Electric Up, un prim pas în implementarea Green Deal

01 sep. Companii
I.Ghe.
Electric Up, un prim pas în implementarea Green Deal

Întreprinderile mici şi mijlocii şi companiile din domeniul HoReCa vor fi finanţate pentru instalarea sis­temelor de panouri fotovoltaice de producere a energiei electrice şi a staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, prin Programul de finanţare "Electric Up", conform unei ordonanţe de urgenţă aprobată, ieri, de Cabinetul Orban.

Suma necesară implementării Programului "Electric Up" este de 476 milioane lei în primul ciclu de finanţare. Modificarea sumei necesare implementării programului într-un nou ciclu de finanţare se aprobă prin ordin al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în limita a 6%, conform prevederilor din Ordonanţa de urgenţă nr.134/2020.

Programul "Electric Up" privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice alocă fonduri în acest scop, pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp - 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Naţional. În privinţa staţiilor de reîncărcare, este vorba despre staţiile de 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic.

Prin Programul de finanţare "Electric Up" se acordă un ajutor de minimis beneficiarilor întreprinderi mici şi mijlocii în sensul Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi beneficiari reprezentanţi ai domeniului HoReCa, persoane juridice române, care au înscrise ca activitate principală sau secundară, conform codurilor CAEN, una din activităţile corespunzătoare domeniului, în sumă maximă de 100.000 euro/beneficiar, reprezentând maxim 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.

În cadrul programului, solicitantul depune o cerere de finanţare pentru un singur proiect, în fiecare ciclu de finanţare.

Sumele necesare implementării Programului "Electric Up" se asigură anual de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

În procesul de implementare a programului, se utilizează mecanismul decontării cererilor de plată, stabilit prin intermediul schemei de ajutor de minimis. Pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 50% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate în condiţiile stabilite prin schema de ajutor de minimis.

În cazul în care se constată că beneficiarii nu au respectat criteriile de eligibilitate şi angajamentele prevăzute în ghidurile de finanţare, au făcut declaraţii incomplete sau neconforme cu realitatea pentru a obţine ajutorul de minimis sau au schimbat destinaţia acestuia ori se constată că nu au respectat obligaţiile prevăzute în contractul de finanţare, se recuperează total ajutorul de minimis acordat.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢIITehnologia 5G va aduce numeroase beneficii în sectorul medical, printre care consultaţii la distanţă şi intervenţii chirurgicale cu roboţi
30 oct.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / VALENTINA BAICUIANU, APMGR:"Pandemia a evidenţiat lipsa din piaţă a mii de medicamente generice, cu preţ accesibil"
30 oct.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /SORIN MINEA, CEO ANGST RO:"Aş dori să se discute despre un program comun industrie alimentară-agricultură"
30 oct. Emilia Olescu


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /SORIN VASILESCU, DIRECTOR ANIF:"Avem nevoie de o strategie ca să finanţăm irigaţiile, desecările şi combaterea eroziunii solului"
30 oct. V.R.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /IONEL ARION, PREŞEDINTELE FEDERAŢIEI NAŢIONALE PRO AGRO:"Ne confruntăm cu o disoluţie a autorităţii statului, dar şi cu o ambiguitate legislativă"
30 oct. A.T.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /ADRIAN PINTEA, DIRECTOR GENERAL APIA:"APIA a virat 994 de milioane de euro, pentru 75% din fermieri"
30 oct. A.T.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / ADELA COJAN, PREŞEDINTE CNAS:"Niciun sistem de sănătate din lume nu beneficiază de fonduri suficiente, însă România are cel mai mic buget din UE"
30 oct.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /MARIUS GAVREA, ING BANK:"Factorii externi impun şi digitalizarea fermelor"
30 oct. E.O.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /DACIAN BADEA, PREŞEDINTE CA, FERMELE ECOLOGICE SILVANIA: "Accesul la piaţă este foarte dificil pentru business-urile integrate"
30 oct. G.M.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /BOGDAN DUMITRESCU, BJD REINSURANCE CONSULTING:"Asigurările parametrice acoperă riscurile agricole la costuri reduse"
30 oct. V.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.