Ecologia, importantă şi pentru economie şi pentru educaţie 1

14 dec. 2020 Companii
O.D.
Ecologia, importantă şi pentru economie şi pentru educaţie

Interesul pentru ecologie a crescut în mod constant în ultimele decenii. Se fac analize, se realizează proiecte, se iau măsuri. Comisia Europeană a primit sarcina de a veni până în iunie cu o propunere legală pentru un standard oficial al UE privind obligaţiunile verzi, au anunţat liderii blocului comunitar, după summitul european desfăşurat timp de două zile la Bruxelles, săptămâna trecută. Sprijinite de creşterea interesului investitorilor, piaţa obligaţiunilor verzi s-a extins rapid în ultimii ani, fiind vândute anul trecut obligaţiuni verzi de aproximativ 250 miliarde de dolari sau 3,5% din emisiunile globale de bonduri. În iunie, Comisia Europeană a lansat o consultare specifică privind instituirea unui standard al UE privind obligaţiunile verzi (EU-GBS). Obligaţiunile verzi au devenit din ce în ce mai populare, deoarece investitorii caută modalităţi de a contribui la finanţarea tranziţiei către o economie durabilă din punct de vedere ecologic. Ca atare, ele vor avea un rol esenţial în realizarea obiectivelor Pactului Verde European (Green Deal), apreciază Executivul comunitar. Obligaţiunile verzi vor juca un rol şi mai important în deblocarea potenţialului sectorului privat de a aborda schimbările climatice şi de a încuraja o redresare economică durabilă după pandemie. Având în vedere că moneda euro este deja principala monedă utilizată pentru emiterea de obligaţiuni verzi la nivel mondial, un standard oficial al UE privind obligaţiunile verzi ar putea, de asemenea, să definitiveze rolul internaţional al monedei euro şi să contribuie la consolidarea rolului UE ca centru mondial pentru finanţarea verde, susţine Comisia Europeană. Până în prezent, nu există un standard uniform în UE. Grupul de experţi tehnici pentru finanţele durabile al Comisiei (TEG) a fost însărcinat cu pregătirea unui raport referitor la un standard al UE privind obligaţiunile verzi. TEG a publicat primul său raport în iunie 2019, care cuprinde 10 recomandări pentru stabilirea unui astfel de standard, care ar urma să se bazeze pe "taxonomia" UE - un sistem de clasificare pentru investiţii durabile folosit la nivelul UE.

Universitatea de Vest din Timişoara adoptă infrastructura "ecologică", conform celui mai recent GreenMetric World University Ranking. În această ediţie, GreenMetric a inclus 912 universităţi din 84 de ţări, numărul acestora crescând faţă de anul 2019 (când a inclus 780 universităţi). În conturarea clasificării au fost analizate atât informaţiile raportate de universităţi, cât şi alte studii şi cercetări independente realizate pentru GreenMetric. Chestionarul de autoevaluare a universităţilor este structurat pe 6 categorii de indicatori de performanţă: aşezare şi infrastructură (15%), energie şi schimbări climatice (21%), managementul deşeurilor (18%), utilizarea apei (10%), transport (18%) şi educaţie(18%). Despre această dimensiune ecologică în dinamica universitară, Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, subliniază: "Aşa cum Europa şi întreaga lume se îndreaptă spre o conduită marcată de paradigma dezvoltării ecologice, şi Universitatea de Vest din Timişoara îşi setează condiţiile creşterii în acord cu respectarea cerinţelor ecologice. Avem un program avansat de cultură ecologică numit "Săptămâna verde", destinat şi studenţilor şi cadrelor universitare, în care lansăm în fiecare an proiectele de ecologie cele mai interesante şi abiţioase. Prezenţa UVT în GreenMetric World University Ranking este o confirmare firească a orientării noastre spre adoptarea infrastructurii "ecologice", care devine tot mai importantă în marile comunităţi urbane". Clasificarea UI GreenMetric World University Ranking, lansată în 2010, reprezintă o iniţiativă a Universitas Indonezia, care a constatat necesitatea unui sistem de clasificare a universităţilor cu privire la angajamentul faţă de abordarea problemelor de sustenabilitate a mediului. Scopul GreenMetric este evaluarea eforturilor universităţilor în ceea ce priveşte managementul resurselor şi dezvoltarea durabilă a campusului universitar. Astfel de activităţi de clasificare vor asigura acordarea unei atenţii mai mari dezvoltării durabile a mediului, precum şi problemelor economice şi sociale legate de durabilitate şi, astfel, structurile de conducere ale universităţilor vor fi susţinute mai mult în eforturile lor de implementare a politicilor eco-friendly. În acest top mondial, alături de Universitatea de Vest din Timişoara se regăseşte şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, membră alături de UVT a Consorţiului Universitaria.


Opinia cititorului: 1
1.   Ecologia e importanta
mesaj trimis de Cristian în data de 14.12.2020, 12:52

Ecologia e importanta dar nu trebuie sa fie in niciun caz un pretext pentru instalarea unui guvern mondial, totalitar. Fiecare om trebuie incurajat sa faca ecologie in propria sa ograda si interactiunile sale cu mediul, in rest trebuie pusa presiune pe corporatii sa-si asume obiective ecologice clare din profiturile lor.

La fel guvenele, trebuie sa scoata banul gros pentru obiective ecologice, sa lase vorba goala pentru mai tarziu  

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

IULIU STOCKLOSA, VICEPREŞEDINTE CCIB:"Exportul, prioritate pe termen lung"
21 apr. S.B.


ASBIS Romania prezintă Prestigio Click&Touch 2, o nouă tastatură inteligentă
21 apr. S.B.


STUDIU HORVATH&PARTNERS:Circa 97% dintre proiectele de infrastructură mare din România întârzie din cauza relaţiei deficitare cu autorităţile
21 apr.


ÎN ANUL 2020Tohani România a produs 1 milion de sticle de Fetească Neagră
21 apr. S.B.


OPINIIDigitalizarea ANAF, esenţială pentru protejarea contribuabililor şi pentru reducerea presiunii pe bugetul de stat
21 apr.


Daily Mail a dat în judecată Google pentru publicitatea online
21 apr. S.B.


Apple a anunţat o gamă de computere iMac slim cu procesor propriu
21 apr. S.B.


CDA CONFORT STEEL a cerut insolvenţa societăţii STEEL STANDARD
21 apr. J.P.


A & G COMUNICATION PREST şi-a cerut insolvenţa
21 apr. J.P.


Producătorul de smartphone-uri vivo îşi face loc pe piaţa din România
21 apr.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.