Mihai Alin Cãrãbaº

(Interviu cu Mihai Alin Cărăbaş, partener în cadrul Cărăbaş, Lungu - SCA şi fondator Legal Accelerators) 

Reporter: Care este diferenţa între activitatea modernă de avocat şi aceea din urmă cu 25 de ani?

Mihai Alin Cărăbaş: Activitate modernă de avocat înseamnă libertatea de a evolua, de a progresa, după o lungă perioadă de timp în care într-un regim dictatorial acest deziderat a fost anihilat. Activitatea uzuală a avocatului anilor 90 diferă substanţial de cea contemporană, însă principiile după care activitatea "avocatului modern" se ghidează au rămas aceleaşi.

Reporter: Cu ce provocări vă confruntaţi după un sfert de secol de activitate modernă?

DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT"Mersul economiei depinde foarte mult de rezultatul alegerilor"1

04 dec. 2020
Gabriel Biriº

(Interviu cu Gabriel Biriş, CO Managing Partner la Biriş Goran SPARL) 

Reporter: Ce înseamnă activitatea modernă a unui avocat?

Gabriel Biriş: Avocatura modernă este în special despre lucrul în echipe multidisciplinare care pot asigura asistenţă juridică de calitate în tranzacţii sau speţe complexe.

DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT"Lipsa încasărilor, lipsa de lichidităţi, falimentul multor clienţi - probleme tot mai acute"

04 dec. 2020
Dragoº Brezeanu

(Interviu cu Dr. Dragoş Brezeanu, avocat titular la Cabinetul Brezeanu Dragoş Romeo) 

Reporter: Cum caraterizaţi activitatea modernă a unui avocat?

Dragoş Brezeanu: Activitatea modernă a unui avocat după un sfert de veac de la apariţia Legii nr. 51/1995 înseamnă digitalizare, standardizare, mult mai multă consultanţă scrisă, mai puţină reprezentare în instanţă şi discuţii în condiţii de contradictorialitate şi oralitate.

DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT"Nici în perioada de urgenţă serviciile avocaţiale nu au fost suspendate"

04 dec. 2020
Ovidiu Buduºan

(Interviu cu Ovidiu Buduşan, senior partner, Buduşan şi Asociaţii) 

Reporter: Aniversăm 25 de ani de activitate modernă în avocatură. Cum poate fi definită aceasta?

Ovidiu Buduşan: În viziunea mea, modelul avocaturii moderne este acela al avocatului specializat, care deţine o vastă expertiză legală într-un anumit domeniu de practică, la care se adaugă cunoaşterea şi aprecierea celorlalte discipline, care îi permite să abordeze problematica pe care o are de rezolvat în colaborare cu profesionişti din alte discipline.

DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT / ACTIVITATEA JURIDICĂ A AVOCATULUI ÎN PANDEMIEÎntre efervescenţa legislativă, adaptare şi inovare

04 dec. 2020
Dana GRUIA DUFAUT, Avocat Fondator, Cabinet de Avocat GRUIA DUFAUT ºi Cristina BOJICA, Avocat Asociat, Cabinet de Avocat GRUIA DUFAUT

Profesia de avocat nu s-a mai confruntat de mult cu asemenea modificări simultane şi esenţiale, precum cele generate de consecinţele inerente pandemiei de coronavirus, în principal de ordin sanitar, economic, social, dar şi legislativ. Fără îndoială, de-a lungul timpului, alături de societate şi umanitate în ansamblul variabilelor sale, profesia de avocat a traversat numeroase perioade dificile, s-a confruntat cu crize politice, economice majore şi de justiţie, a cunoscut revoluţii tehnologice.

DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT"Când avocaţii declară că nu au încredere în viitor nu este o veste bună"

04 dec. 2020
Gheorghe Piperea

(Interviu cu avocatul Gheorghe Piperea, fondatorul SCA Piperea şi Asociaţii) 

Reporter: A fost afectată casa de avocatură pe care o reprezentaţi de criza sanitară prin care trecem?

Gheorghe Piperea: În cazul nos­tru, din fericire, nu au fost probleme de reducere a volumului de activitate, dat fiind specificul domeniilor în care suntem specializaţi.

DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT / INTERVIU CU AVOCATUL ALEXANDRA IANUL (FOSTĂ BURADA):"Directivele europene au corectat conţinutul contractelor de credit"1

04 dec. 2020
Alexandra Ianul

Reporter: Cum trec casele de avocatură prin perioada de criză?

Alexandra Ianul: Răspunsul la această întrebare diferă în funcţie de aria de practică a fiecărei case de avocatură, însă per ansamblu nu putem nega că şi domeniul nostru de activitate a fost afectat de criza produsă de pandemie, fiind o adevărată provocare pentru manageri să se adapteze noilor condiţii şi cerinţe din piaţă.

DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT / NICOLETA MUNTEANU, PARTENER EURO INSOL:"Ne aflăm în plin proces de trecere spre o nouă formă de civilizaţie"

04 dec. 2020
Nicoleta Munteanu

Reporter: Anul acesta se împlineşte un sfert de secol de activitate modernă în domeniul avocaturii. Ce înseamnă mai exact activitate modernă a unui avocat?

