DNA-ul pădurilor, pe ordinea de zi a deputaţilor

28 apr. 2020 Politică
I.GHE.
DNA-ul pădurilor, pe ordinea de zi a deputaţilor

Proiectul USR privind înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, aşa-numitul DNA pentru păduri, ar putea intra pe ordinea de zi a şedinţei de plen, de mâine, a Camerei Deputaţilor, a anunţat Dan Barna, preşedintele respectivei formaţiuni politice.

Dan Barna a precizat: "Am propus şi, din fericire, s-a acceptat de către Comitetul liderilor introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu. Am argumentat că este momentul acum să nu ne mai bazăm doar pe măsuri punctuale şi marginale pentru salvarea doar a câtorva buşteni care nu mai pleacă în Arabia, ci chiar să luăm o măsură concretă prin care să arătăm politic, nu doar la televizor, că România îşi pune pădurile pe primul loc, ca prioritate. (...) Sperăm că miercuri sau cel mai târziu săptămâna viitoare să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor şi să avem într-adevăr o Direcţie de Investigaţie a Infracţiunilor de Mediu, să avem procurori, să avem poliţişti specializaţi în ceea ce cu toţi ştim că se întâmplă în România: furtul pădurilor".

Liderul USR a declarat că proiectul de act normativ reprezintă o diferenţă majoră faţă de modul în care Guvernul, statul în ansamblu, tratează protecţia pădurilor şi salvarea acestora.

Amintim că, în 10 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ iniţiativa legislativă depusă în Parlament luna trecută de către USR pentru înfiinţarea acestei direcţii, ccare ar urma să ancheteze tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale şi traficul de deşeuri şi nerespectarea normelor anti-poluare. Potrivit unui comunicat de presă transmis de CSM, decizia a fost luată cu 10 voturi "pentru avizare negativă" şi 8 voturi pentru "avizare favorabila¢ cu observat¸ii".

Proiectul a fost depus în 9 martie la Parlament de către senatorii şi deputaţii USR şi potrivit iniţiativei legislative, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu ar urma să funcţioneze în cadrul Parchetului General şi să fie condusă de un procuror-şef, numit de preşedintele României la propunerea ministrului Justiţiei cu avizul CSM. Noua direcţie ar urma să fie deservită de 295 de procurori, 40 de specialişti, 270 angajaţi ca personalul auxiliar de specialitate, economic şi administrativ, 40 de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, la care se vor adăuga încă 290 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară ce urmează a fi desemnaţi în următorii 5 ani (câte 50 pe an).

DIIM va ancheta tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale şi traficul de deşeuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

PROIECT DE LEGESancţiuni mai aspre, în stare de alertă, pentru operatorii economici
16 apr. I.GHE.


FLORIN CÎŢU DESPRE DEMITEREA LUI VOICULESCU: "Nu am făcut decât să-mi exercit atribuţiile constituţionale"
16 apr. G.M.


Beneficiile naturii la muzeu
16 apr. O.D.


TURCAN:"Ministerele au 30 de zile să transmită propunerile privind politica de salarizare în sistemul public"1
15 apr. J.P.


PROIECT USR PLUS:Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 pot beneficia, la cerere, de o zi liberă6
15 apr. J.P.


CIOLOŞ:"Cîţu nu a reuşit să explice motivele reale pentru revocarea lui Voiculescu"10
15 apr. J.P.


Guvernul a aprobat acordarea a încă 132.000 de doze vaccin împotriva COVID-19 pentru Republica Moldova
15 apr. J.P.


MARIUS BUDĂI:"În România se moare, iar bărbaţii de stat îşi dau cu trotinetele în cap!"1
15 apr. J.P.


Guvernul a aprobat modificările la Legea 55 privind suspendarea activităţii operatorilor economici care nu respectă regulile anti-COVID
15 apr. J.P.


Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă pentru programul de restructurare al CEO
15 apr. J.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.