Forma finală a Ordinului ANPC privind vânzarea pâinii la vrac - săptămâna viitoare

28 oct. 2020 Miscellanea
E.O.
Forma finală a Ordinului ANPC privind vânzarea pâinii la vrac - săptămâna viitoare

Forma finală a Ordinului ANPC privind comercializarea pâinii la vrac va fi definitivată cel mai probabil săptămâna viitoare, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei. Acestea ne-au precizat că, ulterior, va fi notificată Comisia Europeană (CE), conform legislaţiei în vigoare, iar textul Ordiului va fi pus în transparenţă decizională, pentru dezbateri.

Forma iniţială a proiectului a fost dezbătută de reprezentanţii industriei de panificaţie, autorităţi şi alţi specialişti în 14 octombrie. Discuţiile privind necesitatea ambalării pâinii şi a produselor din domeniu, în contextul pandemiei de Covid-19, au fost contradictorii, opiniile prezentate în cadrul evenimentului de acum două săptămâni fiind împărţite. Pe de o parte, reprezentanţii marilor producători şi ai asociaţiilor de consumatori consideră necesară ambalarea acestor produse, pentru a elimina riscurile contaminării cumpărătorilor cu virusul SARS CoV-2, pe de altă parte cei care îi reprezintă pe micii producători şi pe producătorii artizanali spun că ambalarea pâinii şi a produselor de panificaţie ar afecta industriile de profil, susţinând că virusul nu se transmite prin alimente.

Ordinul ANPC stabileşte condiţiile ce trebuie respectate la comercializarea în vrac a pâinii şi a produselor de panificaţie. În cadrul dezbaterii, s-a ridicat şi problema transportului, manipulării şi depozitării pâinii în vrac, pentru care nu există întotdeauna garanţii din punct de vedere sanitar.

Printre altele, forma iniţială a iniţiativei ANPC arată: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. (...) La comercializarea în vrac a pâinii şi a produselor de panificaţie, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile de vânzare următoarele elemente: - denumirea sub care se vinde produsul; - denumirea furnizorului; - cantitatea netă/bucată; - preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată; - preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg; - componentele cu efecte alergene".

Studii de specialitate arată că noul coronavirus este viabil pe suprafeţe zeci de ore, produsele alimentare neambalate neputând fi dezinfectate şi, astfel, reprezentând o sursă de transmitere a SARS CoV-2.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

MINISTRUL SĂNĂTĂŢII:''Avem în plan o reorganizare şi o eficientizare în Ministerul Sănătăţii şi în DSP-uri''1
21 apr. G.U.


IOANA MIHĂILĂ, MINISTRUL SĂNĂTĂŢII:''Vom transmite Guvernului o OUG care să faciliteze vaccinarea la medicul de familie''3
21 apr. G.U.


Italia va introduce testul de salivă în şcoli pentru elevi1
21 apr. G.U.


DSP a iniţiat un control la Spitalul Slatina, după incendiul de la Secţia de psihiatrie
21 apr. G.U.


ALEXANDRU NAZARE:''Vom face tot ce ţine de noi ca Centrul Cyber de la Bucureşti să devină operaţional cât mai curând''
21 apr. G.U.


91.778 persoane vaccinate în ultimele 24 de ore în România
21 apr. G.U.


Romanian Business Leaders semnalează nevoia urgentă a unui masterplan al ieşirii din criză1
21 apr. G.U.


CÎŢU: "Documentul semnat aseară în coaliţie are rolul de a face lucrurile să meargă mai uşor"1
21 apr. G.B.


ADR a finalizat analiza "Barierele Digitalizării mediului public şi privat din România"
21 apr. S.B.


KASPERSKY: Aproape un sfert dintre utilizatorii online permit aplicaţiilor accesul la microfoanele sau camerele de pe dispozitive
21 apr. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.