Nicoleta Munteanu: Dacă ne raportăm, pe de o parte, la evoluţia domeniilor economice, care au diversificat litigiile şi natura acestora, iar pe de altă parte, la viteza de inovare a tehnologiilor, care au condus la transformarea modelelor de business existente, forţând organizaţiile atât din mediul public, cât şi cele din mediul privat să se adapteze noilor tehnologii, aş spune că activitatea modernă a unui avocat înseamnă adaptabilitate, creativitate şi inovare a practicii judiciare.

DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT"Principala noastră preocupare - identificarea soluţiilor pentru digitalizarea profesiei de notar public"2

04 dec. 2020
Viorel Mãnescu

(Interviu cu Dumitru Viorel Mănescu, Preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România) 

Reporter: Suntem la 25 de ani de activitate notarială modernă. Ce în­seamnă acest sfert de secol pentru domeniul în care activaţi şi ce presupune mai exact activitatea modernă a unui notar?

Viorel Mănescu: În primul rând doresc să vă felicit pentru iniţiativa de a dedica un întreg supliment al ziarului dumneavoastră activităţii de Drept, toate acestea în contextul aniversării a 25 de ani de activitate modernă atât în domeniul notarial, cât şi în cel avocaţial.

DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT"Stabilitatea profesiei de avocat - principalul câştig al ultimului sfert de secol"

04 dec. 2020
Traian Briciu

(Interviu cu avocatul Traian Briciu, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România) 

"Fără avocaţi nu se poate înfăptui justiţia"

"Insolvenţele, litigiile de dreptul familiei sau procesele legate de legislaţia aferentă crizei Covid 19 cresc ca pondere în activitatea juridică"

Reporter: Prin ce se deosebeşte avocatura modernă, din ultimii 25 de ani, de cea practicată înaintea ultimului sfert de secol?

DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT"Este fără îndoială un eşec faptul că nu a fost soluţionat încă dosarul Revoluţiei"9

04 dec. 2020 A consemnat George Marinescu
"Este fãrã îndoialã un eºec faptul cã nu a fost soluþionat încã dosarul Revoluþiei"

(Interviu cu Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu) 

Reporter: Care sunt plusurile şi minusurile Justiţiei noastre, la 31 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989?

DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPTUn sfert de veac de evoluţie pe calea justeţei

04 dec. 2020 Dan Nicolaie
Un sfert de veac de evoluþie pe calea justeþei

Există domenii de activitate pe care le putem ignora multă vreme, dar de care ne lovim în cele mai importante ocazii. Respectarea şi aplicarea legii fac ca o societate să progreseze, iar membrii ei să se bucure de bunăstare.

Conceptul corporatist de "ameninţare" existenţială (III)1
23 nov. 2020 Gheorghe Piperea

Conceptul corporatist de "ameninţare" existenţială (II)4
19 nov. 2020 Gheorghe Piperea

Conceptul corporatist de "ameninţare" existenţială (I)5
18 nov. 2020 Gheorghe Piperea

Îmbogăţirea fără just temei7
11 nov. 2020 Gheorghe Piperea

VODAFONE BUSINESS:"87% dintre companii declară că IoT este esenţial pentru succesul lor"
01 oct. 2020 A.P.

Efectele Covid-19 asupra contractului de leasing
06 mai. 2020 SCA PIPEREA ŞI ASOCIAŢII

SUSPENDAREA ŞI ÎNCETAREA CONTRACTELOR INDIVIDUALE DE MUNCĂ ÎN CONTEXTUL CRIZEI COVID-19Reflecţii Juridice, posibile soluţii practice10
27 mar. 2020 Lucian Tufler

FORUMUL JUDECĂTORILOR DIN ROMÂNIA:Mai mult de jumătate dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie7
11 dec. 2019 A.I.G.

DELOITTE ROMÂNIA DESPRE PROIECTUL DE IMPOZITARE A PROFITULUI COMPANIILOR ACELUIAŞI GRUP: "Sunt necesare clarificări exprese în privinţa consolidării fiscale"
10 sep. 2019

LEGISLAŢIEPrincipalii paşi pentru înfiinţarea unui ONG1
23 ian. 2019 MIHAELA ISPAS-PETRESCU, SENIOR ASSOCIATE PELIFILIP ŞI CODRINA SIMIONESCU, ASSOCIATE PELIFILIP

LEGISLAŢIEImpactul GDPR în serviciile de sănătate
19 dec. 2018 Vlad Irimia, Senior Associate Voicu&Filipescu

GHEORGHE PIPEREA:"Scopul Legii Dării în plată - pervertit de nenumărate excepţii de neconstituţionalitate"
20 nov. 2018 Emilia Olescu

CONSULTANŢĂ"Achiziţia unui business aduce riscul neprevăzutului, dar şi farmecul începuturilor de drum"1
31 oct. 2018

LEGISLAŢIETrecerea sectorului de gaze de la un regim reglementat la concurenţă nu este un proces facil1
24 oct. 2018

PELIFILIP, DESPRE NOILE MODIFICĂRI PE LEGEA INSOLVENŢEI:Neonorarea cererilor de plată a creanţelor curente, posibil să ducă debitoarea în faliment2
11 oct. 2018 RĂZVAN IONESCU, senior associate PeliFilip şi LOREDANA CRISTEA, associate PeliFilip

Contractul de credit, un renumit contract nenumit3
04 oct. 2018 Gheorghe Piperea

LEGISLAŢIEO reglementare problematică: Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
31 aug. 2018 CAMELIA IANŢUC, ASSOCIATE PELIFILIP

Home
m.bursa.ro
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.