EPIDEMIOLOGUL OCTAVIAN JURMA:

"Este recomandabil să cumpărăm produsele de panificaţie preambalate"

16 dec. 2020 Miscellanea
Julia Pandi
 "Este recomandabil să cumpărăm produsele de panificaţie preambalate"

Octavian Jurma: "Cel mai sigur este ca pâinea să fie ambalată direct de pe bandă prin mijloace mecanice"

Octavian Jurma: "Cel mai sigur este ca pâinea să fie ambalată direct de pe bandă prin mijloace mecanice"

Orice produs poate fi o sursă de infectare cu noul coronavirus dacă regulile elementare de igienă nu sunt respectate, dar mai ales pâinea, care, prin natura ei, este un produs ce se consumă cu tot cu coajă, este de părere Octavian Jurma, medic şi cercetător în Timişoara. În opinia domniei sale, trebuie să fim atenţi dacă vedem produse de panificaţie expuse la liber într-un spaţiu în care lumea se plimbă şi pune mâna pe ele şi să alegem să cumpărăm produsele preambalate.

Octavian Jurma ne-a declarat: "Orice produs poate fi o sursă de infectare dacă nu îl mânuim cum trebuie, dar mai ales pâinea, care prin natura ei, este un produs ce se consumă cu tot cu coajă. Dacă pâinea este cumpărată din brutării în care angajaţii ambalează produsul înainte să pună mâna consumatorii pe el, riscul nu este atât de mare, dar în mod evident cel mai sigur este ca pâinea să fie ambalată direct de pe bandă, prin mijloace mecanice. Aici facem referire mai ales în zona unde produsele sunt expuse, nu sunt ambalate, iar lumea vine să le ia în mână, apoi le lasă din mână, nu poartă masca corespunzător şi mai strănută peste ele - aici există un risc ridicat de infecţie. Genul acesta de nişă din marketuri ar putea renunţa la produsele care nu sunt ambalate. Lanţurile care distribuie în mod specializat pâinea, din câte am observat, au grijă şi le ambalează înainte să le pună în mână, astfel clienţii nu apucă să pună mâna pe produs. Din acest motiv merită făcută distincţia că nu toate produsele proaspete de panificaţie şi nu produsul proaspăt de panificaţie în sine este problema, cât felul în care este expus în magazin. Trebuie să fim atenţi dacă vedem produse de panificaţie expuse la liber într-un spaţiu în care lumea se plimbă şi pune mâna pe ele sau nu respectă regulile. Este recomandabil să luam produse preambalate sau să apelăm la lanţurile specializate de distribuţie a produselor de panificaţie".

Epidemiologul Octavian Jurma consideră că ambalarea pâinii şi alte măsuri de igienă elementară ar trebui să rămănă valabile şi în afara contextului actual.

"Realitatea e că am putea să învăţăm din aceste măsuri pe care le aplicăm în această perioadă şi să vedem, spre exemplu, că nu am avut practic sezon de gripă din cauza asta. Gripa, evident, ucide mai puţini oameni decât mor zilnic din cauza covidului la ora actuală, dar sunt vieţi care pot fi salvate şi, la fel, există şi alte boli serioase care pot fi evitate printr-o creştere a nivelului de igienă. Deci, din acest punct de vedere, putem să şi invăţăm ceva, putem să şi beneficiem de tot efortul pe care il facem acum", a adăugat epidemiologul.

Un colectiv de profesori de la Universitatea Politehnică Bucureşti a realizat un studiu din care reiese că 500 de persoane se contaminează zilnic cu COVID-19 la nivelul României ca urmare a manipulării produselor de panificaţie neambalate.

Rezultatele obţinute în urma studiului arată că virusul Sars-Cov-2 se poate transmite prin intermediul unei pâini neambalate infectate vândute într-un magazin. Prin extensie către alte produse alimentare pe bază de pâine (sandwich-uri, hamburgeri şamd), impactul în societate este imens. În acest caz, infecţia se poate produce pe loc (o persoană infectată a pus mâna pe una sau mai multe pâini şi le-a infectat, iar o persoană neinfectată a atins una din acele pâini şi a luat virusul) sau pe termen mai lung (o persoană neinfectată a luat o pâine infectată acasă şi a mâncat-o împreună cu familia).

Studiul de la Politehnica Bucureşti vine în continuarea concluziilor unui alt studiu, prezentat în septembrie 2020 de către Universitatea din Bucureşti, care a aratat că virusul poate să rămână activ chiar şi ore bune pe produsele neambalate.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Investiţie de 100.000 de euro într-un nou concept de beauty
21 apr. A.T.


TEXTUL DE LEGE URMEAZĂ SĂ FIE DISCUTAT ÎN PARLAMENTSpecialiştii: Dezbaterea în procedură de urgenţă a Legii 5G este riscantă
21 apr.


Instagram va permite blocarea cuvintelor injurioase din mesajele private
21 apr. A.P.


Atria Urban Resort a vândut jumătate din cele aproape 400 de apartamente din Faza a 2-a a proiectului rezidenţial din nord-vestul Capitalei
21 apr. A.P.


SONDAJ GENESIS PROPERTY:"După pandemie, 45% dintre angajaţi se aşteaptă să revină complet la viaţa de birou"2
21 apr. A.P.


Incendiu la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean Slatina
21 apr. S.B.


Multe maşini de spălat Miele obţin ratingul "A" pentru eficienţa energetică
21 apr. A.P.


Platforma naţională de bune practici pentru romi a fost lansată
21 apr. A.P.


AMOFM BUCUREŞTIRata şomajului a scăzut la 1,21% în Bucureşti, în martie
21 apr. S.B.


MINISTRUL MEDIULUI:"Am cerut ieri un raport de la conducerea Romsilva pentru a vedea care au fost posturile eliberate anul trecut şi cine sunt persoanele care au fost angajate"
21 apr. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.