Educaţia de tip Auschwitz, tolerată de un sistem bolnav 1

05 iun. 2014 Omul sf(M)inteste locul
D.N.

Cazul copiilor maltrataţi de îngrijitoare la o grădiniţă din Constanţa a stârnit valuri de indignare. Sunt voci care cer pedepse exemplare pentru angajatele grădiniţei care au călcat în picioare atât codul de conduită profesională cât şi minima compasiune umană. Dincolo de cazul particular de la care s-a pornit, marea problemă o reprezintă sistemul care permite apariţia unor astfel de anomalii, fiind impardonabil faptul că astfel de persoane ajung să dispună după cum vor de copii fără nicio apărare. Faptul că reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa au declarat că grădiniţa respectivă, care este privată, nu are autorizaţie de funcţionare şi nici acreditare, nu face decât să ridice şi mai multe semne de întrebare. Dacă lucrurile stau aşa, de ce nicio autoritate a statului nu s-a autosesizat, mai ales că respectiva grădiniţă era foarte cunoscută în oraş? Câte astfel de instituţii care lucrează cu copii şi care nu au autorizaţii de funcţionare şi nici acreditări mai există în întreaga ţară?

Amănuntele legate de felul cum erau trataţi copiii aflaţi în Centrul de dezvoltare şi educaţie "Micul Regat" din Constanţa, reuşesc să creeze un tablou de groază. Avocatul Ştefan Roman, cel care îi reprezintă pe părinţii copiilor abuzaţi, a prezentat câteva din "tehnicile" de lucru ale îngrijitoarelor care ar fi putut face carieră în lagărul de exterminare de la Auschwitz: "Grădiniţa era prevăzută cu un sistem de supraveghere care în mod normal era pornit în fiecare zi până la orele prânzului. În perioada normală de filmare totul era în regulă, dar în două zile, la sfârşitul anului trecut, sistemul a fost uitat pornit după ora 12.00, iar în acel timp au fost filmate imaginile care au apărut în presă. (...) Imaginile erau accesibile, conform contractului. Părinţii aveau dreptul să vadă imaginile, iar în contract se stipula faptul că se filmează până la ora 12.00. Părinţii puteau să intre on-line să vadă imaginile. Şi au ajuns în posesia imaginilor absolut întâmplător. Sunt 60 de copii la acea grădiniţă şi un singur părinte a văzut întâmplător aceste imagini. Toate imaginile pe care le vedeţi sunt filmate în numai două zile, deci vă puteţi imagina ce se întâmpla în fiecare zi. Părinţii au văzut că micuţii veneau acasă plini de vânătăi, iar când întrebau ce s-a întâmplat li se spunea ba că s-au ciocnit între ei, ba că s-au lovit de vreun obiect. Unii dintre ei veneau acasă mirosind a cafea. Li s-a spus că au mâncat bomboane. Niciodată nu şi-au putut închipui că ei primeau cafea la grădiniţă. (...) Primeau vin înainte de culcare, ca să adoarmă, iar când se trezeau primeau cafea. Acest lucru reiese clar din înregistrările audio care s-au făcut: două angajate vorbeau între ele dacă au servit vinul copiilor".

O altă chestiune gravă o reprezintă faptul că dosarul este deschis de aproape jumătate de an, dar a fost întârziat de schimbările apărute în Codul Penal şi cel de Procedură Penală. Abia acum se va cere extinderea cercetărilor şi faţă de alte persoane, inclusiv faţă de persoana juridică "Micul Regat", instituţia care şi-a asumat îngrijirea copiilor. Trebuie ţinut seama şi de faptul că reprezentanţii grădiniţei au şters imaginile de pe suportul magnetic pe care erau stocate, la scurt timp după deschiderea dosarului, şi că au încercat să îi discrediteze pe părinţii care au descoperit incidentele. Tot mai mulţi părinţi vor să devină parte în dosar, dar există şi familii direct implicate care pur şi simplu refuză să creadă că micuţii au fost abuzaţi. Somnul naţiunii naşte situaţii monstruoase!

Opinia cititorului: 1
1.   Nu era gradinita...
mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 05.06.2014, 09:32

Deci, daca institutia respectiva nu avea nici autorizatie de functionare si nici acreditare ca gradinita inseamna ca nu era gradinita. Oare Inspectoratul Scolar Judetean Contanta stia de aceasta institutie? Daca stia si n-a dat autorizare de functionare si/sau acreditare, atunci inseamna ca a anuntat autoritatile pentru ca institutia functiona ilegal? Daca nu a facut asta, inseamna ca sunt tot asa de vinovati ca si respectivele persoane care au fost filmate, actionarul societatii comerciale respective, etc. Dar si mai vinovati sunt parintii. Oare ei stiau sau nu stiau ca gradinita nu are autorizatie si acreditare? Daca nu stiau, de ce nu s-au interesat? Asta inseamna neglijenta, aceeasi ca in cazul in care nu si-ar fi supravegheat copilul. Daca stiau si au platit serviciile, inseamna ca si-au asumat riscul acestor lucruri. Au facut-o cumva intentionat? Neintentionat? Foarte ciudate toate. Dar politia o fi fost instiintata de cineva ca gradinita functioneaza ilegal? Au luat vreo masura? Exista vreun raport privind ilegalitatile astea pe undeva? Daca nu, inseamna ca functionarii responsabili care lucreaza in ISJC sau la alte institutii responsabile trebuie sa fie penalizati cumva. Oare gradinita functiona demult? Neprimirea autorizatiei si acreditarii avea anumite cauze? Le primise in trecut? Acestea sunt intrebarile la care ar trebui jurnalistii sa gaseasca raspunsuri, nu sa dea stirea pentru a ne oripila si pentru a atrage atentia.

Articole din aceeaşi secţiune

Omul sf(M)inteste locul

Dan NicolaieOMUL SF(M)INTEŞTE LOCULM-am înţepat, din nou21
02 apr. Dan Nicolaie


Dan NicolaieMasca ministrului şi greşelile beţivului2
01 apr. Dan Nicolaie


OMUL S(F)MINTEŞTE LOCULProstie în formă continuată30
29 mar. Cristian Dogaru


Dacă se blochează aplicaţia, cum ne plătim rata la bancă?3
12 mar. Emilia Olescu


Dan NicolaieAlo, domnu" "robot", mă doare sufletul7
11 mar. Dan Nicolaie


Dan NicolaieOMUL SF(M)INTEŞTE LOCULI-a rămas lumea mică12
08 ian. Dan Nicolaie


OMUL S(F)MINTEŞTE LOCULMânaţi, măi!11
29 dec. 2020 Dan Nicolaie


Frigul19
15 dec. 2020 Dan Nicolaie


Rasismul explicat de un bunic nepotului său61
11 dec. 2020 Dan Nicolaie


Dan NicolaiePe Victor cine îl apără?13
27 nov. 2020 Dan Nicolaie

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.