FABIO PANETTA, MEMBRU AL COMITETULUI EXECUTIV AL BCE:

''BCE nu trebuie să accepte întârzieri suplimentare în privinţa ţintei de inflaţie''

11 apr. 13:44 Bănci-Asigurări
G.U.
Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE
Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE

Banca Centrală Europeană nu ar trebui să accepte întârzieri suplimentare în revenirea inflaţiei la ţinta sa pe termen mediu dacă actualele perspective nu sunt satisfăcătoare şi dificultăţile persistente riscă să afecteze economia, a afirmat astăzi Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, într-un interviu acordat publicaţiei spaniole El Pais, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

De opt ani nu a fost îndeplinită ţinta de inflaţie de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu iar estimările indică că obiectivul nu va fi realizat nici în următorii ani, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra economiei.

Cum măsurile de stimulare sunt deja aproape de limită, unii oficiali susţin că BCE trebuie pur şi simplu să accepte o creştere mai lentă a presiunilor asupra preţurilor în loc să adopte noi măsuri, dar Panetta a respins acest argument, avertizând că în acest caz costurile depăşesc beneficiile.

"Argumentul că am putea extinde orizontul de timp privind inflaţia pentru a ne îndeplini obiectivele nu este unul convingător. BCE nu a reuşit să-şi îndeplinească ţinta pe termen mediu de prea mulţi ani", a declarat oficialul BCE.

Acesta a adăugat: "Aşteptarea va fi şi mai costisitoare, va face mai dificilă reancorarea aşteptărilor inflaţioniste şi riscă să provoace o reducere permanentă a potenţialului economic".

Banca Centrală Europeană a majorat în 11 martie previziunile referitoare la inflaţie în 2020, după creşterea preţurilor de la începutul anului. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să crească anul acesta la 1,5%, faţă de un nivel de 1% previzionat anterior, urmând ca rata inflaţiei ar urma să se situeze la 1,2% în 2022 şi la 1,4% în 2023, a anunţat preşedintele BCE, Christine Lagarde. Acest nivel al inflaţiei este apreciat ca nesatisfăcător de către Panetta, informează Agerpres.

Acesta a cerut guvernelor europene să majoreze stimulentele fiscale, avertizând că economia blocului comunitar va avea mai mult de suferit de pe urma pandemiei decât se estimează în acest moment.

Conform Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro este estimată la 1,3% în martie, în creştere de la 0,9% în februarie.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Estimarea publicată miercuri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 16 aprilie.

Şi în anii următori inflaţia va fi sub ţinta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu, iar economia va avea nevoie de câţiva ani pentru a-şi reveni la nivelul de dinaintea pandemiei, apreciază BCE.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

BNR a cumpărat titluri de stat în valoare de 134,7 milioane lei, în aprilie
11 mai. Mihai Gongoroi


PIAŢA VALUTARĂ Euro a scăzut la 4,9259 lei
11 mai. Pandi Julia


PIAŢA MONETARĂDobânda la depozitele overnight a scăzut la 1,14%
11 mai. Pandi Julia


"Relaţia cu CSALB ne-a ajutat să economisim timp, bani, resurse umane şi ne-a readus încrederea pierdută a clienţilor"
11 mai.


ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2021AVBS Credit a intermediat credite bancare în valoare de peste 15 milioane euro
10 mai. G.U.


Euro a scăzut la 4,9259 lei
10 mai. J.P.


ROBOR la 3 luni a stagnat la 1,59%
10 mai. G.U.


"Pandemia a generat un salt uriaş privind adoptarea online-bankingului"1
10 mai. A consemnat Emilia Olescu


PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a depreciat la 4,9262 lei
10 mai. Ana-Gabriela Ungureanu


PIAŢA MONETARĂDobânda la depozitele overnight a scăzut la 1,23%
10 mai. Ana-Gabriela Ungureanu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.