DUMITRU CHISĂLIŢĂ, PREŞEDINTE ASOCIAŢIA ENERGIA INTELIGENTĂ:

"Proiectul legii consumatorului vulnerabil se limitează la cum să dea bani unor oameni"

01 mar. Companii
M.G.
Dumitru Chisăliţă: "Vreau să atrag atenţia că în 10 ani de zile, dacă noi nu venim cu nişte planuri concrete privind sărăcia energetică, numărul acestor consumatori va creşte semnificativ iar în 2050, din calculele noastre, jumătate din populaţia României va fi în sărăcie energetică acută, coroborând cu îmbătrânirea accentuată pe care o avem şi nivelul pensiilor care sunt previzionate să le preluăm".
Dumitru Chisăliţă: "Vreau să atrag atenţia că în 10 ani de zile, dacă noi nu venim cu nişte planuri concrete privind sărăcia energetică, numărul acestor consumatori va creşte semnificativ iar în 2050, din calculele noastre, jumătate din populaţia României va fi în sărăcie energetică acută, coroborând cu îmbătrânirea accentuată pe care o avem şi nivelul pensiilor care sunt previzionate să le preluăm".

Este trist faptul că după 10 ani de discuţii pe tema legii consumatorului vulnerabil autorităţile îşi propun doar să acorde nişte bani şi nu să combată sărăcia energetică, a declarat, vineri, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), în cadrul unei conferinţe organizate de publicaţia dcnews.ro. Chisăliţă a afirmat că dacă nu se iau măsuri, până în 2050 jumătate din populaţia ţării va trăi în sărăcie energetică acută.

Acesta a declarat: "În momentul de faţă sunt aruncate în piaţă mai multe cifre vizavi de consumatorul vulnerabil. Se vorbeşte despre 1,2 milioane, de 4,5 milioane de consumatori vulnerabili pe energie electrică... Din păcate nu avem o astfel de cifră certă, dar ceea ce pot să spun cu siguranţă este că proiectul de lege (aflat în dezbatere publică), aşa cum este el gândit, este limitativ. El se reduce la cum să dăm nişte bani unor oameni. Este o chestiune bine-venită, dar nu-şi propune elementul fundamental: reducerea sărăciei energetice. Ceea ce ne interesează pe noi este să fim mai puţin săraci energetic. Asta înseamnă un cu totul şi cu totul alt concept. Mie mi se pare trist că după 10 ani de discuţii pe această lege am reuşit să venim doar cu acest aspect de a da nişte bani unor consumatori care au în momentul de faţă nişte probleme în privinţa plăţii facturilor şi nu ne propunem să reducem sărăcia energetică. Vreau să atrag atenţia că în 10 ani de zile, dacă noi nu venim cu nişte planuri concrete privind sărăcia energetică, numărul acestor consumatori va creşte semnificativ iar în 2050, din calculele noastre, jumătate din populaţia României va fi în sărăcie energetică acută, coroborând cu îmbătrânirea accentuată pe care o avem şi nivelul pensiilor care sunt previzionate să le preluăm".

Acesta s-a referit şi la liberalizarea pieţei de energie electrică pentru consumatorii casnici şi a spus că încă persistă foarte multe mesaje înşelătoare în piaţă. Chisăliţă a spus că s-a dorit să se realizeze o liberalizare "fără consumator".

"Societatea civilă, diversele asociaţii care au luat pulsul societăţii civile, presa, a înţeles că nu este bine să se facă o liberalizare fără consumator, aşa cum se dorea defapt. Liberalizăm, dar consumatorul să fie doar cel care achită factura. (...) Sunt încă foarte multe mesaje înşelătoare ca să nu le spun altfel. Se disuctă în continuare despre perioada de tranziţie, amânare, prelungire, că nu au fost trecuţi consumatorii în piaţa serviciului universal (afirmaţie făcută de vicepreşedintele ANRE Zoltan Nagy-Bege - n.r.), că mai avem şase luni la dispoziţie... Aceste elemente sunt manipulatori. La 1 ianuarie 2021 piaţa a fost liberalizată, aceasta este o certitudine. Celelalte aspecte nu fac decât să manipuleze şi să-i determine pe consumatori să nu reacţioneze la ceea ce ar fi normalitatea unei pieţe liberalizate. Un alt aspect important puternic vehiculat este legat de ce înseamnă preţul corect. Este un preţ care poate să se stabilească doar în situaţia în care avem de-a face cu un consumator care să fie corect informat şi să nu fie supus niciunei fel de presiuni, nici manipulatorii nici din partea unui furnizor sau unui element de reglementare. (...) S-au vehiculat două informaţii false. Faptul că preţul de serviciu universal exista şi înainte de 1 ianuarie. Înainte de 1 ianuarie piaţa era reglementată şi exista o piaţă concurenţială şi doar pentru situaţii excepţionale apărea acest furnizor de ultimă instanţă. Un alt element vehiculat neconform este legat de nişte sondaje apărute imediat după 1 ianuarie care spuneau că 80% dintre consumatori sunt informaţi. Dincolo dintre informare şi a fi în cunoştinţă de cauză apare şi o problemă a îndoielii acestor rapoarte care nu au avut o persoană fizică sau juridică care să le fi comandat. Ele au apărut peste noapte cumva ca să spele ceea ce a apărut la 1 ianuarie", a spus Dumitru Chisăliţă.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

ASBIS Romania prezintă Prestigio Click&Touch 2, o nouă tastatură inteligentă
21 apr. S.B.


STUDIU HORVATH&PARTNERS:Circa 97% dintre proiectele de infrastructură mare din România întârzie din cauza relaţiei deficitare cu autorităţile
21 apr.


ÎN ANUL 2020Tohani România a produs 1 milion de sticle de Fetească Neagră
21 apr. S.B.


OPINIIDigitalizarea ANAF, esenţială pentru protejarea contribuabililor şi pentru reducerea presiunii pe bugetul de stat
21 apr.


Daily Mail a dat în judecată Google pentru publicitatea online
21 apr. S.B.


Apple a anunţat o gamă de computere iMac slim cu procesor propriu
21 apr. S.B.


CDA CONFORT STEEL a cerut insolvenţa societăţii STEEL STANDARD
21 apr. J.P.


A & G COMUNICATION PREST şi-a cerut insolvenţa
21 apr. J.P.


Producătorul de smartphone-uri vivo îşi face loc pe piaţa din România
21 apr.


Vaccinarea angajaţilor - condiţie pentru reluarea activităţii HoReCa la parametrii optimi2
21 apr. G.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.